Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mučnina, grčevi, groznica...

Jedan zalogaj može biti smrtonosan: Četiri važne stvari koje trebate zapamtiti o trovanju hranom

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Uobičajeni simptomi trovanja hranom su mučnina, povraćanje, grčevi, proljev, a ponekad groznica i gubitak tekućine.

Što učiniti u slučaju da se otrujete hranom? Uobičajeni simptomi su mučnina, povraćanje, grčevi, proljev, a ponekad groznica i gubitak tekućine. Trovanje hranom može biti opasna i smrtonosna bolest.

Prilikom trovanja hranom tri su glavne stvari o kojima treba voditi računa:

  • Nadoknada tekućine – piti puno tekućine ili nezaslađenog čaja kako bi nadoknadili izgubljenu tekućinu. Kod blagih oblika bolesti to će biti dovoljno.
  •  Medicinska pomoć – u slučaju jačih tegoba, te ako je oboljela osoba malo dijete, dojenče, trudnica ili osoba oslabljenog imuniteta, obratite se obiteljskom liječniku ili hitnoj medicinskoj pomoći kako bi dobili naputke o daljnjem postupanju
  • Prijava – ako mislite da je trovanje hranom izazvano hranom pripremljenom izvan vašeg doma, prijavite incident svome liječniku i/ili nadležnim tijelima.

Četiri su važne stvari koje treba zapamtiti vezano uz pravilnu higijenu hrane. Zovu se 4 Cs (eng.). To su čišćenje (cleaning), (cooking), hlađenje (chilling) i križna kontaminacija hrane (cross-contamination).

Ilustracija Toplina za hranu (Foto: HAPIH)

Ako je hrana kontaminirana, čak i vrlo malim brojem bakterija, te ako je ostavite preko noći izvan hladnjaka, do kritične kontaminacije može doći već sljedećeg dana. U tom slučaju samo jedan zalogaj može izazvati bolest, odnosno trovanje. Odlaganje i čuvanje hrane u hladnjaku značajno će usporiti razmnožavanje bakterija.

Pročitajte i ovo Ilustracija smrtonosni obrok Muž i žena umrli nakon što su jeli najotrovniju ribu na svijetu: Ima je i u Jadranu

Također, ako prilikom pripreme hrane koristite suđe koje dugo čuva toplinu, preostalu hranu odmah premjestite u drugu posudu kako bi se čim prije rashladila, stoji na stranicama Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH).

Pročitajte i ovo Budva, ilustracija Angažirala se i veleposlanstva Prijavljivali tegobe gdje su stigli: U Crnoj Gori masovno trovanje hranom, stradali i Hrvati

Jedna od opasnih bakterija je i Escherichia coli O157. Moguće se zaraziti i izravnim kontaktom s inficiranom osobom ili životinjom te putem tla kontaminiranog životinjskim izmetom budući da je bakterija uobičajeni stanovnik crijeva.

Simptomi coli-toksemije su krvavi proljev i trbušni grčevi. Bolest može imati i vrlo ozbiljne komplikacije uključujući otkazivanje bubrega, anemiju, neurološke probleme pa čak izazvati i smrt.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene