Sve mlađa djeca trude se približiti idealima koje vide na internetu. No, problem nastaje kada fizički izgled postane imperativ.

Galerija Mjerenje struka, ilustracija Priprema doručka, ilustracija Pretilost, ilustracija (Foto: Getty Images) +0 Ilustracija (Foto: Getty Images)

Nutricionistica Maja Žanko ističe kako je 25 posto mladih djevojčica od 10-11 godina prestravljeno time da će postati debelo. Alarmantan podatak: u posljednje vrijeme s poremećajima hranjenja susreću se sve mlađa djeca. ''Dječica upijaju da je ideal samo jedna vrsta tijela i samo one koje su građene tako i tako su uspješne'', rekla je Žanko.

Pod krinkom brige za zdravlje dođe i do drugih ekstrema, kaže specijalistica dječje medicine Dina Petričević. ''S jedne strane imamo debljinu, a s druge poremećaje prehrane i nisku tjelesnu težinu što nismo ni viđali toliko koliko danas u vrijeme pandemije'', istaknula je Petričević.

Da djevojčice koje su inače rizične za razvoj poremećaja hranjenja u takvim okolnostima više razvijaju anoreksiju i bulimiju, pojasnila je Jelena Balabanić Mavrović, voditeljica centra za poremećaje hranjenja BEA. Osim anoreksije i bulimije, u poremećaje hranjenja spada i kompulzivno prejedanje. ''Nije riječ o hrani, riječ je o emocijama, nesigurnostima, niskom samopouzdanju'', apostrofirala je Mavrović.

Prehrana bazirana na namirnicama biljnog podrijetla Prevencije bolesti i briga o okolišu: Nutricionistica objašnjava zašto se trebamo okrenuti prehrani temeljenoj na biljnim izvorima

Doručak 7 najgorih namirnica koje često jedemo za doručak

Znakovi za uzbunu mogu biti: izbjegavanje određene hrane, provođenje puno vremena sami u sobi, opsesivno vježbanje, pretjerano vaganje hrane i brojanje kalorija, odlazak u kupaonicu nakon obroka...

Proces liječenja je dugotrajan - između četiri i šest godina. Nezdrav odnos prema tijelu nastoji se promijeniti i psihoterapijom pokretom i plesom. Važno je da roditelji djeci pokažu, kaže psioterapeutkinja Tončica Šiškov, da nije nužno da dijete odgovara nekim propisanim standardima izgleda da bi bilo vrijedno i voljeno. Stručnjaci apeliraju: primijetite li promjene u ponašanju svog djeteta - potražite stručnu pomoć.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju