Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Datum održavanja još nepoznat

Pripreme za parlamentarne izbore: U utakmicu rijetki idu sami, a za većinu će vjerojatno trebati igrači s klupe

Dario Hrebak, Anka Mrak Taritaš, Krešo Beljak, i Nikola Grmoja
Dario Hrebak, Anka Mrak Taritaš, Krešo Beljak, i Nikola Grmoja DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Anka Mrak Taritaš Anka Mrak Taritaš Foto: DNEVNIK.hr Dario Hrebak, Anka Mrak Taritaš, Krešo Beljak, i Nikola Grmoja Dario Hrebak, Anka Mrak Taritaš, Krešo Beljak, i Nikola Grmoja Foto: DNEVNIK.hr Krešo Beljak Krešo Beljak Foto: DNEVNIK.hr Nikola Grmoja Nikola Grmoja Foto: DNEVNIK.hr +1 Andrej Plenković Galerija 1/6 >>
Iako je datum parlamentarnih izbora još uvijek nepoznanica, mnoge stranke užurbano su krenule u pripreme. Osnivaju se izborni stožeri, bruse programi, pregovara o koalicijama. Kako sada stvari stoje, čini se da će se rijetki usuditi u novu izbornu utakmicu ući sami.

Datum utakmice za parlament ovisi o HDZ-u, a premijer Andrej Plenković trenutačno balansira na više terena. Unutarstranačke izbore mora održati najkasnije do sredine lipnja, a pitanje je hoće li zadržati čelno mjesto u stranci.

Pročitajte i ovo Ilustracija Mala škola izbora Tko utvrđuje i objavljuje rezultate izbora zastupnika u Hrvatski sabor? Dalija Orešković TKO JE DALIJA OREŠKOVIĆ? Karamarka je stajala odlaska s vlasti, a Milanović ju je nazvao samodopadnom narikačom

Čak je i njegov čovjek od povjerenja, Karlo Ressler, kojemu je Plenković osigurao prvo mjesto na listi za europske izbore, poručio da nitko nema bianco potporu za šefa stranke.

"Teško mi je komentirati izjave koje nisam čuo. Svatko se može kandidirati. Koliki su mu izgledi, to je pak druga stvar", rekao je Željko Reiner (HDZ), potpredsjednik Sabora.

Spominju se dvije Plenkovićeve kalkulacije. Prva je čekati kraj predsjedanja Vijećem EU-a i parlamentarne izbore održati na jesen, a time riskirati da ostane bez čelne pozicije u stranci. Druga je rušenje vlastite Vlade prije unutarstranačkih izbora. Reiner tvrdi da druga opcija "nije baš realna".

Dva lijeva bloka

SDP je poručio da Pleković račun prvo treba podnijeti građanima, a tek onda stranci: "Nije njima valjda stranačko članstvo ispred građana", rekao je Arsen Bauk.

Pobjeda Zorana Milanovića donijela je vjetar u leđa SDP-u, a po bodove u novoj utakmici kreću s partnerima. Međutim, Bauk je rekao da "u obzir dolaze stranke koje su podržale kandidaturu Zorana Milanovića".

Siguran partner im je HSS, čiji predsjednik Krešo Beljak tvrdi da je moguć još jedan blok.

"Mislim da će ovaj drugi blok, ukoliko se složi, imati određene drukčije poglede od nas na pitanje kako riješiti ekonomiju, ali ne bitno drukčije i nadamo se da ćemo nakon izbora se dogovoriti", rekao je Beljak.

Predvodnici drugog bloka bili bi IDS i GLAS.

"Možemo i na parlamentarnim izborima itekako mudrom strategijom i dobrim programom polučiti jako dobar rezultat", rekao je Giovanni Sponza, glavni tajnik IDS-a.

"Treba zatomiti sve moguće sujete. Mi moram znati da nam je zajednički cilj maknuti HDZ", rekla je predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš.

Za formiranje većine i dalje će trebati pomoć igrača s klupe

Potporu sa predsjedničkih izbora Miroslav Škoro pokušat će unovčiti na parlamentarnim. Stranke koje su ga podržale vjerojatno će ponovno okupiti na nekoliko zajedničkih točaka i tema na kojima će temeljiti tu političku platformu.

"Mi priželjkujemo partnerski odnos na partnerskim postavkama. Ako će uistinu ta platforma biti takva da ona neće imati za cilj popravljati bilo koju političku opciju, nego će imati za cilj popravljati Hrvatsku, onda tu ima prilike za suradnju", rekao je Nikola Grmoja, politički tajnik Mosta.

HNS ima izborne stožere, radi na programu, imaju i slogan, no u izbornoj utakmici bit će usamljeni.

"Idemo samostalno na izbore sa svojim izbornim programom. Svi koji podržavaju naš izborni program potencijalni su partneri. Samo naprijed, ni lijevo ni desno", rekao je Milorad Batinić, predsjednik Kluba zastupnika HNS-a.

Ni Živi zid više ne ide sam i traži partnere koji nisu okaljani u politici. Partnere vjerne transparentnosti traži i novi šef HSLS-a, Dario Hrebak. Jedinog zastupnika u Saboru trenutačno imaju zahvaljujući HDZ-u i takvu politiku više ne žele.

"Nije tajna da mi podržavamo vladajuću stranku, ali s druge strane nije tajna ni da nas žulja što žetončići i dalje vladaju u Hrvatskom saboru", rekao je Hrebak.

Zagrijavanje je počelo, a mnogi su ipak uvjereni da će, tko god pobjedi, za formiranje većine i dalje trebati pomoć igrača s klupe.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene