Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KONTROLA TROŠENJA EU NOVCA

Ministrica Nataša Tramišak: "Prve nepravilnosti zabilježene su zbog nepoznavanja Zakona o javnoj nabavi"

U puno većim problemima od ministra obrane je bivša ministrica europskih fondova Gabrijela Žalac. Zbog zloporabe europskog novca završila je iza rešetaka. Istražili smo kako se troši europski novac.

Zloporabe i nepravilnosti u korištenju europskih fondova - nisu pravilo, a nažalost - ni iznimka. U posljednjih pet godina - od državne do lokalne razine - europskim se fondovima moralo vratiti gotovo 900 milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Ravnateljica USKOK-a Vanja Marušić NAPOKON PRED NOVINARIMA Ravnateljica USKOK-a priznala da su europskom tužitelju dostavili podatke o Žalac tek na njihov zahtjev: "To bi se moglo nazvati propustom"

Europskim novcem platila je mutni hrvatski posao i završila u zatvoru. Gabrijela Žalac, softver koji se čak ni ne koristi, preplatila je za više od 9 milijuna kuna. Grijeh će u ovom slučaju na kraju opet platiti građani.

Pročitajte i ovo Igor Cišper Bivša ministrica Žalac ide u Remetinec: Uhićenima u aferi Softver sudac odredio po 30 dana istražnog zatvora

Nataša Tramišak, ministrica regionalnog razvoja i EU fondova ističe ako je korisnik ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava država, ministarstvo ili državna tvrtka ili institucija - tada se sredstva korekcija naplaćuju iz državnog proračuna.

Isto vrijedi i za lokalnu razinu. Kod jednih i drugih od 2016te u zabilježeno je 1500 korekcija. Od 33 milijarde bespovratnih sredstava, 879 milijuna kuna nepravilno je utrošeno.

"Ako uzmemo u obzir da je to preko 800 milijuna kuna sredstava koje javni sektor, javni proračun, a samim time i državni i lokalni proračuni u okviru tih projekata moraju platiti sami, onda je to izuzetno veliko opterećenje za njih", naglašava Arijana Vela, konzultantica za EU fondove

Najgore je prođu oni koji su novac dobili unaprijed. Tako je vinariji iz Kutjeva ljetos naloženo da vrati 10 milijuna kuna, jer je u izgradnji nove zgrade podizvođač bila tvrtka sina od vlasnika. Namjerna ili nenamjerna pogreška - Europi je svejedno.

Tramišak pojašnjava da su prve nepravilnosti bile upravo zbog nepoznavanja Zakona o javnoj nabavi, kao i da nisu sve korekcije automatski i sumnje na prijevaru.

Pridoda li se javnom i privatni sektor, Europa je bespovratno financirala projekte u vrijednosti 68 milijardi kuna.

Nataša Tramišak navodi kako su kod svih njih ukupno utvrđene nepravilnosti na projektima kod krajnjih korisnika u iznosu od oko milijarde i pol kuna.

Iako u resornom ministarstvu kažu da su osnove povlačenja EU novca dobro savladane, praksa ne ukazuje na to.

Arijana Vela tumači i da korisnici na terenu, a to su uglavnom organizacije javnog sektora, komunalna poduzeća, jedinice lokalne samouprave, a što se vidi po broju nepravilnosti financijskim korekcijama - nisu savladali u dovoljnoj mjeri.

Nepravilnost je u slučaju Žalac okarakterizirana kao prijevara. Iako je krivnju negirala, određen joj je istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene