Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Strani mediji se raspisali o Hrvatskoj: Ustavni sud blokirao Milanoviću put za sastavljanje vlade, ali kad bi mu to uspjelo...

ŠTRAJK JE GOTOV!

Tomašević odjeven kao radnik Čistoće poručio: "Idemo raditi! Nisam kao Bandić, odradio bih cijelu smjenu, ali…"

Štrajk radnika Čistoće je završen i gradonačelnik Tomislav Tomašević obećao je ispuniti zahtjeve te su radnici počeli raditi.

 

  • Radnici Čistoće prekinuli su štrajk
  • Dobili jamstvo od zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića da će o jučerašnjem dogovoru dobiti pisanu garanciju
  • Kamioni Čistoće jutros su krenuli prema vrtićima, školama i bolnicama
  • Radnici su nezadovoljni jer Uprava nije pristala na svih 11 zahtjeva, već je zajednički prihvaćeno njih pet, od kojih se niti jedan ne odnosi na povećanje materijalnih prihoda
  • "Ovo dalje je obustava rada i nastavlja se dok se ne ispune svi uvjeti", poručili su radnici Čistoće

 

11:06 "Ovo je bio iskren i dobar razgovor s radnicima, hvala im na razumijevanju i strpljenju i što su bili iskreni. Ono što je dogovoreno i što sam potpisao jest da se odmah ispuni pet zahtjeva radnika, a ostalih šest u idućih mjesec dana i da se u što većoj mogućoj mjeri to ispuni", rekao je Tomašević. Naglasio je da je odlučio danas s radnicima provesti nekoliko sati kako bi razumio sve probleme s kojima se susreću.

"Pozivamo građane na razumijevanje i poštivanje pravila kako bi ovim radnicima bilo lakše", rekao je Tomašević te dodao da će sljedećih nekoliko sati provesti s radnicima kao pomoćni radnik. Potpisao je da neće biti nikakvih sankcija za radnike koji su bili u nezakonitom štrajku.

"Idemo počistiti grad da sve što se nagomilalo pokupimo u najbržem roku", rekao je.

"Radnici su tražili da dođem i ja sam došao. Ne mislim da me se može uspoređivati s bilo kime. Što se tiče usporedbi za koje vjerujem da će biti, ja nisam Milan Bandić, koji je išao učiti radnike kako da rade, ja sam ovako odjeven i idem na teren da ja od njih naučim kako se radi. Ja bih odradio cijelu smjenu, ali moram se vratiti na sjednicu", rekao je Tomašević.

Presicu je završio riječima - "Idemo raditi!"

10:40 Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel potvrdio je u četvrtak Hini da je prekinut štrajk u Čistoći nakon što su radnici dobili jamstvo od zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića da će o jučerašnjem dogovoru dobiti pisanu garanciju.

"Počeli su raditi, gradonačelnik je tamo, bit će u pisanom obliku garancija gradonačelnika Tomaševića. Počeli su svi raditi i prekida se bunt", rekao je Novosel.

Sastanak reprezentativnih sindikata i Uprave Holdinga održat će se u petak. Prema najavi medija, sam gradonačelnik Tomašević pridružit će se radnicima Čistoće u odvozu otpada.

10:25 Neslužbeno se govori da je štrajk radnika završen te da je Tomašević navodno obećao ispuniti zahtjeve, doznaje N1. Radnicima će biti omogućeno da sudjeluju u dogovoru o sistematizaciji, a do kraja veljače trebalo bi biti riješeno i pitanje koeficijenata. Još se očekuje presica na kojoj će se izvijestiti o najnovijim informacijama. 

10:15 Konferencija radnika Čistoće kasni, očekuju se izjave nakon sastanka o detaljima razgovora. 

09:35 Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević na sastanku je s radnicima Čistoće i zbog toga nije došao na sjednic Gradske skupštine, otkrio je to na početku sjednice Joško Klisović.

09:10 Radnici Čistoće u 10 sati trebali bi održati konferenciju za medije.

08:42 "Dečki su donijeli zajednički odluku da će izaći van i obaviti ono što je interventno, a to su bolnice, domovi zdravlja, vrtići, škole, domovi za starije i nemoćne osobe. A ostali radnici ostaju dalje zajedno u krugu Čistoće, podružnice Zagrebačkog holdinga", izjavila je predsjednica Sindikata Čistoće Zagreb Mirjana Kaltak za Hinu.

Rekla je da je na te interventne poslove odvoza otpada otišla jutarnja smjena radnika Čistoće, koja je počela raditi u 6 sati. Noćna smjena, od 22 sata do šest ujutro, nije radila, radnici su noćas bili u krugu Čistoće, nastavljajući štrajk koji je počeo u ponedjeljak.

Na pitanje kako to objašnjava s obzirom na to da je jučer na pregovorima radnika i sindikata s predsjednikom Uprave Zagrebačkog holdinga Ivanom Novakovićem, članicom Uprave Matijom Subašić-Maras i voditeljem podružnice Čistoće Davorom Vićem odlučeno da će se prekinuti obustava rada i da će radnici od 22 sata nastaviti s radom, odvoziti sav otpad u Zagrebu. Kaltak je rekla kako je odluka radnika da nisu dobili jamstvo za svoje koeficijente koje su tražili. I to je razlog što i dalje ostaju u krugu Čistoće, odnosno da će jutros odraditi samo te interventne poslove.

Radnici traže povećanje koeficijenta za najniže plaćene radnike i vozače, da se najnižoj grupi složenosti poveća koeficijent na 1,8, a vozačima na 2,4. Kaltak kaže da ne može odgovoriti "što dalje".

"Znači, radnici su i dalje ostali u krugu Čistoće, ovo što su interventni poslovi odvoza otpada će se odraditi, a dalje čekamo potez Uprave Zagrebačkog holdinga", poručila je Kaltak. Objasnila je kako je ključno da radnici dobiju jamstvo da će im se povećati koeficijenti, a i ostalih zahtjeva. Radnici su imali 11 zahtjeva, od kojih je Uprava Zagrebačkog holdinga usvojila njih pet.

07:20 Kamioni Čistoće krenuli su prema vrtićima, školama i bolnicama.

6:15 U četvrtak ujutro radnici su se okupili ispred sjedišta Čistoće.  Okupljenima se obratio predstavnik Mumir Odžić, koji se prije svega ispričao građanima grada Zagreba, ali poručio je da se štrajk nastavlja dok se ne ispune uvjeti.

Također je naglasio do sada je bio štrajk, a ovo dalje je obustava rada i nastavlja dok se ne ispune svi uvjeti.

Pročitajte i ovo Radnici Čistoće još nisu izašli na teren ŠTRAJK SE NASTAVLJA? Obrat u Čistoći, radnici još nisu izašli na teren: "Nagovaraju nas, ali ne damo se"

Pročitajte i ovo Mladen Novosel, SSSH Pregovori se nastavljaju Radnici Čistoće ne odustaju od svojih zahtjeva, sindikalist Novosel: "Naravno da je nemoguće da baš svatko bude zadovoljan"

"Od danas sve tri smjene kreću čistiti po rasporedima smeće ispred bolnica, vrtića i škola", poručeno je.

Podsjećamo, radnici zagrebačke Čistoće u srijedu su odbili odvoziti smeće dok se ne ispune svi zahtjevi koje traže, popodne je objavljeno da je postignut dogovor s Upravom Holdinga i da će s radom nastaviti u trećoj smjeni. Međutim, to se još nije dogodilo. Radnici Čistoće u srijedu navečer okupili su se u krugu sjedišta Čistoće na zagrebačkoj Radničkoj cesti te nisu krenuli na posao.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene