Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Utrka s vremenom

Dramatično u Ravnoj Gori, koju je zatrpao snijeg: "Gorani strojevima s krovova skidaju snijeg koji se počeo lediti"

Snijegom okovani Gorski Kotar (Foto: Marko Balen/Dnevnik.hr) - 2
Snijegom okovani Gorski Kotar (Foto: Marko Balen/Dnevnik.hr) - 2 Marko Balen/Dnevnik.hr
Aktualno Galerija Ravna Gora zatrpana snijegom (Foto: Marko Balen/Dnevnik.hr) - 3 Ravna Gora zatrpana snijegom (Foto: Marko Balen/Dnevnik.hr) - 3 Foto: Marko Balen/Dnevnik.hr Ravna Gora zatrpana snijegom (Foto: Marko Balen/Dnevnik.hr) - 4 Ravna Gora zatrpana snijegom (Foto: Marko Balen/Dnevnik.hr) - 4 Foto: Marko Balen/Dnevnik.hr Ravna Gora zatrpana snijegom (Foto: Marko Balen/Dnevnik.hr) - 6 Ravna Gora zatrpana snijegom (Foto: Marko Balen/Dnevnik.hr) - 6 Foto: Marko Balen/Dnevnik.hr Ravna Gora zatrpana snijegom (Foto: Marko Balen/Dnevnik.hr) - 7 Ravna Gora zatrpana snijegom (Foto: Marko Balen/Dnevnik.hr) - 7 Foto: Marko Balen/Dnevnik.hr +21 Ravna Gora zatrpana snijegom (Foto: Marko Balen/Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/26 >>
Nakon snijega, ponovno snijeg. Ovoga puta velike probleme mogle bi stvoriti visoke temperature i topljenje bijelog pokrivača.

Gorani strojevima skidaju snijeg koji se počeo lediti s krovova. Metar četvorni snijega visine metar i pol težak je otprilike 400 kilograma, izvještava reporter Nove TV Marko Balen.

Pročitajte i ovo Snijeg - 2 Sve veći izazov Sve je mirisalo na odličnu godinu, a onda - katastrofa: "Ovo je najgora situacija koja nam se mogla dogoditi" Ilustracija Oprez! Upaljen žuti meteoalarm za velik dio Hrvatske: Mogući su odroni

Vojska te članovi dobrovoljnog vatrogasnog društva i civilne zaštite čiste krov sportske dvorane kod osnovne škole u Ravnoj Gori gdje su naslage snijega preko dva metra. Krov se počeo savijati pod teretom, a prijete i dugačke sige koje vise s njega. 

Snijegom okovani Gorski Kotar (Foto: Marko Balen/Dnevnik.hr) - 2 Snijeg u Gorskom Kotaru (Foto: Marko Balen) - 5 Foto: Marko Balen

Čisti se krov sportske dvorane kod osnovne škole. Vojska dvd i CZ općine zajedno Naslage snijega preko 2 metra Krov se počeo uvijati Počele prijetiti i sige.

Snijegom okovani Gorski Kotar (Foto: Marko Balen/Dnevnik.hr) - 2 Čišćenje krova dvorane u Ravnoj Gori (Foto: Marko Balen) Foto: Marko Balen

Situacija na prometnicama puno je bolja nego tijekom jutra. Većina autocesta otvorena je za sva vozila, no vozi se uz ograničenja brzine i uz obveznu zimsku opremu, tako da i tegljači s prikolicama i poluprikolicama sada mogu uredno putovati između Dalmacije i Zagreba, odnosno Rijeke i Zagreba.

Na državnim, županijskim i lokalnim cestama postoje velika ograničenja zbog kiše koja se ledi u dodiru s tlom. U Ravnoj Gori temperatura je -4 i pada kiša, nije ugodno, pogotovo ne za vožnju. Stoga iz HAK-a pozivaju na oprez i pozivaju da na put kreću samo oni koji baš moraju, javio se za DNEVNIK.hr iz Ravne Gore reporter Marko Balen koji je o dramatičnoj situaciji u Ravnoj Gori izvijestio i ranije.

"Ovdje je možda i najgora situacija u cijelom Gorskom kotaru. Jučer se počeo savijati krov na jednom gospodarskom objektu, a 400-tinjak kvadrata krova prijetilo je da će se propasti", izvijestio je Balen. 

Zamjenica načelnika općine Ravna Gora Sandra Crnković Jurković kazala je kako je na noge dignuta civilna zaštita Ravne Gore, a u pomoć su priskočili i vatrogasci te brojni mještani Ravne Gore.

"Radimo punom parom. Krenuli smo ranom zorom, stigla nam je i vojska u pomoć. Snijeg s krova objekta čiste i žene - Ravna Gora ima velik udio starijeg stanovništva", kazala je Crnković Jurković.

"Što da vam kažem, situacija je krajnje teška", kaže zamjenica načelnika općine.


Problemi u prometu

HAK je izvijestio da se zbog ledene kiše vozi uz ograničenje brzine na autocestama: A1 Bosiljevo-čvor Otočac, A2 Zagreb-Macelj, A3 Bregana-Lipovac, A4 Goričan-Zagreb, A6 Rijeka-Zagreb, A11 Jakuševec-Lekenik. Vidljivost smanjuje magla.

Snijeg pada u Lici, Gorskom kotaru, Slavoniji, Baranji, dijelu Istre, Hrvatskog primorja, središnje i sjeverozapadne Hrvatske. U Dalmaciji pada kiša, a mjestimice ima i magle.

Zbog zimskih uvjeta obvezna je zimska oprema, a promet je zabranjen za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom na cestama u Lici, Gorskom kotaru, dijelu središnje i sjeverozapadne Hrvatske i Hrvatskog primorja.

Dio Vrgorca i prigradskih naselja bez struje je od devet sati sinoć, ekipe HEP-a su na terenu, a pretpostavlja se da su problemi na dalekovodima posljedica loših vremenskih uvjeta.

Zbog niskih temperatura, ali i kiše koja se ledi u dodiru s tlom moguća je poledica. Vozače HAK poziva da prilagode brzinu vožnje trenutačnim uvjetima na cesti, održavaju sigurnosni razmak između vozila i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Prije polaska na put stanje na cestama provjerite OVDJE.

Kakav će biti dan?

A danas nas očekuje oblačno i manje hladno vrijeme. Na Jadranu povremeno kiša, na jugu Dalmacije moguće obilna uz pokoji grmljavinski pljusak.

U unutrašnjosti će oborina na granici kiše i snijega biti češća ujutro pa opet krajem dana. Oborina se mjestimice može smrzavati na drveću, predmetima i tlu, osobito u Lici i Slavoniji, a ponegdje će nastajati i novi tanji snježni pokrivač.

Vjetar uglavnom slab, još ujutro na sjevernom Jadranu umjerena bura, u Dalmaciji će puhati jugo, jako na dubrovačkom području. Najviša dnevna temperatura od -6 do -1, a Jadranu od 5 do 12 °C.

DHMZ je izdao crveno upozorenje za gospićko područje zbog kiše koja će se smrzavati u dodiru s predmetima i na tlu.

"PODUZMITE MJERE samozaštite. Rasprostranjena pojava obilnog snijega i/ili značajnog prekrivanja ledom, što za posljedicu ima prekid cestovnog, željezničkog i zračnog prometa i prijenosa robe/transporta. Velik je rizik da vozači ostanu zameteni. Izbjegavajte putovanja koja nisu od iznimne važnosti", upozoravaju.

Opasna ledena kiša

Meteoalarm je dakle ponovno u crvenom, ovog puta zbog opasne ledene kiše. Naime, zatopljenje koje nam stiže donosi vrlo opasnu kišu koja se ledi u dodiru s hladnim tlom i drugim predmetima. Topliji i vlažan zrak u višim predjelima atmosfere te kiša i velika hladnoća u prizemnom sloju recept su za ovu opasnu pojavu. DHMZ je zbog toga izdao i posebno upozorenje.

Službe su spremne, na području Karlovca i Ogulina počinje postavljanje plastičnih barijera koje bi trebale spriječiti poplave na tom području. Osim poplava, temperature u plusu mogle bi izazvati i zdravstvene probleme.

Iako ne izgleda tako, stiže promjena vremena, i to zatopljenje. S njim i topljenje snijega, koji već danima pada u cijeloj zemlji.

"Sreća u nesreći je što ono neće biti tako izraženo u kopnenom dijelu kao na Jadranu. Međutim, imamo veliku količinu snijega u Hrvatskoj, veliku količinu snijega i u Europi i zatopljenje. Taj topliji zrak svugdje će stizati i snijeg će se lagano topiti. Može biti problema i s poplavama i vodostajima, ali to je situacija koju treba pratiti", kaže meteorolog Darijo Brzoja.

Upravo takvu situaciju prate i u Hrvatskim vodama. Na području grada Karlovca, tvrde, sve je spremno za moguće ekstremnije topljenje snijega. "Znamo da je najveća ugroza na području Karlovca i Ogulina, jer 4 rijeke nakon otapanja sveg tog snijega, završit će u Karlovcu, moramo spriječiti najveće štete", kaže Zoran Đuroković iz Hrvatskih voda.

One će se zaustaviti box barijerama. "To su montažni elementi koji se mogu ispunjavati šljunkom, pijeskom ili zemljom dimenzija, metar, metar, metar u visinu, one se mogu kao kockice slagati u visinu i do dva metra, naprosto planiramo da ćemo negdje oo 5-6 kilometara privremenih barijera ugraditi na području Karlovca", pojašnjava Đuroković.

Promjena će utjecati na zdravlje ljudi

Promjena vremena utjecat će i na zdravlje ljudi. Nagle oscilacije temperature, ističu liječnici, mogu prouzročiti brojne probleme.

"Mogućnost je pojave poremećaja ritma, oscilacija tlaka koja bi utjecala na njihovu sposobnost, mogući gubitak svijesti. To su alarmi koje se ne bi smjelo zanemariti", ističe Mladen Brkljačić, specijalist medicine rada.

Na oprezu moraju biti gotovo svi, no neki ipak više. "Oprezni trebaju biti prvenstveno srčani bolesnici, zatim tlakaši, starije osobe trebaju postepeno skidati slojevitu odjeću da ne bi doživjele toplotni udar u neku ruku", dodaje Brkljačić.

Prije zatopljenja i topljenja snijega čeka nas ledena kiša. Počinje već u četvrtak navečer. Zato od sutra oprez na prometnicama za pješake, ali i vozače mora biti na prvom mjestu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.
Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene