Martina Dalić četvrta je po redu ministrica čiju će smjenu tražiti oporba. Iako im to dosad nikad nije uspjelo, od tog nauma ne odustaju, a brojke im ni ovog puta ne idu u prilog. Zastupnike čeka i novi maraton, oko 500 amandmana na poslovnik.

Galerija +0 Što radi oporba? (Foto: Dnevnik.hr)

Mnogi se pitaju što konstruktivno radi parlamentarna oporba? Ako zavirimo u saborski dnevni red, na raspravu čekaju 34 oporbene točke od ukupno 102, od toga 15 SDP-ovih.

Vezani članci Sabor o proračunu - 5 Oporba ogorčena ''košaricom'' iz Banskih dvora: ''Naši amandmani koje je Vlada prihvatila su kikiriki'' Sabor Završena trakavica! Dobronić izabran za šefa Vrhovnog suda, prisegu će dati u ponedjeljak

"Smatram da je prioritet prijedlog zakona o ratifikaciji konvencije vijeća Europe o borbi protiv nasilja nad ženama", govori Arsen Bauk.

"U fokusu nam je svakako zakon o zaštiti prijavitelja nepravilnosti. Odnosno zakon o zviždačima", govori Ivan Vilibor Sinčić.

"Prijedlog o tri preferencijalna glasa, čime biračima omogućujemo da biraju osobu, a ne stranačke liste", Nikola Grmoja ističe kao prioritet.

Most ima sedam, a Živi zid devet prijedloga. Nemaju ih više jer, kažu, nema smisla.

"Oporba je cijela diskriminirana ako neki prijedlog i dođe na red, to je u sitne sate 8, 9 ili u ponoć. I, naravno, mehanički se to petkom odbija, bez obzira koliko to bilo konstruktivno", smatra Sinčić.

SDP dok je bio na vlasti, podsjeća HDZ-ov Bačić, nije prihvatio niti jedan HDZ-ov zakonski prijedlog.

"Ova vladajuća većina je u saboru u proteklih godinu dana prihvatila dva zakona koje su predložili oporbeni zastupnici", govori Branko Bačić.

Oporba unutar oporbe

No postoji i oporba unutar oporbe. Tako je SDP-ov Mirando Mrsić napisao izmjene Zakona o radu. Cilj mu je smanjiti broj ugovora na određeno tako da takvi ugovori poslodavce u konačnici koštaju više.

"Nisam dobio podršku kluba, ali sam ipak sretan s obzirom na to da su se 22 iz mojeg kluba SDP-a ipak potpisali ispod tog zakona. Licemjerno je od strane vodstva kluba i stranke da se u programu zaklinju za socijaldemokraciju, a nisu vidjeli želju da stanu iza ovog zakona", smatra Mirando Mrsić.

"Stanke na kojima se svaki sat dva prekida rasprava, vi jednostavno ne uspijevate raspraviti potreban broj točaka, a svakako da su zakoni oni koji u pravilu imaju prioritet i tu je razlog zašto izvješća čekaju", govori Bačić.

Novim poslovnikom pojedina izvješća raspravljat će se na odborima, a o njima će se u sabornici samo glasovati.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju