Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Studenti zagrebačkog Filozofskog fakulteta, koji šesti dan prosvjeduju, na današnjoj su se konferenciji za novinare okomili na rektora Aleksu Bjeliša nazvavši ga licemjerom i populistom jer je nakon formalne potpore na sinoćnjem plenumu jutros u radijskoj izjavi, zagovarajući studentske kredite, sasvim promijenio stajalište.


Rektor zagrebačkog Sveučilišta Aleksa Bjeliš sinoć je samoinicijativno došao na studentski plenum te je, kažu prosvjednici, pred oko 800 okupljenih studenata, na eksplicitno pitanje, odgovorio kako podupire njihove zahtjeve za besplatnim školovanjem. Međutim, jutros je promijenio, kažu, stajalište rekavši da rješenje problema vidi u studentskim kreditima, čime se izravno suprotstavlja volji studenata i njihovih profesora. Na sinoćnjem plenumu zaključeno je da Senat, a ne rektor, može podržati studentske zahtjeve. Prosvjednici su spremni odazvati se na službeni poziv Senata Sveučilišta i poslati delegate na sjednicu, na kojoj bi se raspravljalo o njihovim zahtjevima.

Vezani članci Stjepan Lakušić Senat izabrao nasljednika Damira Borasa: Novi rektor Sveučilišta u Zagrebu poznato je lice Slika nije dostupna Nema povećanja participacija u troškovima studiranja

>> Zagrebačke studente podržale kolege iz Crne Gore

>> Jurković: Sredstva koja fakulteti dobivaju iz državnog proračuna nedostatna su

>> 'Primorac odgovornost svodi na skidanje tuđih glava'

Izglasano je i da se ne ide na bilo kakav oblik razgovora ni pregovora s Ministarstvom znanosti dok se ne ispuni njihov jasno artikulirani zahtjev - da Vlada RH prenamjenom proračunskih sredstava ukine školarine. Studenti su izrazili i nezadovoljstvo jučerašnjim komentarom premijera Ive Sanadera da se 'treba politički organizirati ako je riječ o političkoj borbi, a ne se skrivati iza prosvjeda'. Navode da je 'premijer, koji se odlučio konačno oglasiti nakon pet dana blokade, iskazao temeljno nerazumijevanje jasno oblikovanih studentskih zahtjeva i gotovo doslovno ponovio stav resornog ministra'.

'Iza prosvjeda stoji neka politička opcija'

'Slažemo se s premijerom da iza prosvjeda stoji neka politička opcija', ali ta opcija, ističu, nije vezana ni uz kakvu stranku. Riječ je o političkoj opciji koja se zalaže za socijalnu jednakost, pravednost i opće javno dobro, navode studenti te napominju kako 'u ovo predizborno vrijeme premijeru očito nije jasno da postoje i neki viši ciljevi od dnevnopolitičkih sitnih interesa'.

>> Prosvjed se i dalje širi: I studenti splitskog Filozofskog fakulteta blokirali nastavu

>> 'Solidarni su s njima pa nek im vrate školarine'

Prosvjednici su izvijestili i da su do sada prikupili oko 4000 potpisa na predstavci kojom se traži besplatno visokoškolsko obrazovanje, a koja se potpisuje na fakultetima, u srednjim školama, Studentskom centru i na drugim javnim mjestima u Zagrebu. Za večerašnji plenum planira se, među ostalim, rasprava o međuplenumskoj suradnji i eventualnom formiranju koordinacije te o slanju službenog poziva ministru znanosti da dođe na plenum. Sutra navečer odlučivat će se o prekidu ili daljnjem nastavku blokade nastave na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju