Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bunt gradova

Rupa u zakonu: Što su zapravo sajamski dani i tko tada može raditi?

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Sve je veći broj gradova i općina koji su Veliku Gospu proglasili sajamskim danom, a Split je to proširio i na ostale nedjelje u kolovozu i rujnu.

Sve je počelo kad je Udruga glas poduzetnika koja se od samog početka protivi odredbi Zakona o radu kojom se zabranjuje rad nedjeljom, pozvala gradonačelnike i načelnike da na blagdane koji su neradni proglase sajamski dan.

Odredbom Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o trgovini koje su stupile na snagu 1. srpnja, zabranjuje se rad nedjeljom i blagdanom. Svaka trgovina ipak ima mogućnost korištenja 16 radnih nedjelja godišnje, ali blagdanima takve opcije nema. Velikim dijelom trgovine na obali su odlučile iskoristiti ovih 16 nedjelja u ljetnim mjesecima, ali 5. kolovoza nije smjela raditi nijedna, a isto bi trebalo biti i 15. kolovoza, tj. idući utorak.

Pročitajte i ovo Pustoš na Havajima nakon požara - 4 Broj mrtvih raste FOTO/VIDEO Dramatične snimke na Havajima: Izgorjelo više od tisuću domova - "Zvučalo je kao da se vodi rat"

Međutim, brojni gradovi i općine jesu poslušali preporuku UGP-a pa su proglasili nadolazeći blagdan sajamskim danom. Odlukom je omogućena prigodna prodaja na kioscima, štandovima, ambulantna prodaja i ostala slična prodaja na otvorenom, kao sastavni dio prigodnih manifestacija i sajamskih događanja. Takve prigodne prodaje mogu započeti u 8 sati i završiti do 24 sata.

Drugim riječima, trgovine u zatvorenom i dalje neće moći raditi, ali hoće one na otvorenom. Premijer Andrej Plenković čija Vlada je donijela ovakav zakon koji ljuti poduzetnike nije sretan s ovim posljednjim trikom.

Pročitajte i ovo Akcija spašavanja u Istri Aleksej Orel FOTO Pronađen je nestali aktivist za kojim je tragala cijela Istra: "Kritično je, u induciranoj komi"

"Moram priznati da sam iznenađen cijelom tom kampanjom koja traje proteklih nekoliko dana", rekao je pa dodao: "Na mnogim mjestima je Velika Gospa fešta pa onda možemo reći i da je sajamski dan."

Kako onda ipak objasniti da je Split sajamske dane proglasio ne samo na feštu u utorak, nego i tijekom svih nedjelja u kolovozu i rujnu? Hoće li Vlada popraviti ovu rupu u zakonu, ukinuti ga ili okrenuti glavu na drugu stranu i dozvoliti da gradovi i općine rade po svom, tek treba vidjeti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene