Nakon dvije propuštene godine za provođenje reforme obrazovanja, premijer Plenković i ministrica Divjak obećavaju da će pilot faza u nekim školama početi od iduće godine.


Politika se zbrojila i odlučila da se dogodine zaista krene s reformom obrazovanja. "Krećemo sa pilot provedbom kurikularne reforme, sa niz predmeta prema novim kurikulumima. Odmah od prvog razreda osnovne, petog i ostalih razreda", kaže pomoćnica ministrice obrazovanja Lidija Kralj.

Vezani članci Promo Nude se stipendija i siguran posao: Policijska škola traži nove polaznike, pogledajte koji su uvjeti Ilustracija Pedofil kažnjen radom za opće dobro u udruzi za djecu nije bio jedini takav slučaj

Obećao je to i premijer, no rokovi su odavno probijeni, ekspertna radna skupina koja je ključna za provedbu je nepoptuna, a ta jednadžba bi se trebala riješiti već ovaj tjedan. No kurikulumi moraju još na međunarodnu ocjenu, a doživjet će i nove izmjene.

"Prema komentarima koji su stigli u javnoj raspravi pogledat će se koji su kurikulumi dobili više, odnosno manje primjedbi i procijenit će se za koje je najpovoljnija implementacija odmah sad u pilot fazi", dodaje Lidija Kralj.

Predmeti iz STEM područja, poput matematike bi trebli biti spremni. No pitanje je što će biti s onima oko kojih je bilo najviše prigovora - poput povijesti, hrvatskog jezika, kao i međupredmetnih Zdravlja i Građanskog odgoja. Mišljenja oko provedbe kurikularne reforme nisu uspjeli usuglasiti niti članovi povjerenstva koje je donosilo Akcijski plan.

"Nije problem bio idologizacija i svjetonazor, nego kako osigurati kontinuitet između sadašnjeg školskog sustava. Ljudi imaju više posla, u jednoj stalnoj promjeni bez dodatnih sredstava, a opterećenje djece neće ništa biti manje", kaže član posebnog stručnog povjerenstva Ivica Kostović. "Promjene strukture obrazovanja ili prelaska na devetogodišnju školu, to je proces koji će trajati 5-6 godina. Jasno da se u takve promjene ne može ići na temelju jedne rečenice u akcijskom planu", kaže član posebnog stručnog povjerenstva Pero Lučin.

Nastavnici trebaju izbrisati stari način rada i naučiti novi. "Sigurno će biti potrebna edukacija učitelja kako bi mogli ili nove sadržaje ili nove metode provoditi, ako ih nisu imali na fakultetu pa nisu s njima upoznati", kaže ravnatelj oš. Jure Kaštelan iz Zagreba Krešimir Supanc.

Namjera je testirati uvođenje obrazovne reforme u 3-5%, odnosno 100-tinjak škola. Još nije odlučeno kojim. No u svim osnovnim školama od iduće jeseni, nevezano uz ovo, kreće obvezan predmet informatike. "Mi ćemo napraviti sve što je potrebno što se tiče i financija, opreme i pripreme sadržaja da svi spremno mogu krenuti sa novom informatikom", zaključila je Lidija Kralj. Puno je to obećanja, još više posla, a malo vremena.

 

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju