Darko Sinjeri i Matea Čorić - 1
Darko Sinjeri i Matea Čorić - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Toplinski val već danima u Hrvatskoj uzrokuje niz problema građanima. Stručnjak htine medicine savjetuje što trebamo učiniti da si što više olakšamo.


I danas se Hrvatska borila s velikim vrućinama i sparinom pred promjenu vremena. Reporterka Matea Ćorić razgovarala je sa specijalistom hitne medicine Darkom Sinjerijem, voditeljem smjene u zagrebačkoj hitnoj službi, koji je objasnio kako se možemo zaštititi od visokih temperatura. 

Vezani članci Slika nije dostupna Jeste li spremni za ljetne vrućine koje su na pragu? Evo najvažnijih savjeta Slika nije dostupna Pogledajte kako na jeftin i učinkovit način rashladiti sobu

Kazao je kako u prosjeku imaju 200-tinjak intervencija dnevno. Najviše se hitnoj javljaju kronični pacijenti, koji imaju problema s tlakom, a desetak ih je danas bilo vezano uz visoku temperaturu. Napomenuo je kako je najopasnije ako se u najtoplije doba dana obavljaju neki teški fizički poslovi te da je preporuka da se između 10 i 17 sati ne izlazi iz domova.

"Gubitkom tekućine može doći do dehidracije te pojave niza simptoma, od grčeva u mišićima do umora i malaksalosti. Ozbiljniji simptomi mogu dovesti i do toplinskog udara, koji se javlja u uvjetima vrlo visoke temperature i vlage. Obično su simptomi toplinskog udara jaka glavobolja, mučnina, vrtoglavica, povraćanje, koža je suha i topla, nema znojenja, a mogu se javiti i gubici svijesti uz epileptičke napadaje.

Ako smo u blizini osobe kojoj se to događa, trebamo je maknuti u rashlađeni prostor, ukloniti višak odjeće, rashlađivati je stavljanjem obloga na vrat, pazuhe i prepone. Ako je pri svijesti treba joj dati izotonične napitke, da nadoknadi tekućinu, a ako je bez svijesti postaviti je u bočni položaj i svakako pozvati hitnu pomoć", rekao je Sinjeri.

Što se tiče klima-uređaja, ponovio je kako se preporuča da razlika u temperaturi između klimatiziranog i vanjskog prostora ne bude viša od sedam stupnjeva.  

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr