Prije gotovo godinu dana u cijeloj Europi na isti dan, 27. prosinca počelo je cijepljenje protiv koronavirusa.

Galerija Martina Bolšec Oblak o cijepljenju - 3 Martina Bolšec Oblak o cijepljenju - 2 Ilustracija +1 Martina Bolšec Oblak o cijepljenju - 4

27. prosinca 2020. godine počelo je cijepljenje protiv koronavirusa na području Europe. Cjepivo je stizalo na kapaljku, brojala se svaka doza, cijepilo se preko veze. Nakon godine dana cjepiva ima - primijenili smo više od 4 milijuna i 600 tisuća doza, ali Hrvatska s cijepljenjem ne stoji najbolje. 

Europski prosjek cijepljenih jednom dozom je 72 posto. Najgore stoje Bugarska, Rumunjska, Slovačka, pa i Hrvatska. Cijepili smo 55 posto. 

Najkritičniji su najstariji. Iako je u Hrvatskoj od svih umrlih od koronavirusa velika većina bila starija od 60 godina, i tu smo cijepili manje od europskog prosjeka koji je 90 posto. Hrvatski 75 posto.

Što se cjepiva tiče, najviše doza u Hrvatsku je stiglo cjepiva Pfizer, 62 posto od svih doza. Zatim Astrazeneca, 20 posto, Moderne, 13 posto od svih doza. Janssenovo cjepivo nam je stiglo tek pet posto od svih doza. Početkom veljače stiže i proteinsko cjepivo.

Nakon godine dana provjerili smo i kako stojimo s nuspojavama. Prema podacima HALMED-a, 75 posto nuspojava je blago - povišena temperatura, bol na mjestu primjene, glavobolja, bol u mišićima.

Što se svijeta tiče - u ovih godinu dana ukupno je primijenjeno gotovo 9 milijardi doza!

Kada gledamo cijeli svijet, 57 posto ukupne svjetske populacije je primilo barem jednu dozu. No i dalje su najveći problem goleme razlike među bogatim i siromašnim zemljama - u nekim zemljama cijepilo se jedva 8 posto stanovništva.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju