Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon iznenadne ostavke Buljan Flander

Ne postoji konsenzus: Što o prozivanjima da Poliklinika za zaštitu djece i mladih otuđuje djecu od roditelja kaže struka?

Aktualno Galerija Poliklinika za zaštitu djece i mladih - 5 Poliklinika za zaštitu djece i mladih - 5 Foto: DNEVNIK.hr Poliklinika za zaštitu djece i mladih - 1 Poliklinika za zaštitu djece i mladih - 1 Foto: DNEVNIK.hr Poliklinika za zaštitu djece i mladih - 2 Poliklinika za zaštitu djece i mladih - 2 Foto: DNEVNIK.hr Poliklinika za zaštitu djece i mladih - 3 Poliklinika za zaštitu djece i mladih - 3 Foto: DNEVNIK.hr +3 Poliklinika za zaštitu djece i mladih - 4 Galerija 1/8 >>
Nezapamćen potez i pravi tektonski poremećaj izazvala je Gordana Buljan Flander ostavkom na mjesto ravnateljice Poliklinike za zaštitu djece i mladih uživo u jučerašnjem Dnevniku Nove TV. O radu Buljan Flander struka tek treba dati pravi sud, no ključno je pitanje kako će se sve skupa odraziti na zaštitu najugroženije skupine - djece.

Nakon 19 godina Gordana Buljan Flander više nije na čelu zagrebačke Poliklinike za zaštitu djece i mladih. Za zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića to je razumna odluka.

''Nije me ta odluka iznenadila. Međutim, mislim da je u ovom trenutku najvažnije da se raščisti što se treba raščistiti, da se sve optužbe stave ad acta. Formalno ću zatražiti nadzor Ministarstva zdravstva'', najavio je.

Inspekcija dvaput postupala

Zdravstvena inspekcija ove i prošle godine već je dvaput postupala u Poliklinici, a nepravilnosti nisu utvrđene. Nekoliko prijava, potvrđeno je Dnevniku Nove TV, dobila je i pravobraniteljica za djecu. O najnovijim pritužbama zatraženo je službeno očitovanje.

''Sad ćemo vidjeti kakvo će biti izvješće, a djelatnici zdravstvene inspekcije će ocijeniti postoji li potreba za poduzimanjem daljnjih aktivnosti iz spektra njihove odgovornosti'', rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Pročitajte i ovo Poliklinika za zaštitu djece i mladih tomašević komentirao odluku Ne stišavaju se rekacije na ostavku uživo Buljan Flander: "Sad je najvažnije da se sve raščisti"

Pročitajte i ovo Gordana Buljan Flander Nakon lavine reakcija Buljan Flander u Dnevniku Nove TV dala neopozivu ostavku: ''Gospodine gradonačelniče...''

Polikliniku se proziva zbog navodnog sustavnog provođenja koncepta otuđenja djece od roditelja. Postoji li nešto takvo ili je riječ o paušalnim i pristranim ocjenama portala Halter? Sutkinja Lana Peto Kujundžić o tome je vrlo jasna.

''To je jednostrano, ja vam doista mogu reći da je vrlo jednostrano'', kaže Peto Kujundžić, predsjednica Udruge sudaca za mladež.

Kod visoko konfliktnih razvoda, kaže Peto Kujundžić, sud ima zadnju riječ, ali uzima u obzir izvješće Centra za socijalnu skrb koje, ovisno o slučaju, može sadržavati i mišljenje Poliklinike. Čak i ako se spominje otuđenje, za sud je mišljenje – samo mišljenje.

''Nije presudno i mora biti s ostalim dokazima koji se provode u toku sudskog postupka. Kad bi bilo tako jednostavno, onda ne bi trebalo biti suca ni suda, onda bismo stisnuli jedan aparat koji bi rekao ovo je crno, ovo je bijelo i onda bi aparat donosio odluku'', tvrdi sutkinja.

Pročitajte i ovo Gordana Buljan Flander PRIVREMENA MJERA Općinski građanski sud u Zagrebu zabranio portalu da istražuje postupke Poliklinike za zaštitu djece i mladih

No, pojedini psiholozi tvrde da su se s time puno puta suočavali. ''U iznimno velikom broju slučajeva da se navodi u mišljenjima i sudskim odlukama o privremenim mjerama i presudama da je određeno ponašanje majke definirano kao emocionalno zlostavljanje i manipuliranje'', tvrdi psihologinja Senka Sekulić Rebić.

Konsenzus struke oko koncepta, ali i termina otuđenja, i dalje ne postoji kako u Hrvatskoj, tako i svijetu. No, u domaćoj sudskoj praksi prisutno je još od 80-ih godina prošlog stoljeća.

''Ono što vidim kao potencijalno rješenje je da struka koja se time bavi, dakle psiholozi, psihijatri, psihoterapeuti, provedu široku raspravu je li taj institut dobar ili ne'', navodi ministar Josip Aladrović.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene