Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KAD NOVAC DIKTIRA SVE

Hrvatske urbanističke katastrofe: Cesta koja "visi" iznad provalije, zgrada podignuta oko crkve, apartmani u nacionalnom parku...

Crkva na Braču oko koje se gradi zgrada (Foto: Dnevnik.hr)
Crkva na Braču oko koje se gradi zgrada (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Gradilište u Dubrovniku (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Gradilište u Dubrovniku (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Gradilište u Dubrovniku (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Gradilište u Dubrovniku (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Crkva na Braču oko koje se gradi zgrada (Foto: Dnevnik.hr) Crkva na Braču oko koje se gradi zgrada (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Gradilište u Dubrovniku (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Gradilište u Dubrovniku (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Paula Klaić Saulačić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/6 >>
Apartmanizacija i stihijska gradnja zahvatila je gotovo cijelu hrvatsku obalu. U Dubrovniku su građani zabrinuti zbog gradilišta koje je ugrozilo lokalnu cestu, na Braču se zgrada gradi tik uz crkvu, zida se na Plitvicama, a struka upozorava na uništavanje prostora.

Na jedno dubrovačko gradilište građani već tjednima gledaju sa strepnjom. Cesta je ostala poviše goleme provalije, gdje će uskoro biti zgrada s 200 stanova. Grad je od građevinske inspekcije zatražio da izađu na teren i utvrde gradi li se sukladno građevinskoj dozvoli.

Pročitajte i ovo Policija je uhitila dvojicu mladića koja su sudjelovala u tučnjavi Video se brzo proširio Dubrovačka policija reagirala nakon snimke brutalne tučnjave: Uhićena dvojica maloljetnika Privedena Albanka - 3 Česte nesreće Dnevnik Nove TV doznao zašto je područje na kojem se dogodila stravična tragedija - opasno: "To na tijelo ima efekt kao da je pod utjecajem alkohola"

"Trebalo je napraviti zaštitu pokosa, zaštitne jame i slično kako cesta ne bi bila ugrožena. To još uvijek nije napravljeno, a mi ćemo nastaviti s našim pritiscima", rekao je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

Izvođač radova Tiho Kraljević uvjerava da problema neće biti.

"Radimo, nemaju se građani razloga bojati. Sve se radi po planu, po svim mogućim, najboljim propisima", rekao je Kraljević.

Svaki prostor se pokušava maksimalno iskoristiti i to kao da je moto hrvatske gradnje. Tako se na Bolu na Braču nalazi zgrada koja praktički grli crkvu, a na splitskom Žnjanu uz plažu gradi se punom parom. Apartmanizacija je zahvatila i Plitvice.

Struka upozorava na utjecaj privatnog kapitala, a resorni se ministar ne brine

Gradonačelnik Franković rekao je da hitno treba mijenjati Generalni urbanistički plan jer sadašnji smatra velikom katastrofom. Osim papira i dokumenata trebalo bi možda promijeniti i svijest ljudi. Zida se u svakom kutku: od apartmana, zgrada za sezonske radnike, pa i stambenih zgrada.

"Velik je problem pritisak kapitala koji u takvim okolnostima preuzima inicijativu. Rekao bih da naše prostorne planove kroje predatorski interesi, privatni kapital, što zapravo rezultira pogubnim posljedicama u prostoru", rekao je Božo Benić iz Društva arhitekata Dubrovnik.

No resorni ministar nije zabrinut.

"Mislim da izuzetno dobro radimo, a posebno u odnosu na zemlje u okruženju, gdje sam bio zadnjih nekoliko godina. Mi najviše čuvamo našu Hrvatsku", rekao je ministar graditeljstva Predrag Štromar.

Ministar poručuje da ministarstvo radi na tome da uzurpacije u prostoru budu minimalne. Nažalost, zakon u Hrvatskoj puno toga dopušta. Možda je dovoljno da se osvrnemo oko sebe i pogledamo što su to nama generacije stoljećima unazad ostavile i od čega na kraju krajeva i živimo, a kakav prostor, gradnju i arhitekturu mi ostavljamo budućim generacijama.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene