Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jednima previše, drugima premalo

Stotine djece mogle bi ostati bez pomoćnika u nastavi, a Grad Rijeka smatra da ih je već sada previše

Pomoćnica u nastavi/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Pomoćnica u nastavi/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja, i njezina pomoćnica Lidija Kralj (Foto: Dnevnik.hr) Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja, i njezina pomoćnica Lidija Kralj (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Pomoćnica u nastavi/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Pomoćnica u nastavi/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Pomoćnica u nastavi/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Pomoćnica u nastavi/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Učionica/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Kako doznaje Dnevnik Nove TV, stotine djece s poteškoćama u razvoju mogle bi od jeseni ostati bez asistenta u nastavi. Iz Ministarstva obrazovanja poručuju da su zbog svega osnovali povjerenstvo koje provjerava odluke Ministarstva. Ipak, u nekim gradovima razočarani su jer je odbijenih zahtjeva – prema njihovu mišljenju – trebalo biti i više.

Nakon tri godine s pomoćnikom na nastavi Mladenkin sin u peti bi razred trebao krenuti bez njega.

Pročitajte i ovo Imaš pravo, ostvari ga IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA! Kako do pomoćnika u nastavi: Prošli smo korak po korak kroz kompliciranu proceduru, ali zadnju riječ na kraju svega ima samo jedno tijelo državne uprave Djeca na treningu 180 medalja godišnje Treniraju ih interventni policajci: Roditelji su mislili da njihova djeca neće moći ni skakati, a danas su državni prvaci

"Ima blagi oblik ADHD-a i ima problem s koncetracijom. Kako odmiče sat, njemu koncetracija pada i u takvim periodima treba netko tko će njega zaustaviti, tko će ga izvesti van, primiriti da može i dalje nastaviti sudjelovati u nastavi", rekla je.

Pomoćnika je trebao imati još godinu dana, a financirati ga Europski socijalni fond.

"Psiholog, psijihatar i logoped pisali su mišljenje i svaki je zaključak nalaza da se nastavi daljnje školovanje uz prisustvo pomoćnika u nastavi", rekla je Mladenka.

U Ministarstvu obrazovanja zaključili su suprotno. Naime, od ove godine uredi državne uprave provjeravaju liječničku dokumentaciju i bez odluke Ministarstva od ove jeseni niti jedan pomoćnik ne smije sudjelovati na nastavi.

"Zbog toga da se dokumentira i da što prije budu osigurana sredstva, da županije mogu dobiti sredstva i zato što na snagu stupio Pravilnik o pomoćnicima u nastavi", rekla je Lidija Kralj, pomoćnica ministice znanosti i obrazovanja.

Neki smatraju da je premalo asistenata, a neki da ih ima i previše

Do sada je prihvaćeno 3000 zahtjeva, a 500 zahtjeva trenutno se provjera. Jednako toliko ih je odbijeno.

Nakon uloženih žalbi, osnovali su povjerenstvo koje odlučuje o odbijenim odlukama svojih kolega u Ministarstvu.

"Osnovalo se povjerenstvo koje pogleda zahtjeve koji nisu u prvom krugu prošli kako bismo bili uvjereni da smo obuhvatili sve kojima je ta podrška potrebna", rekla je Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja.

Pročitajte i ovo Prijevoz djece s poteškoćama (Foto: Dnevnik.hr) Dobra vijest Ministarstvo mora: Otočkoj djeci s teškoćama u razvoju i invalidima pravo na besplatan prijevoz

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Crveni nosovi U 7 godina nasmijali su 70.000 djece u bolnicama i ta brojka stalno raste

Odbijenih zahtjeva je bilo i u Rijeci, no gradske vlasti smatraju da ih je trebalo biti i više. Naime, smatraju da pomoćnik nije oblik podrške potreban svakom učeniku s teškoćama. Na taj se način, kažu, sprječava kvalitetna inkulzija djece.

"Broj prijavljenih i odobrenih učenika za iduću školsku godinu znatno je premašio broj učenika iz prethodnih godina. (...) Čini se da se formira praksa odobravanja pomoćnika u nastavi za svako dijete iako je struka donijela jasan zaključak kako pomoćnik u nastavi nije odgovarajuć oblik podrške za svako dijete, upravo suprotno", stoji u odgovoru Grada Rijeke.

Jednima previše, a drugima premalo. Za sada ni novi Pravilnik očito nije uspio zadovoljiti sve strane u osjetljivom pitanju pomoćnika za nastavu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene