Sjajan posao rade profesori i studenti zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Za istraživačke ideje povukli su milijune iz europskih fondova, svojim projektima olakšavaju drugima život, a oni na fakultetu razvijaju ono što je drugima znanstvena fantastika. Zato su Bolja Hrvatska!


Vjerni pratioc ronioca je robotski sustav koji prati i nadzire svaki pokret pod vodom.

Vezani članci Kokoš ili jaje (Foto: Dnevnik.hr) Danas su među najvećima u Hrvatskoj: Kako su Ivana i Dražen, brat i sestra, s diplomom ekonomskog faksa završili na farmi Ulazak u laboratorij (Foto: Dnevnik.hr) Ova mala tvrtka patentirala je jedinstven uređaj koji štiti i pacijente i farmaceute

"Osim toga što će moći donijeti nekakav komad alata roniocu isto tako će pomagati roniocu pri navigaciji pod vodom jer pod vodom ne postoji GPS ", rekao je Nikola Mišković s FER-a.

Milijunski međunarodni projekt financira Europska unija, a koordinira ga zagrebačka ekipa. Koja za istraživanja na FER-u ima i -bazen!

"Spomenuo sam da se ispred ronioica nalazi robot koji gleda cijelo vrijeme, a iznad njih na samoj površini se nalazi ova ovdje autonomna bova", dodaje Mišković.

Hvalvrijedan uspjeh postiže i tim mladih FER-ovaca koji sa stručnjacima s Edukacijskog rehabilitacijskog fakulteta razvija aplikacije za djecu sa složenim komunikacijskim potrebama.

"Recimo da je gladan, pritisne simbol kuhanje i onda mama tj. osoba koja skrbi za njega zapravo shvati da je on gladan", kazao je doktorand na FER-u, Ivan Slivar.

"Mi smo u prošlom projektu uspjeli razviti 20 aplikacija za tablete, imamo više od 25.000 dohvata tih aplikacija, svaki dan više od 60 nove djece skine te aplikacije", rekao je koordinator aktivnosti na FER-u, Vedran Podobnik.

Više od milijun kuna iz europskog socijalnog fonda povukli su za projekt Multi sklad. U poludnevnim boravcima na fakultetu, stručnjaci će brinuti za djetetov razvoj i dijagnostiku, a roditelji će imati više vremena.

"Vrlo često se događa da roditelji djece s razvojnim teškoćama djeci koja odstupaju od svojih vršnjaka usmjeravaju sve svoje životne snage samo za njih i zapostavljaju nekako taj poslovni dio", rekla je Jasmina Ivšac Pavliša.

I državni proračun godinama zapostavlja razvoj znanosti. Unatoč tome ovakvi primjeri osvjetljavaju hrvatski obraz na svjetskoj znanstvenoj sceni.