Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oporbene točke

Što oporba radi, osim što pokreće inicijative koje su u startu osuđene na neuspjeh?

Što radi oporba? (Foto: Dnevnik.hr)
Što radi oporba? (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Što radi oporba? (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Martina Dalić četvrta je po redu ministrica čiju će smjenu tražiti oporba. Iako im to dosad nikad nije uspjelo, od tog nauma ne odustaju, a brojke im ni ovog puta ne idu u prilog. Zastupnike čeka i novi maraton, oko 500 amandmana na poslovnik.

Mnogi se pitaju što konstruktivno radi parlamentarna oporba? Ako zavirimo u saborski dnevni red, na raspravu čekaju 34 oporbene točke od ukupno 102, od toga 15 SDP-ovih.

Pročitajte i ovo Raspuštanje Sabora - 1 Ususret izborima Sabor se raspušta: Ovo su teme o kojima neće raspravljati Zastupnici oporbe u Saboru 14. ožujka Oporba sprema za izbore: "Na Dan žena saznali smo da se raspušta Sabor, vrijeme je da žene maknu HDZ s vlasti"

"Smatram da je prioritet prijedlog zakona o ratifikaciji konvencije vijeća Europe o borbi protiv nasilja nad ženama", govori Arsen Bauk.

"U fokusu nam je svakako zakon o zaštiti prijavitelja nepravilnosti. Odnosno zakon o zviždačima", govori Ivan Vilibor Sinčić.

"Prijedlog o tri preferencijalna glasa, čime biračima omogućujemo da biraju osobu, a ne stranačke liste", Nikola Grmoja ističe kao prioritet.

Most ima sedam, a Živi zid devet prijedloga. Nemaju ih više jer, kažu, nema smisla.

"Oporba je cijela diskriminirana ako neki prijedlog i dođe na red, to je u sitne sate 8, 9 ili u ponoć. I, naravno, mehanički se to petkom odbija, bez obzira koliko to bilo konstruktivno", smatra Sinčić.

SDP dok je bio na vlasti, podsjeća HDZ-ov Bačić, nije prihvatio niti jedan HDZ-ov zakonski prijedlog.

"Ova vladajuća većina je u saboru u proteklih godinu dana prihvatila dva zakona koje su predložili oporbeni zastupnici", govori Branko Bačić.

Oporba unutar oporbe

No postoji i oporba unutar oporbe. Tako je SDP-ov Mirando Mrsić napisao izmjene Zakona o radu. Cilj mu je smanjiti broj ugovora na određeno tako da takvi ugovori poslodavce u konačnici koštaju više.

"Nisam dobio podršku kluba, ali sam ipak sretan s obzirom na to da su se 22 iz mojeg kluba SDP-a ipak potpisali ispod tog zakona. Licemjerno je od strane vodstva kluba i stranke da se u programu zaklinju za socijaldemokraciju, a nisu vidjeli želju da stanu iza ovog zakona", smatra Mirando Mrsić.

"Stanke na kojima se svaki sat dva prekida rasprava, vi jednostavno ne uspijevate raspraviti potreban broj točaka, a svakako da su zakoni oni koji u pravilu imaju prioritet i tu je razlog zašto izvješća čekaju", govori Bačić.

Novim poslovnikom pojedina izvješća raspravljat će se na odborima, a o njima će se u sabornici samo glasovati.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene