Ministarstvo znanosti i obrazovanja poslalo je osnovnim i srednjim školama upute o izboru udžbenika te izvijestilo da su već zabilježeni slučajevi pritisaka, u što bi se mogla uključiti i nadležna tijela.

Galerija


U ponedjeljak 17. lipnja počinje odabir udžbenika preko aplikacije za iduću školsku godinu. Procedura će trajati do kraja lipnja.

Vezani članci Roditeljski sastanak s ministricom Blaženkom Divjak Ministrica Divjak otkrila hoće li biti skraćena školska godina, kako će teći upisi u srednje škole te što će biti s maturom Blaženka Divjak Divjak o mjerama u školama zbog koronavirusa, ima i važnu poruku za roditelje

''Odabir preko aplikacije omogućava svim učiteljima i nastavnicima izbor udžbenika koji u najvećoj mjeri odgovara njihovu načinu poučavanja i potrebama učenika bez pravdanja svojeg odabira kolegama ili ravnateljima'', objašnjava Ministarstvo u pismu koje je potpisala ministrica Blaženka Divjak.

Svaki predmetni učitelj unosi u aplikaciju svoj prvi i drugi izbor, a izbori nisu vidljivi ostalim zaposlenicima škole.

Zakonom o udžbenicima zabranjen je utjecaj na odabir udžbenika. No Ministarstvo je zaprimilo nekoliko prijava pokušaja pritiska na učitelje i nastavnike. Te prijave rješava Prosvjetna inspekcija. Ako se pokaže da postoji opravdana sumnja na počinjenje kaznenog djela s elementima korupcije ili zloporabe položaja i ovlasti, Ministarstvo najavljuje da će se se u proces uključiti i druga nadležna tijela.

''Nužno je osigurati nesmetani odabir udžbenika, a svi pokušaji utjecaja bit će procesuirani'', poručuje ministrica Divjak.

Traumatiziranog dječaka smjestili u dom s njegovim zlostavljačima: "Ubit ću te, smrade šugavi"