Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stručnjak o prijetnjama političarima

Mesiću nakon presude šestorci prijetili smrću putem e-maila

Prijetnje smrću (Foto: Dnevnik.hr)
Prijetnje smrću (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Prijetnje smrću (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Na sjednici splitskog Gradskog vijeća jučer je umalo došlo do fizičkog obračuna Željka Keruma i vijećnika HSLS-a Tonćija Blaževića. Kad političari prijete političarima, nije iznenađujuće što političarima prijete i anonimni "siledžije".

Prijetnje smrću posljednji je dobio bivši predsjednik Stipe Mesić, a policija istražuje i tko je prijetio Vesni Pusić i Goranu Beusu Richemberghu.

Pročitajte i ovo Mobitel u ruci Nepravomoćno Na Facebooku vrijeđao policiju, pa dobio kaznu: "Ma daj, oni su idioti" Danica Baričević, saborska zastupnica HDZ-a Oglasila se na Facebooku "Škuri, crni, mali": HDZ-ova zastupnica objasnila svoju rasističku izjavu, pogledajte kako se pravda

No nadu da će riješiti i taj slučaj daje nam činjenica da su prijetnje premijeru Plenkoviću veoma brzo riješili i pronašli počinitelja.

Bivšem predsjedniku Mesiću prijetnje smrću, doznajemo, stigle su mailom. Sve je prijavljeno policiji. Dobio je pojačanu policijsku zaštitu. Prijetnje su stigle nakon presude šestorci i smrti generala Slobodana Praljka.

Mesić je dijelom apostrofiran kao krivac zbog davanja Tuđmanovih transkripata i svjedočenja u Haagu. Indirektno ga je prozvala Predsjednica, a direktno HDZ-ovi Milijan Brkić i Božo Ljubić te MOST-ov Miro Bulj.

Je li policiji teško razotkriti onoga tko stoji iza prijetnji, smatra kriminalist Dubravko Gvozdanović, ovisi o tome tko prijeti.

"Ako se radi o bezazlenoj prijetnji policiji, ne bi trebao biti problem ući u trag toj osobi ili grupi ljudi koja je prijetnju uputila. Ako se radi o stvarnoj ozbiljnoj prijetnji, gotovo sam siguran da se radi o osobi koja bi to vješto prikrila", kaže Dubravko Gvozdanović, sudski vještak za oružje

Nije prvi put da se prijeti Mesiću

Ovo nije prvi puta da se Stjepanu Mesiću prijeti. Na nekoliko događaja, dok je još bio na funkciji, stizale su dojave o bombi, a na adresu bivšeg ureda stigla mu je omotnica s prahom koju je otvorila tajnica. Istraga je tada pokazala kako je riječ o neslanoj šali.

"Moguće da neki bolesnici shvate da se može i na taj način praviti smetnje ljudima", kazao je Mesić u lipnju 2015.

Ovih se dana prijetilo i zastupnicima GLAS-a Beusu Richemberghu i Vesni Pusić. Prijetnje smrću stigle su na društvenim mrežama. Sve je isti dan prijavljeno policiji, kaže glasnogovornik stranke, poslani su im screenshotovi sa stranica. Policija je bila i u stranačkom klubu i uzeli su izjave.

"Procjene su bile da za sada nema potrebe za policijskom zaštitom, a ako se pokaže potreba za time, onda će se reagirati, no kako vrijeme odmiče, tih je prijetnji sve manje", kaže Ismar Avdagić, glasnogovornik stranke GLAS.

"Svaku prijetnju treba shvatiti ozbiljno"

Svaku prijetnju, smatra sudski vještak Gvozdanović, treba shvatiti ozbiljno.

"Ako govorimo o Facebooku, možemo sa sigurnošću reći da većina tih prijetnji na prvu nisu toliko ozbiljne koliko služe za jačanje pojedinaca i junačenje u grupi istomišljenika. Ako bismo podcijenili takvu prijetnju i nešto se dogodilo, možemo samo razumjeti kakve bi to posljedice za sobom povuklo", kaže Gvozdanović.

A upravo zato što je na Facebooku prijetio premijeru Plenkoviću, policija je ovo ljeto uhitila 21-godišnjeg Hrvata s austrijskom adresom. Istraga je okončana ekspresno, u samo dva mjeseca.

Za ovakve prijetnje namijenjena je kazna zatvora u trajanju do tri godine.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene