Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Investitor sprema tužbu

Stopiran kontroverzni projekt u Dubrovniku: "Ovo je svinjarija. Tko je to dopustio?"

U Dubrovniku ni korona ne odgađa probleme s gradnjom i zaštitom baštine. Građane je šokirao predviđeni izgled montažnog objekta unutar zidina, koji su još krajem 2019. odobrili konzervatori i Ministarstvo kulture. Međutim, u srijedu je Ministarstvo projekt zaustavilo, investitor i projektant su zatečeni, a građani se pitaju tko i kako donosi odluke.

Na Peskariji u staroj gradskoj luci koncesionar gradi montažni objekt čiji je 3D prikaz malo koga ostavio ravnodušnim.

"Grad treba sačuvati. Radimo plan upravljanja, a u isto vrijeme jednim potezom pera znamo ga pretvoriti u, kako bi susjedi rekli, vašar", rekao je Marin Krstulović, predsjednik Gradskog kotara Grad.

Pročitajte i ovo Privedena Albanka - 3 Česte nesreće Dnevnik Nove TV doznao zašto je područje na kojem se dogodila stravična tragedija - opasno: "To na tijelo ima efekt kao da je pod utjecajem alkohola" Stjepan i Katarina Đerek Ratac Užas na magistrali: U sudaru poginuli brat (21) i sestra maturantica, sugrađani se opraštaju - "Ovo je da srce pukne od tuge"

Lora iz Dubrovnika smatra da je projekt uklopljen u našu arhitekturu, a Jakov Kakarigi je rekao da se radi o svinjariji te upitao: "Tko je to dopustio?"

Dopustili su konzervatori i Ministarstvo kulture još 23. prosinca 2019. godine. Dio montažnog objekta trebale bi koristiti granična policija i carina. Županijska lučka uprava naručila je projekt i platila ga 60 tisuća kuna, iako je investitor privatnik i koristit će većinu objekta.

"On je prezentiran Ministarstvu kulture, pomoćniku ministrice, a prezentirala ga je projektantica i Konzervatorskom odjelu u Dubrovniku. On je tada, sukladno njihovim smjernicama, krenuo u realizaciju", rekao je Željko Dadić, ravnatelj Županijske lučke uprave Dubrovnik.

Zaustavljanje projekta zatražili su grad i županija tvrdeći da javnost mora biti suglasna. Nakon toga uključilo se i Ministarstvo. Iz njega, kao ni iz Konzervatorskog odjela u Dubrovniku, nadležne nam osobe u srijedu nisu htjele dati izjave o projektu.

Ipak, poslali su nam priopćenje u kojem stoji da je naknadnom revizijom utvrđeno da projektno rješenje odstupa od sustava mjera zaštite za kulturno-povijesnu urbanističku cjelinu grada Dubrovnika. Također, napisali su da je u suradnji s Gradom i Županijom Ministarstvo odlučilo do daljnjega stopirati realizaciju ovog projekta.

Privatni investitor zbog projekta sprema tužbu

Privatni investitor, koji je koncesionar površine i koristi je kao terasu ugostiteljskog objekta, kaže da je u projekt je već uložio više od milijun kuna i da zbog svega sprema tužbu.

"Imamo informacije da je netko stopirao projekt, ali mi kao investitor još ništa nismo dobili. Legalist sam, ako sam radio i počeo investiciju na legalnim dokumentima, sad čekam legalni dokument koji navodno sve to poništava", rekao je Maro Hajdarhodžić.

Projektantica iz arhitektonskog ureda poručuje da ju je odluka Ministarstva zaprepastila jer je državna služba u godinu i dva mjeseca imala dovoljno vremena da provede revizije koje navodi u svojoj odluci.

"Moje je zaprepaštenje tim više što se kao razlog navodi odstupanje od mjera zaštite, a u ovom projektu je riječ o četiri reverzibilna volumena od čeličnih cijevi omotanih u tekstil koji je istovjetan zaštiti od sunca i jasno vidljiv na detalju 3D prikaza", rekla je Jelica Peković.

Zašto je Ministarstvo nešto odobrilo, a onda revizijom ukinulo? Je li nečija odluka onda bila pogrešna i ako jest, na koji će način ta osoba odgovarati? Na ta pitanja netko će morati odgovoriti jer riječ je o kulturnoj baštini pod zaštitom UNESCO-a.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene