Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čuvajte račune

Što treba učiniti ako dođe do curenja plina? Energetski stručnjak posebno ističe jednu stvar

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Energetski stručnjak Igor Grozdanić je pojasnio na što građani najviše trebaju obratiti pozornost prilikom kupnje nove boce plina. HEP na svojim mrežnim stranicama navodi što treba napraviti u slučaju istjecanja prirodnog plina.

Propusnost plinske instalacije potencijalno je opasna jer može dovesti do eksplozije, požara ili trovanja. Potrebne su, i propisane, mnoge mjere i postupci kako bi se izbjegle neželjene posljedice.

Na stranicama HEP-a objavljen je postupak u slučaju istjecanja prirodnog plina. Kako ističu, djelatnici HEP-Plina d.o.o. nisu ovlašteni za servis plinskih trošila, te im nije dopušteno rukovanje.

"U slučaju pojave istjecanja plina i drugih smetnji na mjerenom dijelu plinske instalacije i priključenim trošilima, djelatnici HEP-Plina d.o.o. će po pozivu, a u svrhu sigurnosti korisnika, privremeno obustaviti isporuku plina na lokaciji te uputiti korisnika na ovlaštenog servisera plinskih trošila ili izvođača plinskih instalacija s ciljem sanacije uočenih kvarova", stoji na službenoj stranici.

HEP-Plin d.o.o. nakon sanacije ispituje nepropusnost i ispravnost plinske instalacije, te nakon što utvrdi ispravnost iste i dobije uvid u potvrde o ispravnosti plinskih trošila ponovno uspostavlja isporuku plina.

Energetski stručnjak Igor Grozdanić je za DNEVNIK.hr rekao da je najbitnije da se prilikom instalacije nove boce fokus stavi na atest. "Kada građani kupuju plin u Petrolu, Ini i Butan plinu, neka im prodavač pokaže do kada je registrirana i atestirana. Moraju uzeti i čuvati račun", napominje Grozdanić.

Također, kako kaže Grozdanić, izuzetno je bitno dobro namjestiti gumu. Umiruje građane i dodaje da neće nestati propan-butan boca. "Nije zeleno, ali je ekološki", zaključuje Grozdanić.

Pročitajte i ovo Ilustracija ZIMA SE BLIŽI Želite uštedjeti na grijanju? Bilo bi mudro da jednu važnu stvar radite redovito

Ilustracija Ilustracija (Foto: Getty Images)

U zatvorenom prostoru

Ostanite mirni i pribrani.

Ne palite svijetlo ili otvoreni plamen. Ne koristite električne aparate telefone, utičnice, lift ili električno zvono.

Otvorite vrata i prozore kako bi prozračili prostoriju.

Zatvorite glavni zapor (slavinu) ispred plinomjera ili na priključku.

Obavijestite ostale ukućane i susjede (kucajte, ne zvonite, ne telefonirajte).

Napustite ugrožene prostore.

Izvan objekta kontaktirajte Dispečerski centar HEP-Plina d.o.o.

Pročitajte i ovo Plinovod Sve više sumnji "Ovo je teška sabotaža": Otkriveni novi detalji o curenju iz plinovoda Sjeverni tok, oglasio se i Kremlj

Na otvorenom prostoru

Upozorite prolaznike.

Obavijestite stanare okolnih građevina da zatvore prozore i vrata.

Kontaktirajte Dispečerski centar HEP-Plina d.o.o.

Spriječite uporabu otvorenog plamena i eventualno prolazak motornih vozila.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene