Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uputio poruku HNS-u

I Josipović komentirao Šimunićevo skandiranje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I predsjednik Republike Ivo Josipović osvrnuo se na skandiranje Josipa Šimunića nakon utakmice Hrvatska-Island.

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović izjavio je u srijedu u intervjuu za Media servis kako organizatorima opstrukcije u Vukovaru nisu u srcu ni Vukovar ni vukovarske žrtve nego dnevna politika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Intervju za Media servis Evo kako je predsjednik Josipović reagirao na aferu u HAC-u i HGK Slika nije dostupna 'Ćirilica nikome ne smeta' Nadbiskup Hranić: Prvo riješiti probleme, a onda stavljati ćirilične ploče

Odgovarajući na novinarski upit treba li organizatore opstrukcije procesuirati, Josipović je rekao kako smatra da je riječ o političkom pitanju i događaju koji je vrlo loše utjecao na ugled Hrvatske. Mnogi ljudi su odvedeni i zavedeni, rekao je ustvrdivši kako se u Vukovaru manipuliralo ljudima.

>> Šimunić se oglasio nakon vođenja skandiranja 'Za dom spremni'

>> VIDEO Pupovac osudio istup Šimunića

>> Željko Jovanović na Facebooku: E moj Šimuniću...

>> Policija: U Šimunićevom istupu nema elemenata kaznenog djela

>> Branitelji poručili Šimuniću: Možda bi iduće okupljanje reprezentacije trebalo biti u Jasenovcu, Teznom ili na Ovčari

>> Zasjenio veliki uspjeh: Da se ne radi o Joeu, izgledalo bi kao 'udbaška diverzija'

>> Ćiro Blažević: Što Šimunić zna što je NDH i tko je bio Ante Pavelić?

Josipović smatra kako je za stanje u Vukovaru velika odgovornost na političkim strankama.

'Znamo da su u donošenju odluke o uvođenju ćirilice, kad je donošen zakon, sudjelovali svi, pa i neki koji su danas jako protiv. Kao što je postojala odgovornost kad je bila riječ o ulasku Hrvatske u EU, trebali bi se svi i oko primjene manjinskih prava ponašati odgovorno i ne biti licemjerni. Kako možete danas dići ruku (za zakon), sutra dići ruku protiv provođenja tog zakona? To je nešto što nije dobro', rekao je Josipović.

Skupljanje potpisa za referendum, što ih je pokrenuo Stožer za obranu hrvatskog Vukovara s ciljem promjene zakonodavnoga okvira koji regulira pravo nacionalnih manjina na uporabu njihova jezika i pisma, Josipović smatra nepotrebnim.

Stožer skuplja potpise za referendum s pitanjem jesu li građani za promjenu Ustavnog zakona kojom bi se odredilo da nacionalne manjine ostvaruju pravo na ravnopravnu službenu uporabu jezika i pisma kojim se služe u onim lokalnim jedinicama u kojima čine najmanje polovinu stanovnika.

'Nisam siguran što će Ustavni sud reći ako ta inicijativa krene i zaživi, a nisam siguran da je to pitanje oko kojeg bi bilo ustavno raspisivati referendum.'

Govoreći o raspisivanju referenduma Josipović je ocijenio kako su naši propisi o referendumu 'vrlo šuplji'.

Ocijenio je i kako treba razmisliti o krugu pitanja koja ne mogu biti pitanja referenduma jer bi to po njegovu mišljenju dovelo u pitanje parlamentarnu demokraciju.

U povodu referenduma o ustavnoj definiciji braka koji će se održati 1. prosinca, Josipović je rekao da je protiv toga da se sadržaj definicije braka unosi u Ustav jer smatra da to nosi lošu i diskriminatornu poruku. No, pozvao je građane da izađu na referendum i iskoriste prigodu te kažu što misle o toj materiji.

Osvrnuo se i na postupak reprezentativca Josipa Šimunića, koji je u utorak navečer u mikrofon uzviknuo nekoliko puta 'Za dom', a navijači uzvratili 'Spremni!'.

'Hrvatski nogometni savez mora o tome dobro razmisliti jer je nogomet više od sporta - nogomet je i društvena poruka', rekao je Josipović.

'Je li gospodin Šimunić ušao u kažnjivu zonu, jer znamo da je izražavanje ili propagiranje totalitarnih režima i zločinačkih režima kažnjivo, ja o tome ne mogu reći, ali da je riječ o potpuno neprimjerenom potezu o kojem doista moraju razmisliti u Nogometnom savezu, ako žele imati vjerodostojnost, to je točno', poručio je Josipović. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene