Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko je kriv?

Za ubojstvo mlade majke djelomično krivi svi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za ubojstvo mlade žene u Glini djelomično su odgovorni gotovo svi.

Ovaj slučaj, na žalost, vrlo plastično oslikava do kakve tragedije dovodi kad institucije slabo rade svoj posao i kad zakazuju jedna za drugom, od policije, preko centra za socijalnu skrb do sudova.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ima izbore u vidu Suci najavili bojkot izbornog povjerenstva. Šef Vrhovnog suda: ''To je neprihvatljivo'' Slika nije dostupna Problem za ljubavnike CRNA UDOVICA Baka (80) na internetu tražila muškarce pa ih trovala

Zašto su se Joso i Nikolina nakon njezinog bijega u sigurnu kući ikad više sreli? 'Prvenstveno uzrok toga je što nikako ne možemo dobiti suradnju među institucijama', rekla je Sanja Sarnavka iz Udruge B.a.b.e.

>> Policija o ubojstvu u Glini: Utvrđujemo je li bilo propusta

Prvo jer ni policija ni centar za socijalnu skrb nisu predložili zabranu pristupa. 'Možemo preporučiti i sigurno to činimo, ukoliko postoji indikacija za to. Godine zlostavljanja mogle bi biti dovoljna indikacija', rekao je Stjepan Klarić, ravnatelj glinskog Centra za socijalnu skrb.

Pa glinski sud ne samo da nije zabranio pristup, nego ga je i obvezno naredio jednom na tjedan, srijedom u trajanju od dva sata, ali uz nadzor službe za socijalnu skrb. Na pitanje što ako se ispostavi da nitko nije bio u parku s njima Klarić sliježe ramenima.

A samo su predistražne radnje u predmetu zlostavljanja trajale devet mjeseci, pa Nikolina nije doživjela da sisački sud uopće pokrene predmet. Tamo kažu kako nije bila prioritet jer nije davljena, izbodena i premlaćena.

'Činjenični opis se svodi na verbalne prijetnje tijekom 2008. i 2009. pa i nekakvo šamaranje. Ako ga je prijavila vjerojatno je to ozbiljno shvaćala, a ako nije ozbiljno shvaćeno u policiji, da je sudac odmah krenuo u postupak, on ne bi bio završen. A i da je i završen, on ne bi bio na izdržavanju kazne zatvora duže vrijeme', rekla je Katarina Žuk, predsjednica glinskog suda.

I tako ga policija nije preozbiljno shvaćala, sud se nije imao vremena baviti tim predmetom, centar za socijalnu skrb unatoč obveznom pratitelju nije nikoga poslao s njima u park. Nitko ništa nije naučio iz prošle godine. Dvaput na mjesec ubijalo se u krugu obitelji, čak 28 puta. Polovicu zločina počinili su muževi. I na kraju sve nas je strah pitati koja će od ovih institucija zbrinuti djecu.

'O tome će odluku donijeti sud, a centar po zahtjevu suda dati svoje mišljenje, ali odluku donosi sud', rekla je Božena Perić,
zamjenica predsjednika sisačkog suda. 'Ja ne bih stvarno da oni to sami rade', kaže Sarnavka. A ne može im pomoći ni državni tajnik za socijalnu skrb jer nakon odlaska Dorice Nikolić, na to mjesto ministar Milinović nikoga ne dovodi već dva mjeseca. Krivo mjesto za rezanje državnog aparata.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene