Kako doznaje Dnevnik Nove TV, stotine djece s poteškoćama u razvoju mogle bi od jeseni ostati bez asistenta u nastavi. Iz Ministarstva obrazovanja poručuju da su zbog svega osnovali povjerenstvo koje provjerava odluke Ministarstva. Ipak, u nekim gradovima razočarani su jer je odbijenih zahtjeva – prema njihovu mišljenju – trebalo biti i više.

Galerija Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja, i njezina pomoćnica Lidija Kralj (Foto: Dnevnik.hr) Pomoćnica u nastavi/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Pomoćnica u nastavi/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 +0 Učionica/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr)

Nakon tri godine s pomoćnikom na nastavi Mladenkin sin u peti bi razred trebao krenuti bez njega.

Vezani članci Inicijativa Škola za sve predala zahtjeve Vladi (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) - 8 Inicijativa "Škola za sve" predala pismo sa zahtjevima Plenkoviću Prosvjed \"Škola za sve\" (Foto: Sanjin Strukić/Pixsell) Prosvjed pomoćnika u nastavi: "Djeci smo logopedi, pedagozi, psiholozi, roditelji... Njima smo sve..."

"Ima blagi oblik ADHD-a i ima problem s koncetracijom. Kako odmiče sat, njemu koncetracija pada i u takvim periodima treba netko tko će njega zaustaviti, tko će ga izvesti van, primiriti da može i dalje nastaviti sudjelovati u nastavi", rekla je.

Pomoćnika je trebao imati još godinu dana, a financirati ga Europski socijalni fond.

"Psiholog, psijihatar i logoped pisali su mišljenje i svaki je zaključak nalaza da se nastavi daljnje školovanje uz prisustvo pomoćnika u nastavi", rekla je Mladenka.

U Ministarstvu obrazovanja zaključili su suprotno. Naime, od ove godine uredi državne uprave provjeravaju liječničku dokumentaciju i bez odluke Ministarstva od ove jeseni niti jedan pomoćnik ne smije sudjelovati na nastavi.

"Zbog toga da se dokumentira i da što prije budu osigurana sredstva, da županije mogu dobiti sredstva i zato što na snagu stupio Pravilnik o pomoćnicima u nastavi", rekla je Lidija Kralj, pomoćnica ministice znanosti i obrazovanja.

Neki smatraju da je premalo asistenata, a neki da ih ima i previše

Do sada je prihvaćeno 3000 zahtjeva, a 500 zahtjeva trenutno se provjera. Jednako toliko ih je odbijeno.

Nakon uloženih žalbi, osnovali su povjerenstvo koje odlučuje o odbijenim odlukama svojih kolega u Ministarstvu.

"Osnovalo se povjerenstvo koje pogleda zahtjeve koji nisu u prvom krugu prošli kako bismo bili uvjereni da smo obuhvatili sve kojima je ta podrška potrebna", rekla je Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja.

Prijevoz djece s poteškoćama (Foto: Dnevnik.hr) Ministarstvo mora: Otočkoj djeci s teškoćama u razvoju i invalidima pravo na besplatan prijevoz

Slika nije dostupna U 7 godina nasmijali su 70.000 djece u bolnicama i ta brojka stalno raste

Odbijenih zahtjeva je bilo i u Rijeci, no gradske vlasti smatraju da ih je trebalo biti i više. Naime, smatraju da pomoćnik nije oblik podrške potreban svakom učeniku s teškoćama. Na taj se način, kažu, sprječava kvalitetna inkulzija djece.

"Broj prijavljenih i odobrenih učenika za iduću školsku godinu znatno je premašio broj učenika iz prethodnih godina. (...) Čini se da se formira praksa odobravanja pomoćnika u nastavi za svako dijete iako je struka donijela jasan zaključak kako pomoćnik u nastavi nije odgovarajuć oblik podrške za svako dijete, upravo suprotno", stoji u odgovoru Grada Rijeke.

Jednima previše, a drugima premalo. Za sada ni novi Pravilnik očito nije uspio zadovoljiti sve strane u osjetljivom pitanju pomoćnika za nastavu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju