Ministarstvo znanosti i obrazovanja poslalo je osnovnim i srednjim školama upute o izboru udžbenika te izvijestilo da su već zabilježeni slučajevi pritisaka, u što bi se mogla uključiti i nadležna tijela.

Galerija Ministrica Blaženka Divjak (Foto: Dubravka Petric/PIXSELL) Korupcija, ilustracija (Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL) Stop korupciji!, ilustracija (Foto: Pixsell) +0 Korupcija, ilustracija (Foto: Dubravka Petric/PIXSELL)

U ponedjeljak 17. lipnja počinje odabir udžbenika preko aplikacije za iduću školsku godinu. Procedura će trajati do kraja lipnja.

Vezani članci Njemačka policija Pucnjava u njemačkoj školi: Jedna osoba ranjena, u tijeku lov na drugog napadača naoružanog samostrelom Ministrica Blaženka Divjak Bivša ministrica o prijemnim ispitima za škole: ''Problem je stvaran, ali opet se radi ono što je lakše, a ne pametno''

''Odabir preko aplikacije omogućava svim učiteljima i nastavnicima izbor udžbenika koji u najvećoj mjeri odgovara njihovu načinu poučavanja i potrebama učenika bez pravdanja svojeg odabira kolegama ili ravnateljima'', objašnjava Ministarstvo u pismu koje je potpisala ministrica Blaženka Divjak.

Svaki predmetni učitelj unosi u aplikaciju svoj prvi i drugi izbor, a izbori nisu vidljivi ostalim zaposlenicima škole.

Zakonom o udžbenicima zabranjen je utjecaj na odabir udžbenika. No Ministarstvo je zaprimilo nekoliko prijava pokušaja pritiska na učitelje i nastavnike. Te prijave rješava Prosvjetna inspekcija. Ako se pokaže da postoji opravdana sumnja na počinjenje kaznenog djela s elementima korupcije ili zloporabe položaja i ovlasti, Ministarstvo najavljuje da će se se u proces uključiti i druga nadležna tijela.

''Nužno je osigurati nesmetani odabir udžbenika, a svi pokušaji utjecaja bit će procesuirani'', poručuje ministrica Divjak.

Traumatiziranog dječaka smjestili u dom s njegovim zlostavljačima: "Ubit ću te, smrade šugavi" Ivan Čorkalo i zlostavljani 14-godišnjak (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Ivan Čorkalo i zlostavljani 14-godišnjak (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Snimka nasilja u popravnom domu (Foto: Dnevnik.hr) +2 Prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander (Foto: Dnevnik.hr)

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju