Hrvatsko prosječno trajanje radnog vijeka najkraće je u Europskoj uniji. I u posljednjem izvješću Europska komisija kritizirala je granicu od 60 godina za odlazak u prijevremenu mirovinu. Vlada zato već ove godine povećava penale za raniji odlazak u mirovinu.


Pune ruke posla i u šestom desetljeću. Zidari Zvonimir i Nedjeljko o prijevremenoj mirovini ni ne razmišljaju. Ne zato što ne žele - nego zato što si je ne mogu priuštiti. 'Ta mirovina je ionako mala, pa ju još smanjit, na što bi ju došlo. Što bi ti to ličilo. Onda bolje ići na socijalu , socijala bi ispala bolja samo nisam onda trebao raditI', kaže zidar Nedjeljko Glavaš.

Vezani članci Umirovljenik - 1 Novost za stotine tisuća umirovljenika: Od danas lakše do mogućnosti za povećanjem mirovine Slika nije dostupna KAKO PREŽIVJETI MJESEC? Razgovarali smo s gospođom koja prima manje od 500 kuna

S njim se slaže i 61-godišnji keramičar Zvonimir Jakovljević. 'Danas je tako da ne možete razmišljati o mirovini, kakva će biti uopće. Kakva će nam biti mirovina jer plaće su nam male', kaže nam Zvonimir.

U prijevremenoj mirovini je oko 170.000 ljudi - zbog čega iz Europske Komisije stižu kritike. Pa je Vladin plan do kraja ove godine povećati penale za raniji odlazak.

Sindikalist Sever tvrdi - penalizacija je već i sada previsoka. "Oni koji odu 5 godina prije prava na punu mirovinu. Njima jest penalizacija 20,4 %. Oni su već itekako kažnjeni', kaže Krešimir Sever.

Bivši ministar rada smatra - to je novi korak prema osiromašenju građana. 'U pregovorima smo jasno EK pokazali da prijevremeni odlazak u mirovinu nije vezan uz to da zaposlenik odluči zbog svojih razloga da odlazi u mirovinu nego zato jer gubi posao', kaže Mirando Mrsić.

Iz Komisije traže i smanjenje razlike u godinama između starosne i prijevremene mirovine. Pa bi se raniji odlazak u mirovinu sa 60 mogao povisiti na 62 godine.

U starosnu mirovinu, umjesto sa 65 ići će se sa 67 godina. Plan je bio od 2030. No preporuka Komisije je to - učiniti i prije.