Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BOŽIĆNA BAJKA

Hrabri Sven i njegovo novo srce: "Nije smio trčati. Sad će i lopta doći na red"

Aktualno Galerija Transplantacija srca Transplantacija srca Foto: DNEVNIK.hr Sven Horvat Sven Horvat Foto: DNEVNIK.hr Đurđica Šumanovac Đurđica Šumanovac Foto: DNEVNIK.hr +0 Željko Đurić Galerija 1/4 >>
Veliki uspjeh liječnika KBC-a Zagreb! Na sam Badnjak transplantirali su donorsko srce 15-godišnjem Svenu iz Županje.

Kaže se da je za ljudsku sreću samo ljudsko srce lijek. Doslovno je tako županjskom tinejdžeru kojem su vrhunski liječnici ovoga Badnjaka presadili donorsko srce i spasili mu život. Operacija je trajala satima, bila je ponešto teža jer Sven boluje od rijetke genetske bolesti zbog koje mu je srce i stradalo.

Svenu su Božić uljepšali doktor Darko Anić, doktor Mislav Planinc, doktor Željko Đurić, doktor Dražen Belina i doktorica Dorotea Bartoniček.

"Mama, imamo srce", tu rečenicu Sven i njegova majka čekali su mjesecima. Đurđica Šumanovac, Svenova majka još je u šoku, kaže da nije vjerovala. "Doktorica je rekla, smirite se, mama. Morate se smiriti. Morate funkcionirati. Sve ok, ali suze su išle", priznaje.

Sanitetski prijevoz je u roku od pet minuta došao po njih, dok je vozilo KBC-a Zagreb krenulo po srce. Željko Đurić, subspecijalist kardijalne kirurgije pojasnio je kako se ide vozilom KBC-a.

"Vozi se pod policijskom pratnjom. Uvijek prođemo kroz sva crvena svjetla. To uvijek mora biti jako brzo", pojasnio je dr. Đurić.

Jer to je utrka s vremenom. Srce se mora ugraditi u roku od 4 sata.
Liječnički tim se brzo ekipirao. Operacija je trajala satima. Prof. dr. sc. Darko Anić, kardijalni kirurg tumači kako je bilo malo teže nego inače zbog njegove bolesti.

"To njegovo srce je sasvim drugačije nego ''normalno bolesno'' srce. On je bio sav zadebljan tako da je bilo čisto malo kirurških problema debelo spojiti na tanko", kazao je dr. Anić. Sven boluje od rijetke genetske bolesti zbog koje mu je srce i stradalo.

Ipak, liječnici s Rebra su odradili težak, ali sjajan posao i novo srce je - zakucalo.

Prof. dr. sc. Darko Anić, kardijalni kirurg rekao je i da postoji onaj faktor iznenađenja. Nikad ne znate što će se dogoditi nakon toliko vremena što je srce ipak stajalo, bilo je u posudi za prijevoz. Tako da je uvijek lijepo vidjeti da je sve u redu. Donor je iz Hrvatske. A bude li njegova obitelj htjela upoznati Svena, gospođa Đurđica kaže - vrata su im otvorena.

Đurđica Šumanovac, Svenova majka kroz suze zahvaljuje obitelji donora. Zna da je ovaj Božić njima sigurno najtužniji. Koliko je god njoj taj Božić donio sreće, njima je donio tugu. Jako joj je žao zbog njih...

No, to je srce spasilo jedan mladi život. Sven se dobro oporavlja, potvrdila je njegova najdraža doktorica.

Dr. Dorotea Bartoniček, pedijatrijska kardiologinja kazala je kako su uspjeli jutros komunicirati. Sven joj je rekao da se još mora truditi disati, ali komunicira. To je očekivani tijek i nada se da će ići u dobrom smjeru.

Željko Đurić,  subspecijalist kardijalne kirurgije naglašava kako je ovo jedna lijepa priča za Božić - božićna bajka i nadaju se da će Sven biti dobro.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna stradali u prometnim nesrećama Gužva na Rebru: U jednom danu donirano čak 10 organa, samo tri ostala u Hrvatskoj

Pročitajte i ovo Zrakoplov Vlade RH (Foto: MUP) hitan medicinski let Vladinim zrakoplovom dopremljeno srce iz Graza, transplatirat će ga pacijentu u KB-u Dubrava

Svenova majka otkrila je i kako je njezin sin na Badnjak doio loptu.

"On inače nije smio trčati i ta lopta je išla na ormar. I bio je sretan i rekao, evo ova lopta čeka srce. I kad je čuo da ide po srce onda je rekao: E sad ćeš ti doći na red", kazala je majka.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene