Prosječan Hrvat za vrijeme blagdana udeblja se i do tri kilograma, a redovito nas vježba tek osam posto.


Studije su dokazale da se prosječan Hrvat tijekom blagdana udeblja i do tri kilograma pa nakon blagdana pohrli u teretanu. Stručnjaci kažu da treba biti aktivan tijekom cijele godine. Važno se kretati. A redovito vježba tek 8 posto Hrvata. Premalo.

Tri super lagane vježbe koje će sačuvati vaše zdravlje u uredu

Vezani članci PR Aktivna Hrvatska prvi put u Vinkovcima Ilustracija Stručnjaci očekuju porast broja oboljelih od depresije: Ona je izlječiva, ali je treba na vrijeme prepoznati

Reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Tomić razgovarala je s dekanom Kineziološkog fakulteta u Zagrebu, profesorom Damirom Knjazom koji je i inače uključen u razne projekte kako bi se potaknulo građane na tjelesnu aktivnost.

Koje su to vježbe koje čine čuda za kondiciju, a koje možemo raditi primjerice u uredu dok radimo ili dok čekamo tramvaj?

Pa ono što preporučamo je da svaki dan barem 15 minuta prijepodne i 15 minuta poslijepodne odvojimo. To može biti u uredu, naravno. Treba se prije svega ustati. Nikako se ne smije sjediti duže vrijeme i nakon toga jedno razgibavanje kralježnice, ramenog pojasa, vrata značajno će pomoći da se malo prokrvi sustav. Prošetati obavezno. I na taj način ćete pomoći svom organizmu da nakon dugog sjedenja vrati se na neki način u normalnu.

Kad govorimo o vježbanju u Hrvatskoj brojke su jako zabrinjavajuće. Posebno zabrinjava podatak da djeca i adolescenti jako malo vježbaju. Što se po tom pitanju može napraviti?

I zbog toga trpimo zdravstvene posljedice. Može se jako puno. Mi prije svega moramo na nacionalnoj razini reći da je to društveni problem koji moramo na najvišoj razini riješiti i nakon toga moramo programe, kao što su školski programi, adaptirati na način da postane normalno prihvatljivo, da je svakodnevna tjelesna aktivnost nužna za zdravlje. I zbog toga dobre firme, danas dobre kompanije, pa i školski sustavi, omogućavaju svojim djelatnicima i učenicima da tijekom svakog dana budu tjelesno aktivni u pauzama, po 15-ak, 20 minuta. Efekt je velik.

Tijekom prosinca se može malo i zaplesati.

Da, naravno.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook