Do kraja godine gotovo trećina Hrvata bit će u mirovini! Zabrinjavajuće su to posljedice stanja na tržištu rada.


Jedan hrvatski radnik uskoro će raditi za jednog umirovljenika. Stručnjaci upozoravaju da bi to moglo dovesti do potpunog kraha.

Vezani članci Umirovljenik u kupovini, ilustracija (Foto: Getty images) Mizerno prvo ovogodišnje usklađivanje mirovina: "Mogu za to kupiti jeftine šampinjone. Šampinjone i jaja. Na tome živim" Slika nije dostupna Evo što zapravo znači uplaćivanje u 'treći stup' i isplati li se

Niske mirovine muče većinu hrvatskih umirovljenika, a broj bi im do kraja godine mogao porasti na gotovo 1.240.000.

I preko 3 puta je više bilo zaposlenih nego broj umirovljenika. Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje osiguranika je trenutačno 1.440.000, a umirovljenika 1.233.000. Dakle, omjer zaposlenih i umirovljenih je 1:1,17. A minimalni održivi omjer trebao bi biti 1:2.

„Međutim, mene zabrinjava još više jedan drugi omjer, koji je u odnosu 1:1, a to je broj zaposlenih koji je jednak broju umirovljenika i broju nezaposlenih“, kaže demograf Stjepan Šterc.

Dokad će zaposleni moći podnosti teret

Pitanje je stoga, dokad će zaposleni moći podnositi taj teret te hoće li mirovine postojati u budućnosti.

U Vladi uvjeravaju – hoće, ali ističu da mirovinski sustav treba učiniti održivijim.

„Ima prostora i nužnosti i potrebe da se određene korekcije naprave, odnosno, da se i kroz neke izmjene strukturne prirode naprave određeni pomaci“, kaže ministar financija Zdravko Marić.

Prema procjenama, da bi se pokrio trošak povećanja broja umirovljenika, iz poreznih prihoda morat će se osigurati dodatnih 17 milijardi kuna. U Vladi uvjeravaju da isplata mirovina neće biti upitna, no demografski stručnjaci ističu da ovakav gotovo izjednačen omjer zaposlenih i umirovljenih u idućim godinama ne može izdržati niti jedan sustav.

Dok mladi iz Hrvatske iseljavaju, umirovljenika je sve više. Najgore je stanje u dijelu slavonskih županija - ondje je broj zaposlenih u manjini. Dugogodišnji alarm očito nitko nije čuo.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju