Znanstvenici procjenjuju kako u Mediteranu pluta oko 1400 tona plastike. Iako se često hvalimo kako imamo jedno od najčišćih mora, plastika je i naš velik problem. Na to upozoravaju članovi Greenpeacea s kojima je reporterka Dnevnika Nove TV Paula Klaić Saulačić plovila dubrovačkim akvatorijem.


Rainbow Wariror III u Dubrovnik je uplovio s porukom - ''Ne plastici"

Vezani članci Otpad u Jadranu Problem kojeg ne možemo ignorirati: "3000 tona otpada godišnje generiramo u Jadran. Većinu čini plastika" Slika nije dostupna Greenpeace traži prekid izlova tune

"Neke plastične predmete, poput žličica za miješanje kave ili štapića za uši koristimo nekoliko sekundi, a u okolišu ostaju stotinama godina", istaknula je Mihaela Bogeljić iz Greenpeacea Hrvatska.

Kampanja je usmjerena protiv upotrebe jednokratne plastike zbog sve veće zagađenosti Jadranskog mora i Mediterana u kojem pluta 1455 tona plastike.

"Najgore od toga je što je 95 % te plastike u moru mikroskopsko. Ne možete je vidjeti, ali ribe i ptice je jedu i razbolijevaju se", istaknuo je kapetan broda Rainbow Wariror III Peter Willcox.

Desetmetarskim rekvizitima - plastičnim bocama aktvisti su na Mljetu upozorili na alarmantno stanje.

"To su ogromne količine, ne možete proći dva metra da ne vidite novi komad plastike. A govorimo o nacionalnom parku. Što je tek onda na drugim lokacijama", pita se Willcox.

Rainbow Warior III s istom porukom i upozorenjima putuje od Španjolske i Italije, do Hrvatske, Grčke i Bugarske. Brod dug je 58 metara, sva na njemu rađeno je po narudžbi i mjeri, a sve boje koje se koriste na njemu su ekološke. To je jedan od najekološkijih brodova na svijetu, a plovi od 2011. godine. 

"Prošle jeseni, kada smo plovili od Kanara do Meksika, motore smo koristili samo 7 sati tijekom cijelog putovanja od tri i pol tjedna", kaže kapetan.

Bord broji 20-ak članova posade. Tri mjeseca se plovi, a tri su na kopnu.

"Imamo sjajnu posadu, na brodu je 13 ili 14 nacionalnosti. Gdje god odemo susrećemo ljude pune entuzijazma i želje za promjenom", kazao je član posade Manuel Dieter.

A entuzijazam i volja potrebni su i političarima koji donose zakone. U Europskoj uniji upravo se raspravlja o propisima o otpadu i plastici. Greenpeace traži hitnu reakciju i hrvatskih vlasti kako bi se smanjila upotreba jednokratne plastike.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr