Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Upozorenje stručnjaka

'Sada ISIL-u ne bi ništa dalo vjetar u jedra kao neki teroristički napad'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
O povezanosti spriječenog terorističkog napada u Sarajevu, prije nekoliko dana i upozorenja austrijske policije o mogućim napadima u europskim golavnim gradovima, za Dnevnik Nove TV govorio je stručnjak za sigurnost Vlado Azinović sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

Jesu li posljednja događanja u Bosni i Hercegovini ikako povezana s upozorenjem bečke policije i koliko ih ozbiljno trebamo shvatiti?

Pročitajte i ovo ISIS-K sigurnosna opasnost Europa na nišanu terorista, aktivirani sigurnosni alarmi: Iz ove zemlje kreću u napade Ilustracija strah od terorizma Policija i žandarmerija oko crkava: Pojačavaju se sigurnosne mjere zbog mogućih napada

Mislim da ih trebamo shvatiti ozbiljno, no ne trebamo mijenjati način na koji doživljavamo ove dane i vrijeme kako ga inače provodimo. Ne trebamo biti zastrašeni. Možda neka mala doza opreza, ali ne vjerujem da bi ovo na bilo koji način trebalo utjecati na naše živote na bilo koji način.

Prije dva dana stigla je informacija da se u Sarajevu spremao napad za Novu godinu, Sada, Austrijska policija javlja kako su napadi mogući i u drugim europskim gradovima. Jesu li to povezani slučajevi?

Ako pogledamo što se događa posljednjih dana, da ISIL u Siriji i Iraku gubi teritorije, da je iračka vojska danas ušla u Ramadi, da se teritorij pod kontrolom ISIL-a smanjio za 15-ak posto u zadnjih nekoliko dana. Imali smo prilike čuti jednu dosta paničnu poruku Al Bagdadija, čelnika ISIL-a, u kojoj poručuje džihadistima da ustraju u borbi koju provode, čini se da ISIL proživljava neke teške trenutke i da u ovom trenutku ne bi ništa dalo vjetar u jedra kao neki teroristički napad koji bi se mogao dogoditi u Europi.

Prema tome, mislim da jedna razumna doza opreza nalaže i sigurnosnim službama i obavještajnim službama da posvete pažnju stvarima koje se događaju u njihovim zemljama. Problem je u tome što je ova vrsta terorizma vrlo teška za detektirati i prevenirati jer imate osobe koje vam nisu na mapi kao sigurnosno zanimljive niti opasne, osobe koje se možda samo usput 'očešu' o neke radikalne krugove, ali u nekom trenutku krize koja je izazvana nekim vanjskim faktorima, dožive neki trenutak u kojem se aktiviraju i naprave nešto poput mladića u Sarajevu prije 14 dana.

U BiH su neke već locirali. Jesu li sigurnosne agencije BiH upozorile i druge države da pripaze? Postoje li saznanja da bi se isto moglo dogoditi i u drugim državama?

To je sasvim moguće. Vidjeli smo da je napad poput onoga koji se dogodio u Parizu nešto čemu ISIL teži. U Bosni i Hercegovini mi smo do sada imali dosta primitivne lokalizacije tih poziva na nasilje. Imali smo situaciju u kojoj mladići sastave bombu od mina pokupljenih minskog polja ili se prihvate kalašnjikova i napadnu policijske stanice ili vojsku. Ovo što je spriječeno u Sarajevu prije nekoliko dana je prvi put bilo nešto ozbiljnije. Bila je neka vrsta sofisticiranog napada koji bi bio izveden policijskim vozilom, otetim, u koji bi bio postavljen eksploziv. I taj bi automobil bio odvezen na mjesto na kojem se okuplja velik broj ljudi.

U Hrvatskoj je nakon napada u Parizu na snazi treći stupanj ugroženosti od terorizma, što to znači i ukazuje li to na neke prijetnje?

Očito je da ukazuje ali ne mislim da je Hrvatska nešto pretjerano izložena toj vrsti prijetnje. Mislim da se radi o jednoj razumnoj dozi opreza, koja nalaže da se u ovom kontekstu, kad imate jako puno ljudi za kojih ne znate što ih može navesti da se i u kojem trenutku aktiviraju u ovakve oblike nasilja. Neke stvari je potrebno držati pod kontrolom, koliko je to moguće.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene