Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Menadžeri pred Vladom

Vlada državnim menadžerima: Otpuštamo 2000 ljudi. Bit će još čvršće i tvrđe!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šest sati trajat će sastanak članova Vlade s menadžerima državnih tvrtki koji bi trebali podnijeti izvješća o radu.

U Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture u tijeku je šestosatna interna konferencija na kojoj će stotinjak državnih menadžera, predsjednika i članova uprava ili nadzornih odbora državnih tvrtki predati izvještaj o radu.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene" Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura"

Sindikat: Vlada tjera 1.417 službenika u prijevremenu mirovinu radi uštede od 25 milijuna kuna

Na konferenciji sudjeluju i premijer Zoran Milanović te potpredsjednik Vlade za gospodarstvo Branko Grčić. Sudionici konferencije raspravljat će kroz četiri panela koja će voditi ministri Hajdaš Dončić, Vrdoljak, Linić i Jakovina.

'Javni sektor bio je kasica prasica'

Premijer Milanović rekao je kako tri godine sređuju manjak proračuna radeći na povećanju prihoda i smanjenju rashoda te ustvrdio kako je borba besmislena ako se ne potaknu rast gospodarstva. Ponovio je kako su zatekli lošu situaciju, ali i da treba ubrzati i provesti restrukturiranje. 'Ne možemo imati tolerancije prema odstupanju u realizaciji ciljeva. Pojedine uprave ne smiju ići linijom manjeg otpora. Javni sektor bio je kasica prasica i to se mora promijeniti', rekao je premijer.

Dodao je kako se nakon saniranja dugova očekuju investicije, ali i da je neprihvatljivo da se pojedina poduzeća i dalje zadužuju, a da nema investicija. 'Takva politika nam ne treba', konstatirao je Milanović.

Premijer kaže kako Vlada inzistira na kooperativnosti onih poduzeća gdje pokušavaju naći strateške partnere. 'Podršku će imati svi oni koji ce raditi ovaj težak posao. Očekujemo da javna poduzeća budu okosnica razvoja i ogledalo države', kaže premijer.

'Vi se morate prilagoditi'

Potpredsjednik Vlade zadužen za gospodarstvo, Branko Grčić, kaže kako su 2012. godine investicije 20 društava iznosile 9,2 milijarde kuna, da za 2013. očekuju slični podaci, no da su u 2014. godini planovi mnogo ambiciozniji - 12,4 milijarde kuna.

'Imamo upitno planiranje javnih poduzeća kad su u pitanju investicije. Postoci nisu ohrabrujući i vidi se podbačaj osim u Plinacrou, Šumama i Vodama. U prva tri kvartala bili smo u rastu, ali četvrti kvartal je problematičan', rekao je ministar Grčić.

Ministar kaže kako se ubrzano restrukturiranje treba se okretati širem tržištu i okrenuti se novim uvjetima. ' U vašim strategijama slika mora biti jasnija, ne može se svaštariti. Ja neću govoriti o HEP-u i Pošti. Vi se morate prilagoditi', poručio je menadžerima Grčić.

'Trebaju nam stručni ljudi, a ne poslušnici'

'Izvolite transparentno reći kolika je vaša cijena. Ne želim slušati podatke što je bilo. Želim čuti što će biti sutra ili prekosutra. Mi imamo pripremljene projkete dosljedno provesti. Svi oni koji nesebično i angažirano rade imat će našu punu potporu. Ozbiljnost i racionalnost mora postojati', ustvrdio je Grčić.

Ministar Grčić naglasio je odgovornost kod planiranja i izvršavanja planova. 'Trebaju nam stručni ljudi u sustavu, a ne stranački podobnici i poslušnici. Tražimo moderne metode upravljanja i zahtjev je unaprijeđenje kontrolinga. Ne možete čekati statistike, vi morate imati informaciju sada i odmah. Pratit ćemo vas i dalje. Bit će još čvršće i tvrđe. Nemamo vremena, mi moramo javna poduzeća upregnuti', poručio je ministar menadžerima.

Rezanje broja zaposlenih u javnim poduzećima

Broj zaposlenih u 20 društava krajem 2011. godine iznosio je 54.940 djelatnika. U dvije godine taj se broj manjio za 3970 zaposlenih, a plan za 2014. godinu jest da se broj zaposlenih smanji na oko 49.000.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene