Obavijesti Video Pretražite Navigacija
u javnom savjetovanju

Što donosi prijedlog novog Zakona o sprječavanju sukoba interesa? Nižu se kritike: "Treba otvoreno i jasno reći - ovo je zakon po mjeri HDZ-a"

Aktualno Galerija Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa Foto: DNEVNIK.hr +0 Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa Galerija 1/2 >>
U javno savjetovanje pušten je prijedlog novog Zakona o sprječavanju sukoba interesa. Svjedočili smo da je na dnevnom redu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa bilo mnogo ljudi na važnim funkcijama – od predsjednika i ministara do lokalnih čelnika. Provjerili smo hoće li tako biti i dalje.

Imovinske kartice ubuduće će morati popunjavati i direktori tvrtki u većinskom vlasništvu države, ali i u vlasništvu općina, gradova, županija.

"Oko 1000 novih obveznika Zakona morat će transparentno objaviti podatke o svojoj imovini, a nakon isteka svoga mandata neće se moći zaposliti na upravljačkim funkcijama u tvrtkama s kojima su bili u poslovnom odnosu", rekao je Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave

Obveznici su dužni deklarirati privatni odnos, lokalni vijećnici morat će na uvid dati udjele i odnose s tvrtkama. Razdoblje "hlađenja" nakon završetka mandata produljuje se s 12 na 18 mjeseci, a minimalne sankcije povećavaju s 2000 na 4000 kuna.

"Ovaj zakon u određenom dijelu apsolutno ima poboljšanja. Dakle, neke osobe koje su sad obuhvaćene Zakonom svakako su trebale biti i ranije obuhvaćene. Više se ide na lokalnu samoupravu tako da ne mogu reći da nema ni na koji način iskoraka", rekla je Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva.

Međutim, nema rješenja za problem s donošenjem odluka da je neki dužnosnik bio nesavjestan i neodgovoran u obnašanju dužnosti. Sudovi im pobijaju odluke.

"I nema nekog smisla jer, ako netko počini neku težu povredu, onda mu je stvarno bespredmetno reći da je usput bio nesavjestan. To se samo po sebi razumije", rekla je Novaković.

Pročitajte i ovo Španjolski premijer Pedro Sanchez i Andrej Plenković U BANSKIM DVORIMA Pedro Sanchez: "Očekujem da Plenković posjeti Španjolsku iduće godine. Želimo još uže surađivati s Hrvatskom"

Pročitajte i ovo Usporedba COVID i liječničke potvrde četvrti val još nije na vrhuncu Nova odluka Stožera mnoge je zbunila: Doznajte koja je razlika između COVID potvrde i potvrde o preboljenju

Ministar Malenica rekao je da je sudska praksa utvrdila da "opća pravna načela iz Članka 5. nisu podobna za samostalno utvrđivanje odgovornosti već ih je potrebno povezati s konkretnom povredom odredaba Zakona i sukladno tome se može izreći sankcija".

Probleme u novom Zakonu pronašla je i oporba.

"Povjerenstvo neće moći donositi odluke o povredama tih načela, što znači da se režu ovlasti Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa", rekao je Mostov zastupnik Nikola Grmoja.

Dalija Orešković, bivša predsjednica Povjerenstva, smatra da "treba otvoreno i jasno reći - ovo je zakon po mjeri HDZ-a".

Zakon će narednih mjesec dana biti u javnom savjetovanju.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene