Obavijesti Video Pretražite Navigacija
šestorka iz BiH

Mesić se oglasio o optužbama: ''Kao predsjednik poštivao sam ustavni zakon zemlje kojoj sam bio na čelu''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić u priopćenju je naveo da bi ''odbijanje presude značilo nepoštivanje sudstva''.

Stjepan Mesić, predsjednik Republike Hrvatske od 2000. do 2010., osvrnuo se na presudu BiH šestorci u Haagu.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović (Foto: Dnevnik.hr) Na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a Ivana Petrović analizirala je govor predsjednice Grabar-Kitarović u vezi s radom Haškog suda Kolinda Grabar Kitarović (Foto: Dnevnik.hr) Sjednica Vijeća sigurnosti UN-a Grabar-Kitarović: "Hrvatska poštuje presude Haškog suda, unatoč nekim neslaganjima"

Podsjetio je da je inicijativu za osnivanje Haškog suda dao prvi predsjednik RH dr. Franjo Tuđman te da bi odbijanje presude značilo i nepoštivanje tog suda.

Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

''Suočen s brojnim upitima i komentarima kako domaćih, tako i inozemnih medija u vezi s izricanjem posljednje presude Međunarodnog suda u Haagu za ratne zločine počinjene na području nekadašnje Jugoslavije i u Ruandi, smatram ne samo potrebnim, nego i nužnim podsjetiti na neke nesporne činjenice:

Inicijativu za osnivanje Haaškog suda dala je Republike Hrvatska i – sasvim konkretno – njezin prvi Predsjednik, dr. Franjo Tuđman. Slijedom toga Hrvatski je sabor donio i Ustavni zakon o suradnji s tim sudom koji svakoga građanina Republike Hrvatske, što – naravno – uključuje i najviše državne dužnosnike, obvezuje da Sudu predaju svaki traženi dokument i da se odazovu svakome pozivu suda u Haagu, bilo kao svjedoci, bilo kao osumnjičeni, bilo kao optuženi.

Kao drugi izabrani predsjednik Republike Hrvatske u dva mandata poštovao sam i slovo i duh Ustavnog zakona i u skladu s time i djelovao. Prema mojim saznanjima isto vrijedi i za Vlade Republike Hrvatske. Dakle i ja kao čelni čovjek države i vlade poštivali smo ono na što nas je Hrvatski sabor obvezao.

Svaku presudu svakoga suda, pa tako i ovoga u Haagu, može se propitivati iz perspektive pravednosti i pravičnosti. No, konačnu sudsku presudu valja poštivati i prihvaćati. Odbijanje presude znači nepoštivanje sudstva, a u konkretnom slučaju Haaškog suda, značilo bi retroaktivno derogiranje Ustavnog zakona Republike Hrvatske.

Zaključno naglašavam još jednom da sam kao predsjednik Republike Hrvatske poštivao i izvršavao ono na što me obvezivao Ustavni zakon zemlje kojoj sam bio na čelu voljom većine njezinih građana. Svako drugačije ponašanje, bilo moje, bilo kojeg drugoga građanina, značilo bi grubo narušavanje najvišeg zakona zemlje'', napisao je Mesić.

Kritike upućene Mesiću

Podsjetimo, od kad je BiH šestorci potvrđena presuda u srijedu, Mesić je prozvan za odgovornost dostavljanja dokumenata Haagu. Među onima koji su ga prozvali za odgovornost bio je HDZ-ov saborski zastupnik Milijan Brkić.

''Mesić i Pusić svojim određenim izjavama i djelima itekako su naštetili Hrvatskoj. Ova presuda - jednim dijelom u njoj je i njihov kamenčić u tom nečasnom nemoralnom mozaiku djela koja su radili protiv Hrvatske", kazao je Brkić.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je: ''Kada je riječ o ovako bitnim državnim pitanjima, trebamo biti oprezni u izjavama, jer danas vidimo koliko su nas koštali neodgovorni postupci i izjave nekih bivših hrvatskih dužnosnika'', ne imenovavši o kojim se dužnosnicima radi.

Saborska zastupnica Bruna Esih rekla je da je važno znati i uzroke, tj. tko je sve doveo do takve presude. ''Želim da ne ostane samo na tome, nego da se doista svi skupa trgnemo, ali se, kao i obično, nitko neće baviti uzrocima. Odnosno, onim što je dovelo do svega ovoga. Dakle, još od 90-ih tko je sve zakuhavao, tko je miješao i tko je usmjeravao cijelu tu priču do ovoga što smo imali priliku gledati jučer. Dakle, mnogi su u tome sudjelovali", rekla je Esih.

Sinoć je u razgovoru u Mostaru s reporterom NoveTV Andrijom Jarkom Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990., rekao da je u cijelom postupku bilo puno propusta od svih, ali da će neke osobe nositi povijesno veliku odgovornost. Poručio je da najveću odgovornost za propuste u haškim postupcima snose bivši predsjednik Stipe Mesić i bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

"Prvenstveno bivši predsjednik Stipe Mesić koji je dilao dokumente po Haagu cijeli sretan radeći štetu našoj šestorci i ukupno obrambenom ratu Hrvata u BiH i bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić koja je Hrvatsku čak nazvala agresorom. Zemlju koja je najviše pomoći, čak i u oružju, pružala Armiji BiH koja se borila protiv Hrvata u BiH. Ali siguran sam da im povijest to neće oprostiti", rekao je Cvitanović.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene