Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

CRVENI KARTON

Stručnjak za sigurnost o pucnjavi na Markovu trgu: "Očito je da sigurnosna situacija nije dobra, ranjeni policajac danas je imao sreće. Ondje je dozvoljen promet, sada se vidi do čega to može dovesti"

Željko Cvrtila (Foto: Dnevnik.hr)
Željko Cvrtila (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Stručnjak za sigurnost Željko Cvrtila nakon današnje pucnjave u kojoj je ranjen policajac komentirao je sigurnosne mjere na Markovu trgu.

Jutrošnja pucnjava ispred zgrade Vlade, u kojoj je ranjen policajac, ponovno je potaknula pitanje dostatnosti postojećih sigurnosnih mjera za zaštitu Banskih dvora. 

Pročitajte i ovo Policija na zagrebačkom Jabukovcu - 3 Dotrčao na Markov trg Pronađeno oružje kojim je napadač pucao na policajca pred Vladom, a onda i sebi oduzeo život Slika nije dostupna Čula rafalnu paljbu Prodavačica iz trgovine na Markovu trgu: "Ranjenom sam odnijela vode, a hitna nije ni došla"

Podsjetimo, propitivanja su počela nakon što je Ivan Vilibor Sinčić 10. rujna izveo performans i iskrcao pred Banske dvore gomilu lubenica, u namjeri da upozori na loš položaj hrvatskih poljoprivrednika. O tome je potom u Dnevniku Nove TV govorio glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

''Ovo je javni prostor u kojem je moguće kretanje ljudima, turistima, vozilima. Ovaj danas slučaj radi se o vozilu koje je kršilo prometne propise. Ovdje nema fizičkih barijera i uz kršenje propisa je moguće da se dođe do štićenog prostora. Mi imamo sigurnosne planove, tako da nije bilo u ovom slučaju sigurnosne ugroze'', kazao je tada Milina.

Premijer Andrej Plenković zatražio je tada od Ministarstva unutarnjih poslova plan sigurnosti prostora ispred Vlade: "Ministre Božinoviću, ja vas molim da MUP napravi plan sigurnosti prostora ispred Vlade jer ovo je moglo biti nešto drugo osim lubenica. Što se tiče demokracije, da, što se tiče sigurnosti, ponašat ćemo se kao i sve druge zemlje, jer ovoga baš i nema drugdje." No, čini se da taj plan, ako je i zgotovljen - nije implementiran. 

O sigurnosnim aspektima ovog zastrašujućeg incidenta razgovarali smo s kriminalistom i stručnjakom za sigurnost Željkom Cvrtilom.

"Očito je da sigurnosna situacija nije dobra", ustvrdio je odmah Cvrtila te podsjetio na incident s lubenicama. "Premijer Plenković tada je s pravom prigovorio ministru Davoru Božinoviću. Bilo bi zanimljivo vidjeti je li Božinović potom naložio da se taj plan napravi te je li to Ravnateljstvo policije riješilo. Po ovome, izgleda kao da se ništa nije napravilo.

Ured predsjednika i zgrada Vlade najštićeniji su objekti u Hrvatskoj, barem bi trebali biti. Istina je da je Ured predsjednika puno sigurniji, dislociran je, postoji ograda, grmlje koje okružuje posjed, a ovdje toga nema. Dozvoljen je promet vozilima i pješice, a sad se vidi do čega to može dovesti.

Kad se netko autom doveze do Vlade, stvarno je problem", kazao je Cvrtila.

Komentirao je i činjenicu da je neposredno nakon incidenta na Markovu trgu bilo malo policajaca te da je još neko vrijeme bio dopušten promet Ćirilometodskom ulicom, koja prolazi tik do trga.

"Izgledno je da se nisu snašli. To je vrijeme smjene u policijskim postajama, kod njih (na Markovu trgu, op.a.) bila je sat vremena ranije. Nekad se to drugačije radilo, ljudi su u smjenu ulazili unutar sat vremena. Sada im izgleda nije imao tko priskočiti. Policijska postaja Centar je devastirana, fali im 40 posto kadra. Na to već godinama upozoravam, ali u Hrvatskoj dok se nešto ne dogodi, nitko ne čuje", rekao je Cvrtila i podsjetio na ubojstva u Centru za socijalnu skrb u Đakovu, nakon kojih je predlagano da socijalni radnici dobiju status službene osobe.

To je apsurdno, vi morate poduzeti mjere da se ne može napasti. Policajac je danas imao sreće, vjerojatno je ranjen kalašnjikovim, kažu očevici da se čula rafalna paljba", istaknuo je Cvrtila.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene