Obavijesti Video Pretražite Navigacija
FATALNE POSLJEDICE

Liječnici pozvali na cijepljenje protiv ubojite bolesti: Jedna je skupina bolesnika posebno ugrožena

Cijepljenje protiv gripe - 3
Cijepljenje protiv gripe - 3 Foto: DNEVNIK.hr
U povodu tri Svjetska dana - šećerne bolesti, pneumonije i KOPB-a liječnici su u subotu u Zagrebu naglasili važnost cijepljenja protiv gripe i pneumokoka, upozorivši da oboljeli od šećerne bolesti koji dobiju gripu mogu završiti na hospitalizaciji, čak i umrijeti.

Po posljednjim podacima u Hrvatskoj je registrirano više od 337.000 oboljelih od šećerne bolesti, a još oko 200.000 ljudi ni ne zna da u sebi nosi tu bolest pa se može reći da u Hrvatskoj ima više od pola milijuna oboljelih.

Stoga je u sklopu kampanje "Reagiram i preveniram" u Zagrebu održana akcija mjerenja šećera u krvi, tlaka, indeksa tjelesne mase, pregleda spirometrije i savjetovanja građana, usmjerena na zaštitu od respiratornih bolesti, primarno, protiv gripe i pneumokoka koji uzrokuje upalu pluća.

Predstojnik Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac Dario Rahelić naglasio je pritom važnost preventivnih pregleda i zaštite cijepljenjem u vrijeme respiratornih bolesti.

Rahelić, koji je i predsjednik Hrvatskog društva za dijabetes i bolesti metabolizma upozorio je da osobe sa šećernom bolešću koje dobiju gripu ili upalu pluća mogu završiti na hospitalizaciji, nerijetko na respiratoru ili sa smrtnih ishodom.

"Osobe sa šećernom bolešću nerijetko misle da su gripa i upala pluća neka obična 'prehladica' i da će to samo od sebe proći, ali nisu svjesni koliko mogu biti fatalne za njihovo zdravlje", upozorila je i predsjednica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga Zrinka Mach.

Velika smrtnost od pneumonije

Stručnjaci su naglasili i važnost zaštite od pneumonije, posebice kod osoba koje su u povećanom riziku, a to su oni s kroničnim bolestima, kao i onkološki bolesnici.

Od pneumonije godišnje u svijetu umre preko 2,5 milijuna ljudi, među kojima je preko 20 posto djece mlađe od 15 godina dok preko 60 posto čine osobe starije od 50 godina, stoga je doista bitna prevencija u obliku cijepljenja i protiv gripe i pneumokoka.

Infektolog s Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević rekao je da je kod njih zasad stanje pod kontrolom jer nema velikog broja hospitaliziranih, ali da su tijekom cijele godine hospitalizirani bolesnici od nekih respiratornih infekcija. Prema posljednjim podacima njemačkog Instituta Robert Koch, krajem listopada zabilježen je veći broj oboljelih od gripe u Njemačkoj.

Pročitajte i ovo Cijepljenje protiv HPV-a - 3 ''Budi mRAK'' Mladi u Slavoniji pozvani na besplatno cijepljenje protiv opasnog virusa: "Kada dobijete dijagnozu, u šoku ste i ne možete vjerovati"

Pročitajte i ovo Andrea Šuran cijepljenje u tijeku Epidemiologinja o interesu za cijepljenje te kako prepoznati je li riječ o gripi, virozi ili koroni: "Ovo je primarna razlika"

"S obzirom na ove podatke, kao i one iz Australije gdje je gripa uranila više od mjesec dana, idućih tjedana očekujemo vrlo vjerojatno i veći broj oboljelih od gripe u Hrvatskoj", rekao je predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva pri HLZ Miroslav Venus.

Poručio je da je preporuka, posebice za osobe u povećanom riziku da se istodobno cijepe protiv gripe i pneumokoka.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene