Ministar gospodarstva naglasio je da će spašavanje Uljanika biti isključivo politička odluka, a ta odluka teška je oko 7,5 milijardi kuna poreznih obveznika.

Galerija


S obzirom na to da u Hrvatskoj novca nedostaje gdje god se čovjek okrene, od bolnica, vrtića i škola do demografije, izračunali smo što bi se sve moglo kupiti za taj novac kada bi se donijela drugačija politička odluka.

Vezani članci Ivan Vilibor Sinčić (Foto: Pixell) Teške optužbe Živog zida na račun HBOR-a i Brodosplita: "Debeljak opstaje, pliva i pluta, zahvaljujući političkim vezama" Uljanikovci dobivaju obavijesti o dugovanju (Foto: Dnevnik.hr/Pixsell,Dusko Marusic) Uljanik joj prijeti ovrhom zbog računa za topli obrok pokojnog supruga: "Ogorčena sam, ovo je nisko, dno dna!"

U više od 100 općina i gradova u Hrvatskoj nema vrtića. Kada bi 7,5 milijardi kuna odlučili potrošiti na izgradnju vrtića, mogli bi ih izgraditi gotovo dvije stotine.

U škole se za učenike petog i šestog razreda tek uvodi obvezna informatika, a opremanje jedne informatičke učionice stoji i do 260 tisuća kuna. Umjesto spašavanja Uljanika, moglo bi se opremiti 28 tisuća informatičkih učionica.

Zdravstvo grca u dugovima od 8 milijardi kuna, bolnicama nedostaje i liječnika i opreme, a vječne su samo liste čekanja. Najskuplji uređaj za magnetsku rezonanciju stoji oko 11 milijuna kuna. Njih 660 se može kupiti za cijenu Uljanika.

Medicinske opreme nedostaje i domovima zdravlja. Tragedijom obilježen Dom zdravlja u Metkoviću nije imao života vrijedan uređaj koji stoji oko 10 tisuća kuna. Mogli bi ih kupiti 740 tisuća.

Demografija i iseljavanje su među najvećim hrvatskim problemima, a kada bi se 7 i pol milijardi kuna podijelio s brojem novorođene djece, svako bi od države moglo dobiti 200 tisuća umjesto sadašnjih dvije tisuće i tristo kuna.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr