Obavijesti Video Pretražite Navigacija
viši za jedan stupanj

Što mi imamo od toga? Provjerili smo što bolji kreditni rejting znači za gospodarstvo, ali i za građane

Agencija Moody's podignula je kreditni rejting Hrvatske za jedan stupanj – iz Ba2 u Ba1. To je najviša razina u neinvesticijskoj kategoriji, a izmijenila je izglede iz "pozitivnih" u "stabilne". Provjerili smo što to znači za hrvatsko gospodarstvo, investicije i građane.

Zeleno svjetlo za politiku Vlade u rješavanju koronakrize stiglo je iz agencije Moody's koja je podignula kreditni rejting Hrvatske za jedan stupanj, iz Ba2 u Ba1 te smo tako korak do željenog investicijskog rejtinga.

Kreditna agencija ističe da Vlada i Hrvatska narodna banka pružile predvidiv i stabilan okvir za ekonomiju u nesigurnom okruženju. Dodaje da su Vladine mjere bile učinkovit i pravovremen odgovor na krizu.

"Vrlo jasno prepoznata politika Vlade Republike Hrvatske u ovoj kriznoj situaciji i kada je riječ o pravovremenoj reakciji na ekonomske i financijske posljedice COVID-a, na kvalitetnu suradnju s Hrvatskom narodnom bankom", rekao je premijer Andrej Plenković.

Dizanje rejtinga je vjetar u leđa za nastavak mjera pomoći jer će biti lakše i jeftinije posuditi za to potreban novac.

"Imat ćemo svi od toga koristi. Sva cijena kapitala – bilo za građane, tvrtke, bilo za državu – će biti niža, bit će povoljnija, bit će lakše dobiti sredstva, što će utjecati na cijeli gospodarski rast", rekao je Marko Jurić iz Hrvatske gospodarske komore.

Vlada još ima puno posla

Kao i Moody's, i Udruga poslodavaca hvali odrađen posao u postupku prelaska na euro, što će smanjiti cijenu zaduživanja. Ipak, ističu da Vlada ima još puno posla.

"Trenutačno je provedeno tek 11 od ukupno 65 aktivnosti iz Akcijskog plana za administrativno rasterećenje te tek 15 od ukupno 50 mjera iz Plana za smanjenje parafiskalnih davanja 2020. Stoga, HUP i dalje poziva Vladu RH da odlučnije krene u veća rasterećenja gospodarstva", stoji u službenoj izjavi HUP-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna treba ograničiti okupljanja Vili Beroš: "Podržavam aktivnosti koje idu na pooštravanje mjera, ali lockdown i policijski sat ne dolaze u obzir"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kaos u Frankfurtu Prosvjedovali protiv mjera, a zatim se skupili i oni koji su bili protiv prosvjeda. Policija ih tjerala vodenim topom

Svoje viđenje dizanja kreditnog rejtinga ima i oporba. Kažu da ono ne znači da se u Hrvatskoj dobro živi.

"To je prvenstveno ocjena ljudi kojima smo mi dužni. Oni kažu da ćemo mi sada biti u boljoj mogućnosti, da smo sigurniji klijent za vraćanje duga", rekao je Josip Tica (SDP).

Iz Mosta su Vladu pohvalili, ali poslali upozorenje zbog reformi.

"Tu je upravo naša bojazan: da u teškim godinama koje su ispred nas Vlada i dalje neće uspjeti napraviti strukturne reforme, a to nas onda može u vrlo skoroj budućnosti ponovno degradirati", rekao je Zvonimir Troskot.

Život poduzetnika i građana ovisit će uvelike o idućoj turističkoj sezoni. Premijer se uzda u cjepiva.

"Na vrijeme smo rezervirali doze i znamo da će te doze doći u Hrvatsku i da ćemo uspjeti cijepiti naše sugrađane. Cijepit će se i građani drugih država Europske unije, pogotovo oni koji vole doći ponovno u Hrvatsku na godišnji odmor", rekao je Plenković.

Iako je povećao kreditni rejting, Moody's je naveo i rizike za gospodarski oporavak Hrvatske. To su posljedice potresa, velika izdvajanja za zdravstvo i mirovine te stope zaposlenosti koje su ispod europskog prosjeka.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene