Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VAŽAN KORAK

Iz Hrvatske udruge banaka objasnili što će biti s kreditima u kunama kada se uvede euro kao službena valuta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz HUB-a objasnili su što će biti s kreditima u kunama kada Hrvatska uvede euro kao službenu valutu, a trenutačni je plan da to bude 1. siječnja 2023. godine.

Hrvatska planira uvesti euro kao službenu valutu s 1. siječnja 2023. godine. To je nedavno potvrdio Michael Faulend, viceguverner Hrvatske narodne banke. Iz Hrvatske udruge banaka objasnili su što će biti s građanima koji imaju kredite u kunama.

Banke će imati važnu ulogu u procesu zamjene hrvatske kune eurom, objasnili su. Načelo je da će klijenti biti u istom položaju i shodno tome ''kamatna stopa neće biti veća od one koju bi dužnik inače plaćao da se euro nije uvodio''.

''Sve će se vrijednosti preračunavati prema fiksnom tečaju konverzije, bez kupovnog i prodajnog tečaja, te će konverzija gotovine, depozita i kredita biti potpuno besplatna za građane i poduzeća. Originalni ugovori između banaka i klijenata i dalje će biti valjani, a glavnica kredita preračunat će se po fiksnom tečaju konverzije bez troškova za klijente'', napisali su.

Banke će, navode, biti u nepovoljnom položaju jer će gubiti dio prihoda od konverzije valuta odnosno prometa na deviznom tržištu kuna/euro. Imat će i troškove zbog proces prilagodbe sustava.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna velika akcija MUP i USKOK objavili detalje: Šegota dobio gotovo 700.000 kuna mita i kuću s bazenom, službenice suda dobile mrvice

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Panika Nakon svadbe u Podravini zaražen dio uzvanika: Nitko nije provjeravao potvrde, svi su pili iz iste čaše?

''S druge strane, i bankama i njihovim klijentima dugoročno se olakšava upravljanje valutnim rizikom, što znači da će se rizici generalno smanjiti. To je dobro jer znači da će naplativost plasmana u prosjeku biti veća no što bi bila da zadržimo vlastitu valutu'', dodali su.

S druge strane, banke će smanjiti troškove regulacije i stope obvezne rezerve. Naveli su i da je dokazano da stopa inflacije ne reagira znatno na uvođenje eura, a države članice Europske unije ionako posluju na jedinstvenom tržištu.

''Smatramo da je uvođenje eura izrazito važno za povećanje investicija, uvjete financiranja te dugoročni rast gospodarstva Hrvatske'', zaključili su iz Hrvatske udruge banaka.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene