Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Studenti izašli na ulice

'Primorac odgovornost svodi na skidanje tuđih glava'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Studenti Filozofskog fakulteta i Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, koji i danas blokiraju nastavu, ističu da ustrajavaju u svojim zahtjevima i da neće odustati od blokade do ispunjenja njihovih zahtjeva.

Studenti Filozofskog fakulteta, koji su u prosvjedu peti dan, rekli su da nastavljaju blokadu sve dok ministar Dragan Primorac i rektor Aleksa Bjeliš ne dođu na njihov redoviti večernji plenum s konkretnim prijedlogom zakona o ukidanju školarina za visoko obrazovanje. 'Ne tražimo povrat školarina za studente Filozofskog fakulteta, niti skalp proizvoljno odabranog predstavnika fakultetske uprave, nego potpuno javno financiranje visokoškolskog obrazovanja za sve građane koji zadovolje uvjete upisa', istaknuli su studenti-prosvjednici na današnjoj konferenciji za novinstvo.

Pročitajte i ovo Učenica Promjene u obrazovanju Hrvatska mora povećati broj gimnazijalaca: Gimnazijski program uvest će se u mnoge škole pod jednim uvjetom Slika nije dostupna Studentima podršku dali građani Najavljena blokada fakulteta u Varaždinu i dva u Splitu

>> Prosvjed se i dalje širi: I studenti splitskog Filozofskog fakulteta blokirali nastavu

Na sinoćnjem plenumu jednoglasno je odbijena bilo kakva varijanta tradicionalna pregovaranja s Ministarstvom i Sveučilištem, kažu studenti koji tvrde da ministar Primorac odbija izravne razgovore te da od njega još nisu dobili nikakav službeni poziv na pregovore. 'Odgovor kojega se ministar dosjetio na upućen zahtjev za besplatnim visokoškolskim obrazovanjem, jest da studentima Filozofskog fakulteta baci dekana i prodekana kao žrtvu u očitoj nadi da će stvar time biti riješena. Ministar time javnosti poručuje da se njegovo poimanje odgovornosti svodi na skidanje tuđih glava', rečeno je na obraćanju studenata javnosti.  Od ministra izričito traže da dođe na njihov plenum i da takvu metodu pregovora sa svim predstavnicima studenata prizna kao legitimnu, što, kako kažu, on do sada nije učinio. O tome hoće li se i u ponedjeljak nastaviti s blokadom nastave bit će odlučeno na nekom od plenuma koji se svakodnevno održavaju na fakultetu. Prosvjednici ističu kako se nadaju da će ih fakultetsko vijeće i dalje podržavati u odlukama.

Solidarizacija

Prorektor za nastavu Fakulteta političkih znanosti Berto Šalaj potvrdio je da je i danas, drugi dan, blokirana nastava na tom fakultetu. Studenti su danas upadali na predavanja i prekidali nastavu, a Fakultet će u ponedjeljak priopćiti službeno stajalište prema eventualnom produljenju blokade, rekao je. U službenom priopćenju, objavljenom na internetskim stranicama, studenti Fakulteta političkih znanosti ističu kako 'blokada nipošto nije usmjerena protiv uprave Fakulteta'. Navode da su solidarizacijom s kolegama s Filozofskog fakulteta željeli postići da se ostvare njihovi zahtjevi, prvenstveno onaj za besplatnim školstvom. Na internetskim stranicama studenata-prosvjednika Filozofskog fakulteta najavljeno je da će im danas pružiti potporu i studenti zagrebačkoga Pravnog fakulteta koji su 17 sati s Trga maršala Tita krenuli prema Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Nastavlja se blokada na Sveučilištu u Zadru

Studenti Sveučilišta u Zadru već četvrti dan su organizirani pod Nezavisnom inicijativom za besplatno školstvo i u blokadi drže zgradu Sveučilišta u Zadru te blokiraju odvijanje redovitih predavanja. 'U svojoj inicijativi studenti imaju svu podršku Uprave Sveučilišta u Zadru, na čelu s rektorom dr. sc. Antom Uglešićem te većine profesora. Studenti umjesto toga održavaju vlastita alternativna predavanja, projekcije filmova i radionice u čijem izvođenju su im se pridružili pojedini profesori Sveučilišta u Zadru. Blokada se odvija mirnim putem, a za sigurnost zgrade Sveučilišta i integritet sveučilišne imovine brine se studentska redarska služba', stoji u priopćenju zadarskih studenata.

Filozofski fakultet u zadru kao takav više ne postoji

Svakodnevno se odvijaju studentski plenumi u 20 sati na kojima sami studenti na demokratski način izglasavanjem većine odlučuju o studentskim akcijama i daljnjem provođenju blokade. 'Neki mediji su već u nekoliko navrata iznijeli informaciju da su studenti zauzeli zgradu Filozofskog fakulteta u Zadru. Ovim putem opet želimo naglasiti da je zauzeta zgrada Sveučilišta u Zadru, i da Filozofski fakultet u Zadru kao takav više ne postoji'.

Podrška iz Argentine, zanimanje u Španjolskoj

Studenti su također priopćili da su im podršku pružila i ostala hrvatska sveučilišta, a posebno naglašavaju kako ih je podržao i dekan Akademije primjenjenih umjetnosti u Rijeci te studenti iz Mendoze u Argentini, gdje su na studentskoj razmjeni neki od domaćih studenta. Zanimanje za akciju, kako kažu, pokazala je i jedna radijska postaja iz Barcelone, za koju je jučer popodne dana i izjava.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene