Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Budite oprezni

Stručnjakinja otkriva koje sve opasnosti vrebaju iz popularne slastice kojom se mnogi vole osvježiti: "Simptomi se mogu pojaviti i nakon nekoliko mjeseci"

Aktualno Galerija Sladoled - 3 Sladoled - 3 Foto: DNEVNIK.hr Sladoled - 2 Sladoled - 2 Foto: DNEVNIK.hr Sladoled - 1 Sladoled - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Ivančica Kovaček Galerija 1/4 >>
Ne smije se zaboraviti na zdravstvenu ispravnost sladoleda. S visokim temperaturama raste i mogućnost pojave raznih bakterija u sladoledima. Kontrole se s ljetom pojačavau. Priču donosi Viktorija Bednjanec.

Sladoled je jedna od namirnica koja će se u nadolazećim mjesecima u Nastavnom zavodu Andrija Štampar testirati češće nego inače.

Dr. sc. Ivančica Kovaček iz Odjela za mikrobiološke analize hrane NZJZ-a Andrija Štampar objasnila je u Dnevniku Nove TV zašto je tome tako i koje su opasnosti koje mogu biti u sladoledu.

"U sladoledu može biti različitih opasnosti, obično su prisutne različite vrste bakterija, bakterije mogu biti porijekla i patogenih bakterija, može se dogoditi, iako u zadnje vrijeme rjeđe, i trovanje preko sladoleda", naglasila je.

Na pitanje koliko dugo nakon konzumiranja neispravnog sladoleda osoba može osjetiti simptome, kaže: "To jako ovisi o samoj osobi, je li ona nešto jela prije toga ili je sladoled nešto što je prvo pojela, a najviše ovisi o tome koliko je zapravo tih bakterija u sladoledu. Ako se primjerice radi o stafilokoku, salmoneli, onda će se simptomi primijetiti, ako je stafilokok u pitanju, već nakon nekoliko sati. Ako je salmonela, onda ćemo morati pričekati 12 do 48 sati. Ako se radi o listeriji, onda ćemo pričekati za simptome dva do tri dana, a ponekad i nekoliko mjeseci."

Što se tiče simptoma, Kovaček je naglasila da to veoma ovisi o vrsti mikroorganizama.

"Ako se radi, primjerice, o stafilokokima, onda će biti lagana bol u trbuhu i vrlo brzo nakon toga javit će se povraćanje. Ako je salmonela u pitanju, onda obično to bude isto bol u trbuhu, povraćanje, proljev, povišena temperatura. A kod listerije javit će se samo simptomi slični gripi", objasnila je. 

Na pitanje može li osoba dok jede sladoled ikako, okusom ili mirisom, prepoznati da se radi o neispravnom sladoledu Kovaček naglašava da je to jako teško.

"Obično osobe primijete da sa sladoledom nešto nije u redu ako osjete neke kristaliće leda, što bi značilo da je sladoled vjerojatno bio neko vrijeme odmrznut pa ponovno smrznut. Što se tiče slastičarskih sladoleda, isto tako osjetit će se eventualno kristalići leda, ali mikroorganizme neće ni na koji način osjetiti", naglasila je. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Provjerite zalihe! Poznata trgovina povlači proizvod s polica: Pozvali kupce da ga ne koriste

Otkrila je koja je procedura kada se utvrdi da se uzorak sladoleda iz neke slastičarnice pokazao neispravan. 

"Procedura je takva da se uvijek obavijesti sama slastičarnica. Ona tad mora poduzeti procese poboljšanja i korektivne mjere, ukloniti taj sladoled s tržišta kako ne bi više bilo razloga neispravnosti", rekla je.

Pročitajte i ovo Ilustracija JOŠ JEDNA U NIZU Građani, oprez! Namirnica koju mnogi rado jedu povlači se iz trgovina

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OPREZ Provjerite svoje hladnjake: Zbog opasne bakterije povlači se jedna salama

Na pitanje ima li opasnosti ako osoba pojede samo jednu kuglicu sladoleda koji ne bi prošla test, istaknula je da naravno da ima, ali to sve ovisi o tome koliko mikroorganizama u toj kuglici ima i koliko će osoba pojesti.  

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene