Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Imaš pravo, ostvari ga

Imate susjede iz pakla: Provjerite koja su vaša prava i kako se zaštititi

Susjedi slušaju glazbu preglasno i u noćnim satima, imaju građevinske radove koji traju mjesecima i ne poštuju kućni red, susjedova djeca divljaju bez prestanka i stvaraju nemoguću buku. Susjed zauzima vaše parkirno mjesto. Ne možete se odmarati i spavati od bučnih susjeda.

Otkrivamo kako rješiti probleme susjeda iz pakla i koja su vaša prava

U početku probleme pokušajte riješiti razgovorom i mirnim putem. Razgovarajte sa susjedima o buci koju stvaraju i na koji način se ona može umanjiti ili spriječiti. Ako to ne urodi plodom, za različite situacije zbog kojih dolazi do buke imate određene načine kojima se možete zaštititi.

Ako buka nastaje zbog radova u stanu, izvođači i vlasnici stanova dužni su se držati odluke o kućnom redu. Svaka zgrada donosi svoju odluku o kućnom redu te točno vrijeme u kojem nije dopušteno izvoditi radove.

U slučaju bučne djece na pristojan način susjedima spomenite problem te predložite kupovinu tepiha kako bi se zvukovi barem donekle neutralizirali.

Pročitajte i ovo Ilustracija Utvrđuje se identitet Policija pronašla tijelo uz obalu rijeke Save: U tijeku je očevid

U slučaju da oblici uznemiravanja imaju obilježja narušavanja javnog reda i mira, potrebno je obavijestiti policiju. Ona će utvrditi postoji li prekršaj te nadležnom sudu dostaviti izvješće.

Sanitarna inspekcija

U velikom broju slučajeva policija ne može utvrditi činjenice koje su dovoljne za pokretanje prekršajnog postupka jer nerijetko svi oblici uznemiravanja prestanu u trenutku kad oni dođu na lice mjesta pa sve ostaje na riječi oštećenog bez mogućnosti dokazivanja. Zato je najbolje imati svjedoke događanja koji daju izjave, što sud može uvažiti i donijeti pozitivno riješenje.

Pročitajte i ovo Rubižne Nema žrtava Rusi priznali da su svoj grad sravnili s zemljom: Drugi takav slučaj u tjedan dana

Pročitajte i ovo Optuženi za izdavanje lažnih potvrda - 2 Plaćali po 100 eura Optuženi medicinska sestra i posrednici: Na lažnim potvrdama o cijepljenju zaradili više od 26.000 eura

Ako smatrate da jačina buke ima obilježja narušavanja javnog reda i mira, zatražite intervenciju policije, a ukoliko smatrate da se radi o prekoračenju dozvoljene buke prema Zakonu o zaštiti od buke, da pomoć zatražite od nadležne Sanitarne inspekcije, odnosno predstavnika suvlasnika zgrade.

U slučaju da poduzete mjere ne urode plodom oštećenima ostaje kranja mjera  - pokretanje postupka pred nadležnim sudom. Sudu je potrebno dostaviti materijalne dokaze ili navesti svjedoke. Mogu se koristiti i podaci o eventualnim ranijim intervencijama policije.

Odredbama Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima kao krajnja mjera navedena je i mogućnost isključenja iz suvlasničke zajednice. No, ona se koristi samo slučajeve kad drugi vlasnici stanova više nemaju drugog izlaza iz nepodnošljive situacije osim da posegnu za isključenjem tog suvlasnika.

Suvlasnici koji zajedno imaju većinu suvlasničkih dijelova mogu odlučiti da će u sudskom postupku zahtijevati isključenje problematičnoga, ako za to postoji razlog.

Konkretne razloge za isključenje donosi Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima u člancima 98 i 99, između ostalog:

- ako svojim bezobzirnim, nepristojnim ili uopće nedoličnim ponašanjem učini tegobnim zajedničko stanovanje ostalim suvlasnicima ili počini kažnjivo djelo protiv imovine, morala ili tjelesne cjelovitosti suvlasnika, ili pak osobe koja stanuje u kući, a nije riječ o djelima tako malog značenja da bi ih trebalo zanemariti;

- ako dijelove nekretnine koji su u njegovu vlasništvu kao posebni dijelovi ili dijelove koje rabe i drugi suvlasnici rabi na način koji znatno ide na štetu interesa drugih suvlasnika.

Nadalje, ako je neki suvlasnik nekretnine drugoga suvlasnika, koji ga ničim nije izazvao, povrijedio bezobzirnim, nepristojnim ili uopće nedoličnim ponašanjem, učinio mu tegobnim zajedničko stanovanje, ili je počinio kažnjivo djelo protiv njegove imovine, morala ili tjelesne cjelovitosti ili nekoga od njegovih ukućana, a nije riječ o djelima tako maloga značenja da bi ih trebalo zanemariti, tada povrijeđeni suvlasnik, ako i nije dobio od drugih dovoljnu podršku da bi većina donijela odluku iz članka 98. stavka 1. i 2. ovoga Zakona, može tužbom zahtijevati od ovoga da se ubuduće suzdržava od takvih postupaka.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene