Stjepan Mesić (Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL)
Stjepan Mesić (Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL) Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Stjepan Mesić rekao je u intervjuu da je Vladimir Šeks uoči prvih izbora odvjetniku u Zagrebu dostavio veliku torbu punu agenturnih izvještaja. Komentirao je i izjave premijera Plenkovića o hibridnom ratu u Hrvatskoj.


"Vladimir Šeks i ja smo kolege po struci kao pravnici, ali je on mene malo iznenadio. Znalo se da su neki surađivali s UDBA-om. Ja sam u jednom razgovoru s Tuđmanom i Manolićem rekao da ima, prema mojim informacijama, puno onih koji su bili radili za UDBA-u kao doušnici, a sada su se uključili u našu politiku", rekao je bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić.

Vezani članci Stjepan Mesić - 4 Mesić o Ukrajini i energetskoj krizi, a ima i poruku za Putina: "Predložio bih mu da se orijentira na traženje strategije..." Slika nije dostupna Mesić i Šeks u raspravi oko proslave Oluje - Tko odlučuje o mimohodu?

"Tuđman je šutio, a Manolić mi je samo rekao da oni koji su procijenili da će naš pokret uspjeti i da ćemo ostvariti političke ciljeve očekuju za sebe neku korist. Rekao je da oni sada nama koriste jer su hrabri, ali ako ne uspijemo, njima neće biti ništa jer su na zadatku", dodao je Mesić u intervjuu za N1.

Rekao je da ne zna je li Tuđman imao uvid u Šeksovu prošlost te nakon toga ispričao jedan događaj s početka 90-ih.

"Uoči prvih izbora mene je zvao jedan odvjetnik u Zagrebu i rekao mi da mu je Vlado Šeks... ostavio jednu torbu... Ja sam došao do njega i vidio da je to jedna velika torba dupkom puna spisa. Malo smo to prolistali i to su bili sve agenturni izvještaji, i u dijelu o Slavoniji su bili izvještaji o meni, Stipi Jukiću, Dragi Trošelju i još nekima koji smo bili osumnjičeni i osuđeni nakon pada hrvatskog proljeća", rekao je Mesić.

"Pisalo je da smo sigurno nacionalisti, ali ne i šovinisti. Mi smo o tome obavijestili Tuđmana, dali smo mu te izvještaje i pitali se kako je on [Šeks] to našao na kolodvoru u Osijeku i nosio u Zagrebu. Na kraju mu je taj odvjetnik to vratio, ali bez tih agenturnih izvještaja koji su se nas ticali", ispričao je Mesić.

Dodao je da ne zna zašto su ti dokumenti pušteni, ali da oni štete Andreju Plenkoviću. Također, Plenkovićevo spominjanje hibridnog rata nazvao je zanimljivom pojavom. “Hibridnih ratova ima kad su države u pitanju, ali i u prenesenom smislu kada se nekoga napada, a želi se naštetiti nekom drugom. Mislim da je to više unutarstranački rat", komentirao je Mesić.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju