Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Stranka Pametno zalaže se za teritorijalni preustroj RH kojim bi se smanjio broj gradova, općina i lokalnih političara za tri puta, potvrdila je predsjednica stranke Marijana Puljak.


Stranka Pametno zalaže se za teritorijalni preustroj Republike Hrvatske u 5 regija i oko 120 gradova i općina, odnosno 123 urbana centra, priopćeno je iz te stranke.

Vezani članci Razotkrivanje: Marijana Puljak - 5 Manje poznati detalji iz života Marijane Puljak: "Zezam muža da je uhvatio jedinu Kriljanku bez broda, a ja jedinog Imoćanina bez Mercedesa" Slika nije dostupna Pametno: Glasovi za HDZ i Most su najviše moguće bačeni glasovi

Time bi se, smatra predsjednica stranke Pametno Marijana Puljak, smanjio broj gradova i općina te lokalnih političara za tri puta, a 20 županija zamijenilo bi 5 regija.

Naglasila je kako stranka Pametno u svom programu previđa snažniju fiskalnu decentralizaciju kojom bi gradovima i općinama ostalo više novca za poboljšanje lokalnih usluga.

Današnji teritorijalni i administrativni ustroj Hrvatske, ocijenila je glomaznim za vlastite funkcije, brojnost županija, gradova i općina.

To je, po njezinu mišljenju, omogućilo pojedincima da se ponašaju kao lokalni šerifi. Sustav financiranja često je i nedovoljan da jedinice lokalne samouprave mogu nesmetano ispuniti svoje dužnosti, navodi se u priopćenju i dodaje kako samovolju lokalnih šerifa jača mogućnost neograničenoga broja mandata.

Stranka Pametno zalaže se za smanjenje broja općina, gradova i lokalnih političara koji njima upravljaju. Čelnicima bi, kako navode, ograničili izbor na dva mandata.

Podsjeća i kako prema javno dostupnim informacijama Grad Split nema cjelovite podatke o imovini kojom upravlja te dodaje kako su oni prvi napravili i objavili kartu nekretnina koje Split ima u svom posjedu.

Grad im, kako tvrde, nikada nije dao podatke pod kojim uvjetima te nekretnine daje u najam pa podsjećaju kako je Državna revizija utvrdila da 600 poslovnih prostora grada čak 300 njih nema najam reguliran ugovorom. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju