Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Parlamentarne stranke podržale Vladu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Ivo Sanader je s čelnicima parlamentarnih stranaka načelno usuglasio polazišta na temelju kojih će sa slovenskim kolegom Janezom Janšom razgovarati o rješavanju otvorenih pitanja između dviju država.

"Čelnici parlamentarnih stranaka, kako vladajućih tako i oporbe, i ovoga su puta pokazali političku zrelost, unatoč činjenici da nas uskoro očekuju izbori i da je među nama izražen politički rivalitet", kazao je Sanader, koji je sa stranačkim čelnicima postigao suglasnost oko polazišta za sva četiri otvorena pitanja sa Slovenijom - morske i kopnene granice, NE Krško te Ljubljanske banke.

Pročitajte i ovo Damir Habijan fascinantno mu je Habijan poručio oporbi: "Priznajte da ste izgubili" Slika nije dostupna 'Sa Slovenijom se ne vode pregovori oko otvorenih pitanja'

Sanader je, nakon dvosatnoga zatvorenog sastanka s parlamentarcima u Banskim dvorima, izrazio zadovoljstvo tijekom i rezultatom razgovora.

Podsjetio je da je Slovenija nedavno pristala da se otvorena pitanja rješavaju arbitražom, da je Hrvatska predlagala Međunarodni sud za pravo mora u Hamburgu, a Slovenija OESS-ov Sud za mirenje i arbitražu.

"Kako je Sloveniji neprihvatljiv sud u Hamburgu, kao logično
kompromisno rješenje nameće se UN-ov međunarodni sud u Haagu", dodao je Sanader, naglašavajući da to ne znači da Hrvatska predlaže Haag i da je odustala od svog ranijeg prijedloga.

O načelima koja je usuglasio s parlamentarnim strankama Sanader nije htio govoriti, ističući da bi to bilo neprimjereno prije nego što o tome izvijesti slovensku stranu.

Najavio je da će dijalog sa strankama nastaviti nakon susreta s Janšom na Bledu, te da će ih o slovenskim stajalištima izvijestiti na novom sastanku.

Na pitanje novinara hoće li predmet arbitraže biti samo morska ili cijela granica između dviju država, Sanader je kazao kako očekuje da će se rješavati samo neriješena pitanja.

Podsjetio je da je granica većim dijelom utvrđena do 2001., a koje su točke ostale sporne i koje će biti predmet arbitraže trebali bi, kaže, zajednički utvrditi stručnjaci s obiju strana.

"Ono što je riješeno više se neće rješavati. Mislim da je to bio
nesporazum, nitko nije tražio cijelu granicu", ustvrdio je Sanader.

Izvijestio je i da se Vlada s hrvatskim stručnjacima konzultirala na jučerašnjem sastanku u Ministarstvu vanjskih poslova.

Na današnjem sastanku u Vladi bio je i pravni stručnjak Davorin Rudolf, koji je naglasio da je sud u Haagu do sada riješio više od 100 sporova, među kojima i 50 graničnih.

"Sve su te presude donesene na temelju međunarodnog prava, pa očekujemo da će se tako presuditi i u ovom slučaju", rekao je.

Upitan o proceduri kojom bi se pokrenula arbitraža, Rudolf je
objasnio da bi dvije vlade trebale sastaviti ugovor u kojem se navode stranke i predmet spora.

Taj se ugovor dostavlja sudu, koji se potom proglašava nadležnim, kazao je Rudolf, koji očekuje da će presuda biti izrečena najkasnije godinu i pol dana nakon početka postupka.

Stranački čelnici nakon sastanka su se razišli bez obraćanja
novinarima.

Izjavu je novinarima naknadno dao predsjednik HSP-a Anto Đapić, koji je potvrdio da je s premijerom postignut načelan dogovor oko svih otvorenih pitanja sa Slovenijom.

"Uspjeli smo relativno brzo usuglasiti stajališta koja će premijer prenijeti slovenskoj strani", kazao je Đapić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene