Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

'Stop ubojstvima žena od strane njihovih partnera', naziv je akcije Autonomne ženske kuće Zagreb čije su aktivistice, u povodu nedavnih ubojstava žena u Glini i Benkovcu, uručile svoje zahtjeve mjerodavnim institucijama tražeći i bolju i sustavniju zaštitu žena te sprječavanje njihovih daljnih stradanja.


Zahtjevi su predani Ministarstvu unutarnjih poslova, Ministarstvu pravosuđa, Državnom odvjetništvu RH i zagrebačkom Centru za socijalnu skrb, a tiču se djelokruga rada svake od institucija.

Vezani članci Ilustracija "Mama, ne mogu više": Majka dječaka (8) kojeg su vršnjaci brutalno pretukli u dječjoj igraonici otkrila potresne trenutke Ilustracija "Nasilje se ne dešava nekom drugom, ono je među nama": Saborska zastupnica o smrti žene koju je muškarac u Vukovaru brutalno pretukao

Koordinatorica Autonomne ženska kuće Neva Toelle podsjetila je da je prošle godine zbog partnerovog nasilja ubijena 21 žena, pri čemu je teško ocijeniti tko je u sustavu zakazao jer se propusti događaju na nekoliko razina.

'Različite službe moraju djelovati komplementarno i nadopunjavati jedna drugu, jer ako samo jedna od njih zakaže imamo ubijenu ženu', kazala je Tolle.

'Od policije tražimo da vjeruje pričama žena jer one ne lažu o svojim iskustvima nasilja. Tražimo da se pišu kaznene, a ne samo prekršajne prijave u slučajevima nasilja u obitelji te se žrtvu i počinitelja ne tretira na jednaki način', izjavila je Toelle ispred MUP-a gdje su aktivistice transparent sa zahtjevima ostavile ispred ministarstva budući da glasnogovornik MUP-a nije bio tu da ga preuzme.

'Bitno nam je da zahtjeve netko prihvati i da ih ministar uvaži te da na kolegijima niže rangiranim policajcima da uputu kako postupati u slučajevima obiteljskog nasilja', rekla je koordinatorica Autonomne ženske kuće.

Ispred zgrade Ministarstva pravosuđa zahtjeve je preuzela glasnogovornica Vesna Dovranić. Od te je institucije, među ostalim, zatraženo da se sudski postupci partnerskog nasilja počnu rješavati hitno kako je to zakonom propisano a ne u redovnom sudskom postupku, te da se ženu žrtvu zaštiti odvojenim ročištem.

>> Što se čeka s provođenjem zakona u slučaju obiteljskog nasilja?

>> Za ubojstvo mlade majke djelomično krivi svi

'Zakonska zaštita žena od nasilja je nedostatna i ono malo zaštite što imamo ne primjenjuje se dovoljno često, a kad se primjenjuje onda se to čini na način koji je loš po žrtvu a dobar za počinitelja', ocijenila je Tolle. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju