Budimir Lončar (Foto: Zarko Basic/PIXSELL)
Budimir Lončar (Foto: Zarko Basic/PIXSELL) Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Nakon što se HDZ ogradio od odluke zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da Budimir Lončar dobije medalju Grada Zagreba za doprinos suradnji Hrvatske i EU-a, oglasio se posljednji ministar vanjskih poslova Jugoslavije.


Budimir Lončar (94), prema odluci Milana Bandića, dobit će Medalju Grada Zagreba za "izuzetna postignuća i značajan doprinos međunarodnoj suradnji Republike Hrvatske i ostalih zemalja članica EU-a".

Vezani članci Zagreb Analitičar otkriva tko bi mogao iskoristiti preokret na izborima u Zagrebu: ''Siguran sam da će sada u svim strankama biti hitni sastanci'' Nina Kraljić - 1 Nina Kraljić dobila novčanu donaciju od Bandića koju je sama tražila: Iz Grada Zagreba objasnili da je to unikatni etnoprojekt

Priopćenjem se oglasio Budimir Lončar i najavio da nikakvih drugih reakcija neće biti.

"Nakon što sam postao objektom javnog, odnosno medijskog iživljavanja pojedinaca i skupina koji žele preko mene obračunati s prošlošću, prisiljen sam obratiti se na ovaj način hrvatskoj javnosti, građankama i građanima Republike Hrvatske'', napisao je Lončar.

Ocijenio je da je postao predmetom kampanje ''što poprima sve odlike javnog linča''.

''Nemam se namjere braniti od recikliranih optužbi jer o svemu sam tome već govorio i ono što sam rekao može se provjeriti uvidom u relevantne dokumente. Postoje, uostalom, i živi svjedoci. Dakle, niti se branim, niti ću se braniti. Optužbe su neutemeljene i bespredmetne, a one koji ih iznose ne zanimaju ni dokumenti, ni sjećanja sudionika zbivanja o kojima bestidno lažno govore'', naveo je u priopćenju.

Kaže da mu je ispod časti ulaziti u polemiku s onima koji ga optužuju jer, dodaje, nisu zavrijedili da im se poklanja pozornost.

''Šutnja institucija zabrinjava više od hajke''

''Ne mogu, međutim, a da ne konstatiram kako znakovito šute oni organi i institucije države koji bi im po službenoj dužnosti morali pokloniti ne samo pozornost nego i reagirati na njihovo nedopustivo i anticivilizacijsko ponašanje. Ta me šutnja zabrinjava čak i više od hajke što se protiv mene vodi jer ona govori o atmosferi u našemu društvu, atmosferi u kojoj je moguće nekoga nekažnjeno pribijati na stup srama. Danas mene, a sutra - tko zna koga. Siguran više nije nitko", poručio je nekadašnji jugoslavenski inoministar.

"Neću nikome dopustiti da mi otme moj mir i dostojanstvo", kaže.

"Jednako mi je tako ispod časti licitirati s onime što sam učinio za Republiku Hrvatsku i njezin položaj u svijetu nakon raspada Jugoslavije. I o tome postoje dokumenti, zapisnici i živi svjedoci koji znaju što je i kako je bilo.

U nastalim okolnostima niti mogu niti želim primiti priznanje koje mi je htio uručiti zagrebački gradonačelnik. Neki će se takvoj mojoj odluci zlurado veseliti, videći u tome svoju pobjedu, neki će biti razočarani, ocjenjujući da sam ustuknuo. Niti su oni koji me bjesomučno napadaju pobijedili niti sam se ja povukao. Naprosto ne želim ni na koji način sudjelovati u tome žalosnom igrokazu koji sramoti moju domovinu, Republiku Hrvatsku. Ovo je moja konačna odluka i posljednja riječ u toj stvari.

Činjenice se mogu krivotvoriti, prešućivati i zlonamjerno interpretirati, može se bezočno lagati, ali na kraju će činjenice ostati ono što jesu: činjenice. Naša prošlost uključuje i strahote ustaške NDH i pobjedonosnu Narodno-oslobodilačku borbu, u kojoj sam s ponosom sudjelovao dajući svoj skromni doprinos tome da su u Hrvatskoj danas i moj Zadar, i Rijeka, Istra i otoci, te da je Hrvatska na kraju Drugog svjetskog rata bila na pobjedničkoj strani. Prošlost o kojoj govorim uključuje i poslijeratni razvoj i međunarodnu afirmaciju Jugoslavije, a time i Hrvatske, u čemu sam imao ne malog udjela. I, napokon, ta prošlost uključuje već gotovo tri desetljeća postojanja samostalne Republike Hrvatske u čemu sam također ostavio trag. Objektivni povjesničari procijenit će moju ulogu u svemu tome. Zapjenjeni hajkači - ne!

A ja neću nikome dopustiti da mi otme moj mir i dostojanstvo", zaključuje Lončar u priopćenju.