Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pucnjava šokirala Hrvatsku

Završila višesatna operacija ranjenog policajca: "Stabilno je. Ako oporavak bude očekivan, vrlo brzo će na noge". Počeo pretres obiteljske kuće napadača

Pucnjava na Markovu trgu
Pucnjava na Markovu trgu DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Pucnjava na Markovu trgu Galerija 1/1 >>
Na Markovu trgu upucan je policajac te je u bolnicu prebačen vozilom hitne pomoći. Policija je ubrzo javila kako je tijelo počinitelja koji odgovara opisu počinitelja pronađeno na Jabukovcu. Ozlijeđeni policajac je stabilno, a policija je objavila kako je napadač 22-godišnji mladić iz Kutine. Odmah nakon pokušaja ubojstva je na Facebooku objavio jezivu poruku.

Na Markovu trgu ispred zgrade Vlade jutros je upucan policajac. Pred Vladu je stigla i hitna pomoć te ga je prevezla u bolnicu. Počinitelj koji se dao u bijeg ubio se, a njegovo je tijelo pronađeno na Jabukovcu. Ozlijeđeni policajac je stabilno. 

Tijek događaja pratite u nastavku:

19:45 O sustavu sigurnosti na najčuvanijem mjestu u državi za Dnevnik Nove TV govorio je zamjenik glavnog ravnatelja policije Miljenko Radnić. Kako je rekao, neke promjene na Markovu trgu napravljene su odmah nakon napada. Više o tome možete pročitati ovdje.

19:09 Ozlijeđeni policajac je stabilno. Počinitelj je izvršio samoubojstvo, a policija je pronašla i oružje kojim je počinjen napad. Motiv još nije poznat.

Ruta kojom je prolazio napadač

Napadač je od Markova trga kroz gustu šumu došao do Dubravkina puta kod Jabukovca gdje je izvršio samoubojstvo. Na karti pogledajte rutu kojom je išao.

 

18:02 Reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Golja javlja da su dvije kuće povezane uz 22-godišnjaka u selu kod Kutine ograđene. Za sada se ništa ne događa, a otac 22-godišnjaka je još uvijek na ispitivanju.

17:25 Iz Zavoda za hitnu medicinu javio se reporter Dnevnika Nove Domagoj Mikić koji je razgovarao s vozačem sanitetskog vozila Dubravkom Dugorepcom. Dugorepec je danas spasio život propucanom policajcu, a njegovu priču možete pročitati ovdje.

17:05 S Markova trga javio se reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak. Kako je kazao, očevid je završio oko 16 sati.

"Policajci su pokupili čahure i sve dokaze koji bi moglo pomoći u istrazi. Radi se o pokušaju teškog ubojstva, odnosno o ozbiljnom napadu, ozbiljnom zločinu. Pitanje je što napraviti da se ne dogodi tragedija. Imali smo do sada nekoliko incidenata na Markovu trgu, no ovo je sada nešto puno ozbiljnije. Unatoč svim incidentima koji su se tu dogodili, još se nije ništa poduzelo po tom pitanju. Pitanje je kako netko 2020. godine s 22 godine može imati automatsku pušku i dva okvira s 30 metaka i doći s njom pješke do najčuvanije zgrade u Hrvatskoj i pucati po njoj. Gdje nabaviti ilegalno oružje, koliko ga ima u Hrvatskoj, koliko ono košta, tko ga prodaje i kako to prevenirati? Stručnjaci analiziraju koji su motivi ovog događaja, spekulira se i o privatnim motivima ili su druge razmirice", dodao je Jarak.

"Ovdje je ključna stvar da se dogodio pokušaj teškog ubojstva. Gdje 2020. godine može netko šetati s automatskom puškom po gradu kroz čuvane ulice gdje je pedesetak nadzornih kamera i gdje je netko morao primijetiti da se to dogodilo. Markov trg je u većini slučajeva turistička atrakcija gdje gosti neometano šetaju, no što bi se dogodilo da je počinitelj pucao oko podneva, kad je na Markovu trgu puno više ljudi. Ne može se država cijelo vrijeme pouzdavati u faktor sreće i reći kako je dobro da nitko nije poginuo. Sve su to ozbiljne teme, kao i to - tko sve u ovoj državi ima dozvolu za nošenje oružja", kazao je Jarak.

16:37 Iz Sindikata policijskih službenika poručuju kako je ranjavanje policajca koje se dogodilo jutros - propust policije. "Taj policajac je čuvao Vladu, stajao ispred zgrade s pištoljem u majici i jakni. To je propust policije. Pitanje je bi li mladić pucao u njega da je vidio policajca s dugim oružjem u pancirki", kazao je predsjednik sindikata Mario Puškarić za DNEVNIK.hr.

Podsjeća na izjavu premijera Plenkovića koji je, nakon istovara lubenica pred zgradu Vlade, rekao da će se napraviti plan sigurnosti tog prostora. Navodi da to nije bio posao ministra Božinovića već su se o tome trebali pobrinuti u Ravnateljstvu policije.

16:26 Ravnatelj KBC-a Mario Zovak kazao je da je operacijski zahvat na ranjenom policajcu završen.

"Rekonstruiran je živac, tetive, krvne žile i kosti lijeve ruke koje su bile značajno ozlijeđene. Druge rane su obrađene, on je stabilan. Ukoliko oporavak bude očekivan, vrlo brzo će na noge i nakon rehabilitacije i još jedne operacije na kostima, moći će se vratiti svojem pozivu", kazao je Zovak.

"Kost je zbrinuta vanjskim fiksatorom za kasniju rekonstrukciju, u ovom trenutku je to jedno privremeno rješenje da se omogući čist proces cijeljenja rane. Operacija je upravo gotova, on se budi iz anestezije. Prema izvješću koje sam dobio od liječnika sam zadovoljan", dodao je.  

15:50 Reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Golja kazala je da je počeo policijski pretres obiteljske kuće napadača. 

15:00 Nešto prije 15 sati ravnatelj KBC-a Mario Zovak rekao je da su se zahvati odužili jer liječnici rade na teško ozlijeđenoj lijevoj ruci. "On je stabilno, trenutačno se sanira ruka - problem su živci u laktu i tetive, koje je metak oštetio. U tijeku je mikrorekonstrukcija tih elemenata, zbog čega se zahvat odužio. Preostali su zahvati plastične kirurgije te saniranje ozljeda na trupu." 

14:15 Prema posljednjim informacijama iz KBC-a Sestre milosrdnice, gdje je zbrinut ranjeni policajac, on je još uvijek u operacijskoj sali. I dalje je stabilno te je izvan životne opasnosti.

14:11 Kako neslužbeno doznaje reporter Domagoj Mikić, napadač je kroz gustu šumu došao do Dubravkina puta kod Jabukovca gdje je izvršio samoubojstvo. Na mjestu događaja završio je očevid.

14:01 Reporter Andrija Jarak izvijestio je da intenzivni očevid na Markovu trgu i dalje traje.

''Rekao bih da je ponajprije pitanje otkud mladiću od 22-godine automatska puška kalašnjikov, je li ta puška registrirana i kako s njom nesmetano doći pred zgradu Vlade. Potpuno je svejedno je li ju nosio pod jaknom ili u kolicima, kao što kažu neki očevici'', rekao je Jarak i podsjetio da se ''ništa nije promijenilo od prije nekoliko godina kada se na Markovu trgu čovjek zabio autom u zgradu''.

12:45 "Na svu sreću, nismo vidjeli ni čuli ništa osim policijskih sirena. Zaključali smo vrata i nakon što smo bili sigurni da je sve gotovo, normalno smo nastavili s nastavom", kazala je Romana Šimunić Cvrtila, ravnateljica Osnovne škole Jabukovac, nedaleko od koje je pronađeno tijelo počinitelja. 

12:34 Na pitanje otkuda počinitelju oružje, ravnatelj policije Milina rekao je da akcija dobrovoljnog predavanja oružja i dalje traje.

"Pozivam sve građane da dojave bilo kakve informacije o oružju koje posjeduju", kazao je. 

12:33 "Dojava je stigla u 8:12, odmah je upućen tim hitne na Markov trg. Liječnik je bio u vozilu, taj isti tim upućen je na drugo mjesto, gdje je pronađen mrtvi muškarac", kazao je Žarko Rašić, ravnatelj zagrebačke Hitne. 

12:10 Glavni ravnatelj policije Nikola Milina izvijestio je javnost o jutrošnjem događaju.

"Odmah na samom mjestu događaja reagirao je drugi policijski službenik, koji je također upotrijebio oružje prema počinitelju. Počinitelj se udaljio s mjesta događaja, a angažiran je cijeli sustav. 24 minute nakon događaja pronađen je i počinitelj, koji je prema sadašnjim informacijama izvršio suicid", rekao je Milina. 

Dodao je kako se pucnjava dogodila na javnom prostoru na kojem se neometano odvija život.

12:01 Na Markov trg počeli su dolaziti saborski zastupnici. Nikola Grmoja javio se uživo u specijalu Nove TV.

"Ovo nije nitko očekivao. Spremali smo ze Mostovu konferenciju, svi smo bili šokirani. Ovo se može smatrati napadom na instituciju. Trebamo se zabrinuti zbog mjera povodom koronakrize i ekonomskih mjera te da pazimo na zdravlje nacije", rekao je Grmoja. 

11:58 Čelnik sindikata policije Dubravko Jagić rekao je kako se nešto ovakvo moglo dogoditi i kasnije kad su u vladi premijer i ministri.

"Policajci nisu dovoljno opremljeni niti su dovoljno plaćeni. Mi smo tu da štitimo, ali nije nužno da damo svoj život. Nitko ne želi raditi u policiji jer su policajci potplaćeni", rekao je Jagić i dodao da se na sigurnosti ne smije štedjeti. 

Ministru Božinoviću poručio je da se proba izboriti za veće plaće i bolju opremljenost. 

11:55 Reporter Domagoj Mikić izvijestio je kako je cijeli Gornji grad u potpunoj prometnoj blokadi. 

"Počinitelj se ubio u blizini brazilske ambasade i osnovne škole. Ravnateljica je kazala kako djeca nisu čula nikakvu paljbu", izvijestio je Mikić.

Dodao je da je mladić na Markov trg došao trčeći te se nakon pucnjave spustio na Tuškanac i uputio se na Jabukovac.

"Pronađeno je oružje kojim je mladić upucao policajca i kojim si je oduzeo život", rekao je Mikić.

11:51 Mario Zovak, ravnatelj KB-a Sestre milosrdnice, gdje se liječi ozlijeđeni policajac, kazao je kako su zgroženi ovakvim zločinom.

"Srećom je prošlo dobro kako je moglo završiti, čini nam se da nisu ozlijeđeni unutarnji organi", rekao je Zovak, s kojim je u specijalu Nove TV razgovarao reporter Dino Goleš.

11:45 Očevidom koji se provodi na nekoliko lokacija na području grada Zagreba rukovodi županijski državni odvjetnik iz Zagreba, uz stručnu pomoć Ekipe za očevide Policijske uprave zagrebačke i vještaka Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić".

11:42 Predsjednik Zoran Milanović kazao je kako se nešto ovakvo još nije dogodilo pred državnom institucijom na tom mjestu.

"To su najviše institucije i nisu turistička destinacija. Njih treba štititi na odgovarajući način, pozivam Vlada da to napravi i imaju moju podršku. Policija mora istražiti okolnosti ovog događaja i da se oni spriječe prevencijom. Moramo znati koliko neprijavljenog ilegalnog oružja. Ovo oružje u pravilu koristi hrvatska vojska", rekao je Milanović. 

Rekao je kako se čuo se premijerom te trenutačno neće sazivati sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost, a na pitanje treba li zatvoriti Markov trg, odgovorio je da to nalaže zdrav razum.  

11:30 Reporter Andrija Jarak u Specijalu Nove TV kazao je kako se doznaje da počinitelj nije bio otprije bio poznat policiji, a kalašnjikov je navodno virio iz torbe.

"Kolege iz MUP-a ophodnjama osiguravaju Markov trg, ali ovdje nedostaju tehnički aspekti osiguranja", kazao je Mate Laušić, stručnjak za osiguranje  i prvi šef osiguranja Franje Tuđmana. 

Dodao je i da Markov trg i dalje mora ostati turistička atrakcija. 

"Možda je policajac nastradao jer je bio prepreka napadaču te je želio ući u zgradu Vlade", rekao je. 

11:02 Kako doznaje Dnevnik Nove TV, napadač je 22-godišnjak iz Kutine, dosad bez evidentiranog prekršaja, dolazi iz braniteljske obitelji, a motivi i dalje nisu poznati.

22-godišnji mladić je naposredno nakon pokušaja ubojstva na Facebooku objavio jezivu poruku koje prenosimo u originalnom obliku. 

"Dosta je bilo prevara i bezonzirnog gazenja ljuckih vrijednosti bez odgovornosti", napisao je na svom Facebook profilu. Više pročitajte ovdje.

11:00 Odvjetnik čiji se ured nalazi u blizini zgrade Vlade kazao je kako mu se čini da su jako dugo čekali hitnu.

"Policajac je bio pri svijesti i u velikim bolovima. Ja sam prije toga čuo buku, u prvi tren mislio sam da netko nešto istovaruje s kamiona, rekao je odvjetnik Darko Markušić.

10:40 Premijer Andrej Plenković i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović komentirali su jutrošnju pucnjavu. Plenković je kazao kako sve upućuje na to da je riječ o "zločinu individualnog karaktera", dok je Božinović najavio kako će se poduzeti strože mjere osiguranja. Više pročitajte ovdje

10:20 Vozilo zagrebačke hitne službe stiglo je na Markov trg u roku od 6-7 minuta od dojave, no ranjenog policajca do bolnice je prevezlo sanitetsko vozilo Krapinsko-zagorske županije, koje je u međuvremenu naišlo, doznaje se od ravnatelja zagrebačkog Zavoda za hitnu medicinu Žarka Rašića.

10:30 Prodavačica iz obližnjeg dućana prva je priskočila u pomoć ozlijeđenom policajcu. Njezinu izjavu pročitajte ovdje. 

10:00 Markov trg i okolne ulice jutros su bili pod opsadom policije. Galeriju fotografija pogledajte ovdje

09:45 Zaposlenica obližnjeg dućana  prva je priskočila u pomoć ozlijeđenom policajcu. Kako javlja N1, rekla je da misli kako je čula rafalnu paljbu dva ili više puta te da je ozlijeđenog policajca u bolnicu prevezlo vozilo saniteta koje se tamo slučajno zateklo. Sanitet je navodno prevozio uzorke testova na koronavirus u Infektivnu kliniku. 

08:40 Ranjeni policajac prebačen je u Kliničku bolnicu Sestre milosrdnice s prostrijelnim ranama lijeve ruke te s obje strane trupa, a zasad su mu u funkcije stabilne, izjavio je Hini ravnatelj bolnice Mario Zovak.

08:35 Kako doznajemo, u Vladi još od incidenta s lubenicama razmatraju nove oštrije mjere sigurnosti, a nakon jutrošnjeg napada one će biti još strože.

08:30 Svjedoci za N1 televiziju kažu da se pucnjava dogodila ispred samog ulaza u Banske dvore.

"Čuo sam pucnjavu, ovoga nije bilo za vrijeme rata", rekao je jedan građanin za N1.

08:25 Iz Vlade su potvrdili da je upucan 31-godišnji policijski službenik koji radi na osiguranju zgrade Vlade te se nadaju da će se brzo oporaviti.

08:24 Markov trg u potpunosti je zatvoren za promet, na terenu su pripadnici antiterorističkih jedinica, a nad trgom nadlijeću i policijski helikopteri. Zaposlenici Hrvatskog sabora danas neće dolaziti na posao.

08:23 Ministar branitelja Tomo Medved kazao je kako policija traga za počiniteljem te rekao kako nema više informacija. Na Markov trg stigli su i bivši ministar branitelja te savjetnik premijera za sigurnost Damir Krstičević te ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Ubrzo je pred Vladu došao i premijer Andrej Plenković, koji u trenutku pucnjava nije bio u zgradi Vlade.

08:20 Policija je potvrdila da je u 8:06 zaprimljena dojava o pucnjavi na Trgu svetog Marka u Zagrebu. 

"Prema prvim utvrđenim informacijama, jedan je policijski službenik ozlijeđen i njemu se pruža liječnička pomoć. Počinitelj je pobjegao s mjesta događaja, a za njim tragaju sve raspoložive policijske snage", poručili su prethodno iz Ministarstva unutarnjih poslova.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene