Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako tome stati na kraj?

Velika prijetnja svjetskim morima: Čovječanstvo (i) ovime truje oceane

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako se plastika sve više reciklira, potražnja za njom nadmašuje reciklažu. Godišnja proizvodnja plastičnih boca u drastičnom je porastu, a ne reciklira ih se ni pola.

Unatoč brojnim kampanjama za smanjivanje uporabe plastičnih predmeta, godišnja potrošnja plastičnih boca u drastičnom je porastu. Očekuje se da će do 2021. godine biti pola bilijuna odbačenih plastičnih boca koje ugrožavaju ocean i obale.

Pročitajte i ovo Mirjana Turkalj, dječja bolnica Srebrnjak i Martina Bolšec Oblak, reporterka Dnevnika Nove TV Opasnost za zdravlje Ako je plastična boca bila na suncu, nemojte je više koristiti! Hrvatska među zemljama koje istražuju učinak mikroplastike na ljude Smeće u moru sve veći problem (Foto: Dnevnik.hr) Čuvajmo naše more Smeće u moru sve veći problem: U samo 24 sata ronioci izvukli oko tri tone otpada

Svake minute u svijetu se kupi milijun plastičnih boca. Taj će broj porasti za 20 posto odnosno na 583,3 milijarde do 2021. godine, procjene su izvještaja o globalnom kretanju trendova pakiranja koje je izradio Euromonitor, piše Guardian. Na taj će se način proizvesti još veća kriza okoliša i ozbiljno će utjecati na klimatske promjene.

Drastično povećanje broja kupljenih plastičnih boca događa se zbog prenošenja zapadne užurbane kulture, u kojoj stanovnici velik dio stvari obavljaju ''s nogu'', na kinesku kulturu.

Prošle godine na globalnoj je razini prodano 480 milijardi plastičnih boca, a manje od polovice ih je reciklirano. Ako bismo stavili prodane plastične boce 2016. jednu na drugu, njihova bi duljina dosegnula pola puta do Sunca. U usporedbi s time., deset godina ranije prodano ih je 300 milijardi.

Većina plastičnih boca koje se koriste za sokove i vodu izrađene su od materijala popularno zvanog PET, koji se može reciklirati. Međutim, veoma velik broj njih ne reciklira se, nego završi u oceanu.

Procjenjuje se da se količina između 5 i 13 milijuna tona plastike nalazi u oceanu. Dio te plastike završi u želucima ribe, ptica i drugih organizama. Koliko je situacija alarmantna pokazuje i podatak da će do 2050. u oceanu prema težini biti više plastike nego ribe. Dio te plastike kasnije završi i u prehrani ljudi.

Sveučilište Ghent u Belgiji objavilo je podatak da prosječni konzument morskih plodova godišnje u sebe unese 11.000 malih komada plastike. Istraživanja koja su provedena i kod jadranskih riba pokazuju da zabrinjavajuće velik broj njih sadrži mikroplastiku.

''Iako je proizvodnja plastičnih boca dramatično porasla u posljednjih 20 godina, sustav kontrole, ponovnog korištenja i recikliranja ne razvija se istom brzinom'', rekao je Hugo Tagholm iz udruge za očuvanje mora.

Nedavno je objavljeno i da se plastikom koja se nakuplja na obali uništavaju neke od najljepših plaža, naročito onih na udaljenim otocima.

Najveći je potrošač plastičnih boca Kina, a potraga za tom vrstom proizvoda na tom golemom tržištu vrtoglavo raste. ''To je kritična zemlja za razumijevanje globalne prodaje plastičnih PET boca, a potraga Kineza za plastičnim bocama nastavlja rasti'', rekla je Rosmery Downey, voditeljica projekata u Euromonitoru i jedna od svjetskih stručnjakinja za proizvodnju plastičnih boca. Ovako to izgleda u brojevima: U 2015. ondje je prodano 68,4 milijardi boca , a 2016. 73,8 milijardi.

Taj se porast, smatraju stručnjaci, događa porastom urbanizacije. Osim toga, postoji želja za zdravim životom i ako ste k tome još zabrinuti za podvodnu kontaminaciju i kvalitetu vode iz slavine, sve to doprinosi povećanju korištenja flaširane vode, a to pak vodi zagađivanju okoliša.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene