Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odluka Ustavnog suda

Stožer: 'Neka Milanović i Bauk osobno skinu ploče s dvojezičnim natpisima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Članovi Stožera nezadovoljni su odlukom Ustavnog suda vezanoj za referendum o ćirilici te pozivaju premijera Milanovića i ministra Bauka da osobno skinu ploče s dvojezičnim natpisima.

Odluka Ustavnog suda o referendumskom pitanju je politička i rezultat je utjecaja hrvatskih političkih elita na Ustavni sud, poručeno je s današnje konferencije za novinare Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, iz kojega ministra uprave Arsena Bauka i premijera Zorana Milanovića pozivaju da dođu Vukovar i osobno skinu ploče s dvojezičnim natpisima s državnih institucija.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Ne može biti premijer ANKETA Slažete li se s odlukom Ustavnog suda o Zoranu Milanoviću? Ustavni sud odlučio o Zoranu Milanoviću (Na slici Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda) Dva dana nakon izbora Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

"Političke elite ne biraju sredstva da bi se postavile iznad naroda. Ovaj put su bile spremne i jesu narušile trodiobu vlasti javnim i otvorenim pritiskom na Ustavni sud", ustvrdio je povjerenik za pravna pitanja Stožera Vlado Iljkić.

Iljkić je uvjeren da je odluka Ustavnog suda "potvrdila jasne i nepobitne činjenice na koje Stožer ukazuje već godinu i pol dana, poput stavova oko članka 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina".

"Ustavni sud je također potvrdio stavove stožera te jasno ukazao kako postoje dva prava nacionalnih manjina koja se moraju primijeniti i ne mogu se smanjivati ili izuzeti, navevši kako je riječ o pravu pripadnika nacionalnih manjina na služenje svojim jezikom u postupcima pred tijelima državne uprave, sudbenim tijelima, državnim odvjetništvima i državnim pravobraniteljstvima prvog stupnja te javnim bilježnicima i pravnim osobama koje imaju javne ovlasti te pravu na dobivanje javnih isprava na jeziku i pismu nacionalne manjine. Sva ostala prava pripadnika nacionalnih manjina mogu se ograničiti, ne primijeniti, izuzeti ili primijeniti mjestimično", tumači Iljkić.

Ustavni sud: Referenduma o ćirilici NEĆE biti!

Po njegovim riječima, nakon odluke Ustavnog suda, predsjednik države, Vlade, Hrvatskog sabora te ministar unutarnjih poslova "imaju obvezu duboko se ispričati svima onima koje su represijom i prisilom u ovom slučaju povrijedili, onima koje su učinili invalidima osigurati odštetu, rehabilitirati nepravedno i protuzakonito otpuštene te prekinuti sudske postupke po ovoj temi".

Ministru Bauku sugerirao je da dođe u Vukovar i osobno skine postavljene dvojezične ploče, u čemu bi mu, kaže, trebao asistirati premijer.

"Sugeriramo ministru Bauku da, po odluci ustavnog suda i najavi našeg predsjednika Tomislava Josića, osobno skine dvojezične ploče te na taj način osigura konstruktivne uvjete za život Vukovara i novi dijalog na načelima dobre volje, a bilo bi pravedno da mu u tome asistira Milanović", rekao je Iljkić i dodao da bi "svaka moralna Vlada nakon ovakvih činjenica i događaja odmah podnijela neopozivu ostavku".

Najavio je kako će Stožer dubinski analizirati odluke Ustavnog suda i nakon toga predložiti određena riješenja.

Ustavni sud u utorak je neustavnim i nedopuštenim ocijenio referendumsko pitanje koje je predložio Stožer, a po kojem bi se građani na referendumu izjasnili jesu li za to da pravo na ravnopravnu službenu uporabu svog jezika i pisma nacionalne manjine ostvaruju u sredinama u kojima čine polovinu, umjesto sadašnje trećine stanovništva.

Osim toga, Ustavni sud je naložio Gradskom vijeću Vukovara da u roku od godine dana propiše i uredi koje manjine i u kojim dijelovima grada imaju službeno pravo na upotrebu svojeg jezika i pisma.

Vladi je naložio da u roku od godinu dana treba uputiti u parlamentarnu proceduru izmjene i dopune Zakona o službenoj uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina u kojem će se urediti pravni mehanizam za sankcioniranje onih lokalnih samouprava koje opstruiraju zakon te odredio da se do donošenja tih izmjena zakon neće prisilno primjenjivati u Vukovaru. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene