Obavijesti Video Pretražite Navigacija
odbio nagradu grada zagreba

Mesić uputio podršku: "Protiv Budimira Lončara vodi se pravi lov na vještice, nije zaslužio javni linč"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike, podržao je odluku Budimira Lončara da ne primi priznanje grada Zagreba.

Odluku Budmira Lončara da ne primi priznanje grada Zagreba podržao je i bivši predsjednik Republike Stjepan Mesić, koji se oglasio priopćenjem.

Pročitajte i ovo Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika Projekt na Srđu Gradonačelnik Dubrovnika prozvao Mesića zbog svjedočenja: "To je frapantno" Stjepan Mesić Svečanost u Jasenovcu Mesić na komemoraciji u jednom trenutku morao sjesti, dali su mu i vode: Doznajemo što se dogodilo

"Znam osjećaje gospodina Lončara prema našemu glavnom gradu i što ga sve veže s njim i siguran sam da mu nije bilo lako donijeti takvu odluku. S druge strane, pratim kampanju – pravi lov na vještice – što se tim povodom protiv njega vodi i jasno mi je da nikakvu drugu odluku nije mogao donijeti", napisao je Mesić, dodajući da da Lončara ne treba nitko braniti, pa tako, kaže, neće ni on. 

"Glavni “argument” onih koji ga napadaju i optužuju jest da je odigrao ključnu ulogu pri donošenju rezolucije Vijeća sigurnosti kojom je uveden embargo na uvoz oružja u Jugoslaviju, pa je time “razoružanu Hrvatsku izručio na pladnju” Miloševiću. To je posvemašnja besmislica. Ključne su zemlje pri koncipiranju te rezolucije bile SAD, Britanija i Austrija, a Hrvatska njome ni na koji način nije bila pogođena. U to je vrijeme, naime, jedini međunarodno priznati subjekt bila Jugoslavija. Hrvatska, kao njezina federalna jedinica, ionako nije smjela legalno uvoziti oružje, pa se na nju nikakva zabrana Vijeća sigurnosti i nije mogla odnositi. Odnosila se, međutim, na JNA i spriječila je uvoz golemog kontingenta oružja iz Sovjetskog Saveza, namijenjenog Armiji koja je stala na stranu Miloševića. Oružje za našu obranu uvozili smo ilegalno i prije i nakon uvođenja embarga", poručio je Mesić.

Lončara, kaže, cijeni zbog njegovog golemog znanja i iskustva koje je, koliko je mogao, nakon raspada Jugoslavije stavio na raspolaganje Republici Hrvatskoj, ne hvaleći se time ni tada, ni danas.

"Nije zaslužio javni linč kojemu je izvrgnut i koji Republici Hrvatskoj nanosi sramotu, a potencijalno i štetu u svijetu u kojemu mnogi ljudi od utjecaja još uvijek znaju tko je Budimir Lončar", kaže Mesić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene