Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZA DNEVNIK NOVE TV

Pad broja katolika u RH neke iznenadio, a neki su očekivali i veće smanjenje: "Očito je da je i u Hrvata na djelu konformizam"

Aktualno Galerija Crkva - 1 Crkva - 1 Foto: DNEVNIK.hr Crkva - 2 Crkva - 2 Foto: DNEVNIK.hr Crkva - 3 Crkva - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Crkva - 4 Galerija 1/4 >>
Pao je broj katolika. Od 2011. godine do najnovijeg popisa njihov broj manji je za 7,31 posto. Za razloge smo upitali stručnjake.

Broj katolika u Hrvatskoj pada, a raste broj "ostalih kršćana". Novinarka Katarina Jusić je za Dnevnik Nove TV razgovarala sa stručnjacima, i istražila gdje leži uzrok. "To je osobito slučaj kod onih koji su nezadovoljni situacijom unutar same katoličke crkve u Hrvatskoj, i koji se smatraju vjernicima katolicima, ali ne vezuju se za instituciju i religijski sistem sa svim njegovim dogmama", rekao je sociolog religije Ivica Maštruko.

Iako smo po statistici i dalje zemlja vjernika, teolog Grozdanov upozorava: "Neka istraživanja zadnja pokazuju da od tih 78% ili 80% koliko ih je ovaj praktičnih vjernika možda ima 30%", rekao je teolog Zoran Grozdanov.

Oni koji vjeru doslovno žive na misnom slavlju su i danas, i radnim danom. "Ne bi nas trebalo zabrinjavati je li nešto manji ili viši postotak, nego kvaliteta vjere - da li smo mi kršćani ostali postojani i ustrajni u toj vjeri", rekao je župnik župe sv. Andrije iz Bakra Nikica Jukić.

Hrvatska biskupska konferencija danas rezultate popisa stanovništa nije željela komentirati. Kažu, nejasno je za koliko posto je broj katolika pao.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna glavna tema dana Popis stanovništva glavna tema u Saboru: "Ja sam uvjeren da stanovnika ima i manje od ovoga"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna POSLALI PRIOPĆENJE Iz DZS-a reagirali na objavu podataka o vjerskoj pripadnosti: "Ni u jednom trenutku na našim stranicama nisu bile dostupne dvije različite tablice"

A što se tiče nejasnih podataka iz Državnog zavoda za statistiku stiglo je priopćenje u kojem odgovorno tvrde da niti u jednom trenutku na njihovim stranicama, uključujući i stranicu za popis 2021., nisu postojale dvije tablice s različitim podacima. Sporna je tablica, kažu, kontrolno analitička i poslužila je za kreiranje konačnih rezultata.

Socijolog religije Maštruko očekivao je i veći pad. "Bez obzira na neke sporne situacije oko toga je li pad 4 ili više od toga, 7-8%, očito je da je i u Hrvata na djelu konformizam; odnosno da se građani RH izjašnjavaju kao vjernici katolici ili pripadnici drugih religijskih sustava zbog jednog konformizma i atmosfere koja je još prisutna u Hrvatskoj", rekao je.

Postavlja se i pitanje - može li se razlog ovakvog rezultata pronaći u nerazumjevanju pojmova katolik, kršćanin? "Ne bih rekao da je tu stvar pod navodnim znacima nepismenosti onih koji su popisani, nego svjesne odluke. Očito imaju neko razočaranje prema svojoj konfecionalnoj zajednici", rekao je Grozdanov.

I Hrvatska tu nije jedina. Trend smanjenja broja vjernika svih religijskih sustava, kažu stručnjaci, prisutan je i u Europi i u svijetu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene