Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Štrajk u tvornici Adriadiesel

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Proizvodnja brodskih motora u karlovačkoj tvornici Adriadiesel danas je zaustavljena jer je, nakon neuspjelog mirenja, u štrajk stupila većina proizvodnih radnika koji traže da se osnovica plaće poveća s 2400 na 2700 kuna.

Od 286 zaposlenih djelatnika u štrajku su 152 i štrajk će potrajati do ispunjenja tog zahtjeva, kaže Tihomir Vrbanić, sindikalni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Karlovačka tvornica Radnici Adriadiesela štrajkaju već 11 dana: 'Liniću - 122 dana bez plaće' Slika nije dostupna 4 mjeseca bez plaće Stotinjak radnika Adriadiesela u ŠTRAJKU

Po njegovim riječima, Adriadiesel prošle je godine proizveo 28 brodskih motora i poslovao pozitivno, a ove se godine, uz dvadesetak novozaposlenih, radi na 48 ugovorenih motora.

"To je povećanje posla materijalno za 65 posto, a financijski za 58 posto i znamo da postoji mogućnosti za povećanje plaća", kazao je Vrbanić.

U svibnju je istekao stari kolektivni ugovor i tada su radnici kroz svoj sindikat zahtijevali "minimalno povećanje osnovice za puno više posla", kaže Vrbanić. 

Do dogovora s Upravom nije došlo pa je najavljena mogućnost štrajka. 

Ni u postupku mirenja koji je uslijedio, nije postignut dogovor, što je rezultiralo štrajkom.

U administrativnim se službama danas radi, a u proizvodnom pogonu štrajku se nisu priključila samo trojica zaposlenika. 

U Adriadieselu u Sindikat metalaca učlanjeno je dvije stotine radnika. Danas štrajkaju 152 jer većeg broja članova Sindikata zbog sezone godišnjih odmora nema na poslu, kaže Vrbanić.

Adriadiesel je u većinskom vlasništvu države, a Republika Hrvatska je ukupan paket od 65 posto vlasništva dala na upravljanje Uljaniku.
 
Ostali vlasnici su Karlovačka banka (22 posto), Brodosplit i Grad Karlovac (po pet posto) i Karlovačka županija (oko tri posto), rekla je Seida Savić, voditeljica Odjela upravljanja ljudskim resursima Adriadiesela.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene